Tokyo
Tokyo

Tokyo är Japans huvudstad och, nästan oavsett hur man räknar, världens största stad. Den administrativa indelningen Tokyo har förvisso bara 13 miljoner invånare men det som räknas till Tokyos storstadsområde har en befolkning på över 35 miljoner och slår därmed sina konkurrenter om titeln med hästlängder. Med en areal på ca 13 500 km² innebär det att i Tokyo är det alltså inklämt mer än 16 gånger så mycket människor som i Stockholm, på lite mer än dubbla arealen. Många människor blir det, men det fantastiska med Tokyo är att staden trots att den rent statistiskt sett kan verka som en omöjlighet spinner på som en väloljad maskin.

Tokyo har ett enormt kulturellt utbud som ytterst få andra städer ens kan drömma om att konkurrera med. Tillsammans med tusenåriga tempel, fyrahundraåriga teaterformer och en klassisk estetik samsas hypermodern arkitektur, bästsäljande popkultur och ett mode som efterhärmas världen över.

Tokyo är en av världens säkraste städer och att utlänningar blir utsatta för brott är extremt ovanligt. Den organiserade brottslighet som  finns, yakuzan, besvärar i princip endast de som söker upp dem.

Innan Edo blev Tokyo

Historia

Dagens Tokyo må vara lugnt, men staden har en kaotisk historia. Edo, som staden hette fram tills 1800-talet, var i princip inte mycket mer än en fiskeby när den nye shogun Ieyasu gjorde Tokyo till landets de facto huvudstad i början på 1600-talet efter ett blodigt inbördeskrig.

Tokugawa-shogunatet skapade en stabilitet genom att omvandla de krigiska samurajklasserna till byråkrater och tjänstemän, även om de förvisso fortfarande hade rätt att bära svärd. Japan började också att isolera sig också från omvärlden, delvis för att bli av med de portugisiska präster som masskonverterade Japaner till katolicismen.

Isolationen var en bidragande faktor till att Japan inte blev indragen i vare sig inhemska eller utländska krig fram till Meijirestaurationen och Boshinkriget 300 år senare. Det hjälpte dock inte mot vulkanutbrott, jordbävningar och de bränder som följde, och Tokyo brann med marken otaliga gånger även i fredstid. Bara under 1900-talet har staden i princip jämnats med marken 2 gånger – ena gången var den stora Kanto-jordbävningen 1923, den andra var under andra världskriget.

Tokyo blev officiellt huvudstad år 1868, då staden fick sitt nuvarande namn som betyder “den östra huvudstaden”. Tidigare huvudstad var Kyoto.

Väder

JAN FEB MAR APR MAJ JUN
Dagstemperatur 10 10 13 19 23 26
Nattemperatur 3 3 6 11 16 19
Dagar m. nederbörd 5 6 10 10 10 11
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemperatur 29 31 27 22 17 12
Nattemperatur 23 25 21 15 10 5
Dagar m. nederbörd 10 8 11 10 7 4

* Siffror från Japan Meterological Agency

Bildgalleri

Sightseeing

Tokyo är fyllt med skyskrapor och shopping, men också muséer, traditionella japanska trädgårdar, tempel, helgedomar och enstaka ett par parker med gräsmatta i västerländsk stil. Tokyo har också blivit utsett till världens gourmethuvudstad av Michelin, två gånger i rad.

Stadsdelar

Matstånd i Shibuya

Akihabara, Shibuya, Harajuku/Omotesando, Asakusa, Ueno, Shinjuku, Ikebukuro, Roppongi, m.fl.

Karta

Resor som går till Tokyo

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se