Allmän flyginformation

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag. Om man vill ha mer tid på sig i Japan på egen hand innan resans början och anlända tidigare går det också naturligtvis bra.

När kan jag boka flygbiljett?

När minst fyra personer är inbokade på en av våra resor till Japan bekräftar vi resan, så att ni kan boka era flygbiljetter. Om man är fyra eller fler som reser/bokar tillsammans bekräftar vi alltså alltid resans avgång samtidigt som vi bekräftar bokningsanmälan. Efter bokningsanmälan har du en vecka på dig att betala in anmälningsavgiften innan resan blir avbokad automatiskt.

Vad är fördelarna med att boka flygbiljett själv?

Hos de flesta andra researrangörer som anordnar resor till Japan ingår flygbiljetten i resans pris. Dock är det så att dessa researrangörer i 9 fall av 10 faktiskt betalar mer för dessa flygbiljetter än vad en privatkonsument skulle göra, eftersom de behöver flexibla biljetter som tillåter bl.a. namnändringar. När priset för flygbiljetten blir inbakat i resans pris tar researrangören också naturligtvis ut en dold avgift för besväret. Om man bokar biljett själv och reser med Japanexperterna slipper man både den dolda avgiften och man får dessutom betydligt större frihet att flyga från valfri flygplats, stanna längre eller fortsätta sin resa till exempelvis ett annat närliggande land.

För de som flyger gratis eller till reducerat pris genom SAS EuroBonus eller andra flyglinjers lojalitetsprogram bör fördelarna också vara glasklara.

Flygplatser

Om din resa börjar i Kyoto så är det smidigast att köpa flygbiljett till Osaka – dvs. Kansai International Aiport (KIX), alternativt den mindre Itami Aiport (IMT). Skriv bara in “Osaka” när du söker efter biljett så får du resultat till båda. Från flygplatsen kan man åka buss, tåg, eller taxi in till Kyoto.

Den av Tokyos flygplatser dit flest flyg går är Narita International Airport (NRT), men ett fåtal internationella flyg (bl.a. Lufthansas) anländer också vid den mindre men mer centralt belägna Haneda Airport (HND). Skriv bara in “Tokyo” när du söker efter flygbiljett så får du resultat till båda. Från flygplatsen kan man åka buss, tåg, eller taxi in till Tokyo.

Från flygplatsen till hotellet

Innan resans start skickar vi ut noggrann information om hur man enklast tar sig till det första hotellet på egen hand. Oftast är det inte svårare än att ta ett tåg, gå av och promenera till hotellet på några minuter eller ta en taxi (som för övrigt är väldigt billiga i Japan). För en avgift på 1000 SEK per sällskap så kan er reseledare eller annan personal från Japanexperterna möta er på flygplatsen och ta er till hotellet, i mån av tillgänglighet (obs: ej kostnaden för transporten är ej inkluderad).

Multi-citybiljett

En multi-citybiljett, också kallad “open jaw”-biljett, är en tur-och-returbiljett där hemresan görs från en annan ort än ankomstorten. Många av Japanexperternas resor börjar t.ex. i Kyoto och avslutas i Tokyo, och då kommer en sådan biljett väl till pass.

Att boka en multi-citybiljett på egen hand är för det mesta lika enkelt som att boka en vanlig tur-och-returbiljett. Multi-citybiljetter går i de flesta fall att köpa direkt från flygbolaget, men också via vanliga resebyråer. Det är lätt att jämföra priser och få information om samtliga flygbolags priser och rutter via våra partners hemsida Flygi som ger en lätt överblick över de bästa alternativen. Nedan följer instruktioner för hur man köper multi-citybiljetter direkt från några av de flygbolag som trafikerar rutter mellan Skandinavien och Japan. Notera att flygbolagens hemsidor kan ha uppdaterats/förändrats sedan den här informationen postats.

Finnair
Från första sidan, tryck på orden “Andra alternativ +” i sökrutan högst upp. Klicka sen på “Flera destinationer”.

SAS
Från första sidan, tryck på texten “Annan resa” (till höger om “Tur och retur”).

Qatar Airways
Tryck på texten “multi-city”.

KLM
Skriv in i sökboxen vart du vill flyga till, tryck sen på “flera destinationer”.

Aeroflot
Tryck på texten “Multiple destinations”.

Air China
Följ den här länken.

Turkish Airlines
Klicka på “multi city” (till höger om “round trip” och “one way”).

Tur-och-returbiljett

I vissa fall man kan få tag på tur-och-returbiljetter som är billigare än multi-citybiljetter, även om resan påbörjas och avslutas på olika orter. Det är vare sig komplicerat eller dyrt att ta sig mellan Kyoto och Tokyo – med snabbtåget Shinkansen går det som snabbast på under 2 1/2 timme. Från Kyoto Station till Tokyos internationella flygplats (Narita) tar det lite mindre än 4 timmar (inkl. ett tågbyte) och kostar ca 15000 yen (ca 0 kronor*). Det kostar ungefär lika mycket och tar ungefär lika lång tid från Tokyo direkt till Osakas internationella flygplats (Kansai). På de flesta av våra resor ingår dessutom tågpass som i många fall fortfarande är giltiga på avresedagen – kontakta oss om du har frågor kring en specifik resa.