Körsbärsblommornas Japan
Körsbärsblommornas Japan
TOKYO - HAKONE - OKAYAMA - HIROSHIMA - MIYAJIMA - KYOTO

Avgångar

Datum Pris Längd OBS!
26/3/202543 800:-10 nätterBoka

Introduktion

En lagom lång resa fullproppad med intryck och upplevelser till ett Japan som är i sin vackraste skrud – körsbärsträden står i full blom! Vi besöker motpolerna Tokyo och Kyoto – den ena världens största megastad och futuristernas favoritplats där vi bor högt upp bland molnen, den andra den traditionella kulturen och hantverkets mecka. Vi besöker Hiroshima, en stad som rest sig ur askorna. Vi medverkar i en japansk teceremoni, besöker tempel, helgedomar, atomdomer, medeltida borgar, och njuter av hisnande vyer över Fujiberget. Vi äter det utsökta wagyu-köttet, mer känt som Kobebiff. Transportmedlet blir världens snabbaste men också säkraste höghastighetståg som vi åker i full fart, men vi hinner också ta det lugnt och njuta av körsbärsblommorna på samma storslagna sätt som japanerna gjort i 100-tals år: vi deltar i hanami, en traditionell körsbärsfest.

Hotellinfo: Vårt mål är att erbjuda de bästa hotellen i branschen. Vi tycker att man inte bara ska ha de bästa hotellen med god frukost utan att man även ska uppleva olika städer i Japan på rätt sätt. Därför bor vi till exempel högt upp i en skyskrapa i Tokyo och mer traditionellt i Kyoto.

För detaljerat dagsprogram tryck på respektive dag i schemat nedan!

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Tokyo: Det moderna Japan (H: TOKYO)

F: L: M:

Vi påbörjar resan i Tokyo med ett besök i det kosmopolitiska Shinjuku. Skyskraporna tornar upp sig i skyn och i höghastighetshiss åker vi upp till utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget “Tokyo Metropolitan Government Building” designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange.

Utsikt från Tokyos stadshus

Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk och vacker shinto-helgedom tillägnad Meiji-kejsaren, den kejsare som fått ge namn åt den restauration som 1868 blev det blodiga startskottet för Japans stapplande omvandling från shogun-styrd feodalstat till en parlamentarisk demokrati i västerländskt stuk.

Vi nästlar oss in på smågatorna och äter lunch på en av alla mysiga restauranger i modegalna Harajukus tvärgator. Efter lunch tar vi en promenad genom den ungdomliga stadsdelen förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Kanske har ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere i huvudrollen och känner redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty.

Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller överhuvudtaget någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen.

På kvällen avnjuter vi en gemytlig välkomstmiddag.

Dag 3: Tokyo: Det traditionella Tokyo, fiskmarknad och sushi (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag är dagen reserverad för gamla genuina Tokyos traditioner. På morgonen beger vi oss till omtalade Tokyos fiskmarknad Tsukiji, en ikon som är på väg in i historien. På marknaden sägs det att tiotusentals sushikockar går runt här varje dag i jakt på den färskaste och finaste fisken. Vi besöker den gamla fiskmarknaden för privata personer och strosar bland hundratals matstånd. Här finns några av de bästa sushi restaurangerna i världen, och Japanexperterna rekommenderar att vi ska passa på och testa den berömda japanska rätten just här.

Sensoji-templet, Asakusa, Tokyo

På eftermiddagen beger vi oss till Asakusa, Tokyos gamla nöjeskvarter och en av äldsta delar av Tokyo. När vi stiger av tunnelbana ser vi världens högsta byggnadsverk efter Burj Khalifa – Skytree – torna upp över omgivningen, på andra sidan Sumida- floden. Framför det buddhistiska templet Sensoji sträcker sig ständigt pågående shoppingstråk Nakamise – perfekt för att hitta både onyttigt krimskrams och traditionella souvenirer. En stenkast därifrån ligger Kappabashi-dori, förmodligen den mest berömda gatan i Japan för högkvalitets köksknivar samt annan köksutrustning så som verklighetstrogna maträtter i plast. Här kan man verkligen spendera lång tid och inte få nog av den gamla Tokyos anda.

Dag 4: Tokyo: Japanska trädgårdar i körsbärsblom (H: TOKYO)

F: L: M:

Under förmiddagen besöker vi en av finaste platser för körsbärsblommor i kanske hela Japan – vid
kejsarpalatsets murar och mysiga kanaler som omringar det. Vid Chidorigafuchi njuter vi av japanska
körsbärsblommor i sin vackraste form.

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand. Stora väskor skickar vi till hotellet i Kyoto, med oss tar vi endast handbagage för 3 nätter. Reseledaren tipsar gärna om shopping ställen, matupplevelserna eller kulturella evenemang som pågår just då i Tokyo.

Körsbärsblom

Dag 5: Fujiberget: I Shogunens spår (H: HAKONE)

F: L: M:

Idag är det Hakone nationalparken i det magnifika Fujibergets sluttningar som välkomnar oss. Här njuter vi med lite tur av en otroligt vacker utsikt över UNESCO-listade Fujiberget om vädret tillåter, åker linbana ovanför vulkan- och svavelmarks landskap, och seglar på Ashisjön. Vi besöker en gammal militärpostering från 1600-talet och lär oss hur shogunerna använde sig av olika strategier för att behålla makt i snart 300 år. Vi promenerar på den sista autentiska biten av gamla Tōkaidō vägen som kopplade samman Kyoto och Tokyo under hela Japans historia. På väg till vårt ryokan högt upp i berget upplever vi väldigt vackra och pittoreska omgivningar.

På kvällen njuter vi av en egen privat varmkälla på vårt gammaldags värdshus-ryokan, en mindre men ack så mycket mer autentisk variant av det superpopulära Yasuragi utanför Stockholm. Våra värdar ordnar en utsökt traditionell japansk middag.

Dag 6: Okayama: Japansk trädgårdskonst och teceremoni (H: OKAYAMA)

F: L: M:

Idag tar vi återigen höghastighetståg Shinkansen, denna gång mot Okayama. I Okayama, besöker vi stadens unika landskapsträdgården Korakuen, officiellt (ja, faktiskt) en av Japans tre vackraste trädgårdar. Har man inte otur med vädret kan man se bröllopspar strosa omkring i utomordentligt tjusiga traditionella bröllopskimono för att ta foton att skicka med inbjudningarna.

Efter detta följer en av resans höjdpunkter – en teceremoni i ett gammalt tehus som i flera generationer har ägts av en samurajklan. Teceremonin är otroligt vacker i sin utstuderade stramhet och har hundraåriga anor. Det var framför allt ett populärt nöje för samurajklassen under Edoperioden. Nu i modern tid är det kanske inte ett “måste” men i alla fall ett väldigt stort “gärna” för en kvinna av god vandel att ha studerat teceremoni under åtminstone ett par år.

Dag 7: Hiroshima och Miyajima: Atombomben och den heliga ön (H: HIROSHIMA)

F: L: M:

Med Shinkansen bär det iväg för en utflykt till Hiroshima, en stad som inte kan tyckas behöva närmre introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka det utmärkta fredsmuséet, stå rakt under den plats där atombomben exploderade, och se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag har bevarats.
En stark upplevelse som inte lämnar någon oberörd, för många av våra gäster en absolut highlight på resan.

Atombombsdomen, Hiroshima

På eftermiddag lämnar vi Hiroshima och gör en tidsresa igen, den här gången tillbaka till japanska 500-talet. Vi besöker den heliga ön Miyajima, promenerar bland hundratals sikahjortar, går på ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor och njuter av vackra vyer över den gigantiska ”flytande” porten – torii från ett närmast 200 år gammalt tehus, där självaste numera avlidna kejsaren Hirohito drack berömda gröna macha – te 1948. På kvällen checkar vi in på vårt centralt belägna hotell i Hiroshima.

Sikahjortar i det fria

Dag 8: Kyoto: Över näktergalsgolv, den gyllene paviljongen och Hanami (H: KYOTO)

F: L: M:

Kyoto var Japans andra “permanenta” huvudstad efter Nara – och var så i över 1000 år, ända fram till 1868. Även om den faktiska makten bara legat här tidvis så har Kyoto alltid varit landets religiösa, historiska och kulturella center. Staden andas än idag “gamla Japan” på ett sätt som helt enkelt inte går att jämföra med andra städer. I Kyoto är det till exempel än idag vanligt att se folk bära kimono, medan västerländsk dress är mer legio i övriga Japan.

Vi börjar med Nijoborgen – berömd för sitt kvittrande “näktergalsgolv”, som skulle skydda shogunen från lönnmördare – de nästintill mytiska ninjorna. Vi går tillsammans över golvet och tittar också under golvet (om knäna tillåter) för att förstå den snillrika konstruktionen som har hållit golven knarrande i snart 400 år. På borgens innergård finns en utsökt japansk trädgård och med lite tur blommar de vackra körsbärsträden just denna dag.
Vårt nästa mål, Den gyllene paviljongen, är en lika viktig symbol för Kyoto som Eiffeltornet är för Paris. Under Zen-templets guldfasad döljer sig en dramatisk historia, detaljerad av den kontroversielle författaren Yukio Mishima i den delvis verklighetsbaserade romanen “Den gyllene paviljongens tempel”.

De som vill får gärna följa med reseledaren på kvällen och uppleva en höjdpunkt för resan: Hanami! Hanami betyder “att beskåda blommor” på japanska, och vi går till de absolut vackraste platserna för körsbärsblom i Kyoto, platser som inspirerat otaliga konstnärer i över 1000 år. Här smälter vi in med andra japaner under träden i vackraste skrud, äter från matstånd eller sätter oss under ett träd om humöret infaller på.

Hanami i Maruyamaparken i Kyoto

Dag 9: Kyoto: Cykeltur, bambulund och mosstempel (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag beger vi oss ut på cykel bland risfälten i Arashiyama och Sagano, Kyotos natursköna västra del där vi gör en cykeltur genom bambulundar och risfält, förbi uråldriga tempel och poethyddor. Arashiyma är ett välbesökt turistområde men på cykeln dröjer det inte länge förrän vi är nästan helt ensamma, med undantag för risbönderna. Här äter vi lunch på en liten charmig traditionell japansk restaurang.

Arashiyamas berömda bambulund

Vi besöker ett mystiskt och avsides beläget tempel som spelar en central del i nobelprisvinnaren Kawabatas roman “Kyoto, eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden”.

Dag 10: Kyoto: Fri dag och Kobebiff (H: KYOTO)

F: L: M:

Fri dag.

Idag använder vi våra nyvunna kunskaper om Japan och spenderar tid på egen hand. För de som inte har fler souvenirer på sin shopping lista finns reseledaren tillgänglig för andra tips eller annat ni behöver hjälp med. Listan på vad man kan göra i Kyoto är oändlig: alltifrån textil- och tygfärgning, kimonoprovning till blomarrangemang. Eller varför inte prova på att bli en samuraj under ledning av en äkta svärdsmästare i några timmar? På kvällen äter vi en utsökt middag i Michelinklass med huvudrätten “Wagyu” (japanskt oxkött), mer känt som Kobebiff i Sverige.

Rå kobebiff

Dag 11: Hemfärd

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö. Hemresa, för de som inte väljer att stanna längre. Vårt hotell har bra förbindelse till spektakulära Kansai International Airport och härifrån kan vi antingen fortsätta vår resa vidare genom Japan – japanska berömda bad- och semesterorter så som Okinawa, Amami Oshima, Stillahavsparadisön Guam eller resa till någon annan destination i världen.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.