Flammande höstlöv i Japan

TOKYO - KANAZAWA - SHIRAKAWA-GO - TAKAYAMA - KYOTO - HIROSHIMA - KINOSAKI - KYOTO

Avgångar

Introduktion

En underbar resa genom höstlövens vackra Japan. Välbalanserad mellan det moderna och det traditionella, med fokus på kultur, natur och det historiska utan att tappa koppling till det moderna. Vi utforskar motpolerna Tokyo och Kyoto. Vi besöker slott och borgar där samurajer och shoguner en gång i tiden levt och styrt. Vi dyker in i geishornas förtrollande värld. Vi vandrar i det återuppståndna Hiroshima och följer spåren efter atombomben. Vi sover på ett traditionellt japanskt värdshus och hinner också ta det lugnt och njuta av en varm källa. Vi lyxar till det med en festlig krabbmåltid och äter det berömda wagyu köttet eller Kobebiff som man ofta kallar det hemma. En perfekt resa både för den som är i Japan för första gången och den som vill fördjupa sina Japankunskaper.

För detaljerat dagsprogram klicka på respektive dag i schemat nedan!

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. ”multi-city” biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.
H:Tokyo
F:
L:
M:
Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.
H:Tokyo
F:
L:
M:
Idag rivstartar vi med den kosmopolitiska stadsdelen Shinjuku och åker upp till det fantastiska utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange. Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk och vacker shinto-helgedom tillägnad Meiji-kejsaren, den kejsare som fått ge namn åt Meijirestaurationen som 1868 blev det blodiga startskottet på Japans omvandling från feodalsystem styrt av shogun till en slags form av västerländsk, parlamentarisk demokrati. Vi nästlar oss in på smågatorna och äter lunch (till egen kostnad) på en av alla mysiga restauranger i modegalna Harajukus tvärgator. Efter lunch tar vi en promenad genom den ungdomliga stadsdelen förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Om ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere känner ni redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty. Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen. Vi avslutar dagen med en inblick i det japanska köket genom en trevlig välkomstmiddag.
H:Tokyo
F:
L:
M:
Idag börjar vår resa med ett besök till den vackra Rikugien, en gömd trädgårdspärla och förmodligen den finaste trädgården i Tokyo, välkänt för sina vackra höstlöv. Eftermiddagen ägnas åt Östra trädgårdarna inom kejsarpalatsets murar. Här njuter vi inte bara av flammande höstlöv utan även av känslan för det forntida, vi besöker resterna av Edo-slottet som var sätet för Tokugawa shogunfamiljen. Det var hit shogunen flyttade det administrativa sätet för Japan år 1603 (även om Kyoto förblev officiell huvudstad) och satte fundamentet för den nya staden, idag känd som Tokyo!
Näst på tur är det snofsiga och lyxiga Ginza, det varumärkestätaste området i hela världen. Här bygger japanska elgiganten sitt nya Sony showroom, där de visar upp det senaste inom elektronik – mycket som ännu inte hunnits släppas på marknaden ens i Japan. Efter en kort promenad från Ginza befinner vi oss på Tokyo International Forum i Yurakucho, ännu ett arkitektoniskt underverk, som vi tar oss tid att njuta av från insidan.
H:Tokyo
F:
L:
M:
Dagens Tokyoäventyr börjar med att vi beger oss mot Asakusa, Tokyos gamla nöjeskvarter. Framför det buddhistiska templet Sensoji sträcker sig det ständigt pågående shoppingstråket Nakamise – perfekt för att hitta både onyttigt krimskrams och traditionella souvenirer. Ett stenkast därifrån ligger Kappabashi-dori, förmodligen den mest berömda gatan i Japan för högkvalitets köksknivar samt annan köksutrustning så som verklighetstrogna maträtter i plast.
Om humöret faller på kan vi även besöka ett “kissaten” – den gamla caféformen som fanns i Japan innan stora kedjor tog över och en del av den genuina japanska cafékulturen som är på väg att försvinna. Här kan man verkligen spendera lång tid och inte få nog av det gamla Tokyos anda. Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand
H:Kanazawa
F:
L:
M:
På morgonen skickas stora väskor till hotellet i Kyoto. Med oss tar vi handbagage med det vi behöver för två (2) nätter. Nu åker vi med Japans nyaste snabbtågslinje – Shinkansen Kagayaki, till den mystiska samurajstaden Kanazawa på Japans västkust. En gång i tiden var denna småstad en av de viktigaste knytpunkterna längs en av de gamla handelsvägarna och spåren av detta är många. Vi besöker det gamla geishakvarteret och läckra landskapsträdgården Kenroku-en, officiellt en av de tre vackraste trädgårdarna i Japan. Vägen dit leder oss via Omi-cho marknad, den gamla lokala marknaden vars havsdelikatesser är välkända i hela Japan.
H:Takayama
F:
L:
M:
Idag gör vi en dagsutflykt till den sanslöst vackra bergsbyn Shirakawa-go listad på UNESCOs lista över världsarv och upplever en helt sagolik miljö bland hus byggda i “béende händer”-stilen. Ett arkitektoniskt mästerverk enligt den världsberömde tyska arkitekten Bruno Taut som besökte byn under mellankrigsperioden. Någon gång i tiden odlade man silkesmaskar i takens halmlager, idag är husen en viktig del av japansk kultur och historia.
Under eftermiddagen anländer vi till Takayama. I denna lilla bergsstaden, känd för sina välbevarade historiska kvarter tillbringar vi natten på ett s.k. ryokan – ett traditionellt japanskt värdshus med en varm källa i. Här kan man verkligen känna sig som tillfälligt förflyttad till en annan tidsålder.
H:Kyoto
F:
L:
M:
Vi lämnar Takayama bakom oss och beger oss mot Kyoto. Tåget vi färdas i har extra stora fönsterpartier, perfekt för den som vill njuta av den fantastiska naturen. Kyoto var Japans huvudstad i över 1000 år, fram till 1868. Än idag är staden landets kulturella och spirituella center, och dessutom osedvanligt välbevarad – hela 17 stycken olika tempel, slott och helgedomar är listade på UNESCO:s världsarvslista. Vi börjar vårt Kyotoäventyr genom att bege oss mot Fushimi Inari Taisha, en helgedom vars rötter går tillbaka till 800-talet, världsberömd för sina tusentals röda portar som förekommer i nästan varje film som Hollywood gör om Japan – En geishas memoarer, Lost in Translation mm. Vi går en bit igenom hundratals röda shintoistiska portar – torii, så som flera berömda buddistiska munkar i Japans historia har gjort före oss och upplever dess magiska stämning.
Innan vi avslutar för dagen tar vi en mysig promenad genom centrala Kyoto. Precis där utanför börjar geishadistriktet Gion, och vi kommer fram i lagom tid för geishaspaning, då geishorna börjar bege sig ut för kvällens föreställningar.
H:Kyoto
F:
L:
M:
Idag beger vi oss mot Arashiyama och Sagano, Kyotos natursköna västra del, där vi tar en lugn cykeltur genom bambulundar och mellan risfält, förbi uråldriga tempel och poethyddor. Arashiyama är ett välbesökt turistområde men på cykeln dröjer det inte länge förrän vi är snart sagt helt ensamma, med undantag för risbönderna. Vi besöker ett mystiskt och avsides beläget tempel som spelar en central del i nobelprisvinnaren Kawabatas roman “Kyoto, eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden”.
Efter en traditionell lunch på en liten restaurang är det dags för vårt nästa mål, Den gyllene paviljongen, en lika viktig symbol för Kyoto som Eiffeltornet är för Paris. Under Zen-templets guldfasad döljer sig en dramatisk historia, detaljerad beskriven av den kontroversielle författaren Yukio Mishima i den delvis verklighetsbaserade romanen “Den gyllene paviljongens tempel”.
H:Kyoto
F:
L:
M:
Staden Hiroshima – världens första stad att bli utsatt för atombomben som inte kan tyckas behöva närmare introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka det utmärkta fredsmuséet, stå rakt under den plats där bomben exploderade, och se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag bevarats.
Vi besöker också den heliga ön Miyajima, promenerar bland hundratals sikahjortar, går på ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor och njuter av vackra omgivningar. De som vill kan följa med reseledaren till ett närmast 200 år gammalt tehus, där självaste numera avlidne kejsaren Hirohito drack berömda gröna macha – te 1948 och beskåda storslagna vyer över sundet och den gigantiska ”flytande” porten – torii.
H:Kinosaki
F:
L:
M:
Idag styr vi kosan mot japansk västkust, till ett av absolut mest populära turistmål för japaner, och fram tills nyligen helt okänt för västerlänningar. Japanexperterna är den enda researrangör i Skandinavien som tar er till denna krabbmecka. Vi åker till Kinosaki Onsen för att njuta av denna så viktiga del av japansk kultur. Har ni varit på Hasseluddens Yasuragi i Stockholm eller hört talas om det, nu är det dags att njuta av dess storebror som många andra japaner. Området runt Kinosaki onsen är känt hos japaner som landets krabbcentrum, och naturligtvis passar vi på att njuta av en riktig lyxig krabbfest till middag.
H:Kyoto
F:
L:
M:
Ännu en höjdardag! Tillbaka i Kyoto vid lunchtid och på programmet idag står något alldeles speciellt – en traditionell japansk teceremoni! Det finns få saker som kan mätas med en teceremoni i Kyoto och det blir ett minne för livet. Att sitta på tatamigolv och låta sig sjunka in i en magisk värld av Zenbuddistisk filosofi medan en te-mästare förbereder vårt te blir en av resans absoluta höjdpunkter. Teceremonin är otroligt vacker i sin utstuderade stramhet och har hundraåriga anor. Det var framför allt ett populärt nöje för samurajklassen under Edoperioden. Nu i modern tid är det kanske inte ett “måste” men i alla fall ett väldigt stort “gärna” för en kvinna av god vandel att ha studerat teceremoni under åtminstone ett par år.
H:Kyoto
F:
L:
M:
Resans sista dag. Idag använder vi våra nyvunna kunskaper om Japan och tillbringar tid på egen hand. För de som inte har fler souvenirer på sin shoppinglista finns reseledaren tillgänglig för andra tips eller annat ni behöver hjälp med. Listan på vad man kan göra i Kyoto är oändlig: alltifrån textil- och tygfärgning, kimonoprovning till blomarrangemang. Eller varför inte prova på att bli en samuraj under ledning av en äkta svärdsmästare, om än i några timmar?
Vi möts på kvällen och äter en underbar Wagyu (mer känt under namnet ”Kobebiff” i Sverige) avskedsmiddag tillsammans. Har man inte fått i sig sake än kanske det är läge nu! De av oss som är sugna har möjlighet att fortsätta kvällen med ett besök (på egen bekostnad) på en karaoke-bar.
F:
L:
M:
Då har det blivit dags att säga adjö – hemresa, för de som inte väljer att stanna längre. Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.

BOKA NU

FAKTA

Pris (vuxen): från 39800:-
Pris (barn under 12): 39798:-
Enkelrumstillägg (i mån av plats): 8600:-
Antal nätter: 12
Antal dagar: 14 (inkl. dagen det tar att flyga från Sverige)
Antal deltagare: max 10
Vad ingår i priset?
■ Svensk färdledning
■ Hotell (eller annan inkvartering, t.ex. traditionellt japanskt värdshus) i delat dubbelrum i 12 nätter
■ 12 frukostar, 1 luncher, 4 middagar
(notera att reseledaren alltid är behjälplig med att hitta/boka restaurang vid de tillfällen gruppen inte äter tillsammans)
■ Inträde och transport till samtliga destinationer och utflykter nämnda i resplanen, med undantag för moment där det tydligt framgår i resplanen att det sker till extra kostnad. ■ Vi planterar 10 st träd i regnskogen i Brasilien
■ Bagagetransport mellan Tokyo och Kyoto
■ WIFI under hela resan
Vad ingår inte i priset?
■ Flygbiljett
■ Kostnader för egna aktiviteter utanför resplanen