Flammande höstlöv i Japan
Flammande höstlöv i Japan
TOKYO - KANAZAWA - SHIRAKAWA-GO - HIROSHIMA - KYOTO - KINOSAKI - KYOTO

Avgångar

Datum Pris Längd OBS!
20/1141 800:-12 nätterFå platser kvarBoka

Introduktion

En underbar resa genom höstlövens vackra Japan. Välbalanserad mellan det moderna och det traditionella, med fokus på kultur, natur och det historiska utan att tappa koppling till det moderna. Vi utforskar motpolerna Tokyo och Kyoto. Vi besöker slott och borgar där samurajer och shoguner en gång i tiden levt och styrt. Vi vandrar i det återuppståndna Hiroshima och följer spåren efter atombomben. Vi sover på ett traditionellt japanskt värdshus och hinner också ta det lugnt och njuta av en varm källa. Vi lyxar till det med en festlig krabbmåltid och äter det berömda wagyu köttet som blir mer och mer populärt hemma. En perfekt resa både för den som är i Japan för första gången och den som vill fördjupa sina Japankunskaper.

För detaljerat dagsprogram klicka på respektive dag i schemat nedan!

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Tokyo - Det moderna Japan (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag rivstartar vi med den kosmopolitiska stadsdelen Shinjuku och åker upp till det fantastiska utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange.

Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk och vacker shinto-helgedom tillägnad Meiji-kejsaren, den kejsare som fått ge namn åt Meijirestaurationen som 1868 blev det blodiga startskottet på Japans omvandling från feodalsystem styrt av shogun till en slags form av västerländsk, parlamentarisk demokrati.

Vi nästlar oss in på smågatorna och äter lunch (till egen kostnad) på en av alla mysiga restauranger i modegalna Harajukus tvärgator. Efter lunch tar vi en promenad genom den ungdomliga stadsdelen förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Om ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere känner ni redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty.

Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen. Vi avslutar dagen med en inblick i det japanska köket genom en trevlig välkomstmiddag.

Utsikt från Tokyos stadshus

Dag 3: Tokyo - Kejserliga trädgårdar i höstfärger (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag börjar vår resa med ett besök till den vackra Rikugien, en gömd trädgårdspärla och förmodligen den finaste trädgården i Tokyo, välkänt för sina vackra höstlöv. Eftermiddagen ägnas åt Östra trädgårdarna inom kejsarpalatsets murar. Här njuter vi inte bara av flammande höstlöv utan även av känslan för det forntida, vi besöker resterna av Edo-slottet som var sätet för Tokugawa shogunfamiljen. Det var hit shogunen flyttade det administrativa sätet för Japan år 1603 (även om Kyoto förblev officiell huvudstad) och satte fundamentet för den nya staden, idag känd som Tokyo!

Dag 4: Ginza (en halvdag) (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag upptäcker vi det snofsiga och lyxiga Ginza, det varumärkestätaste området i hela världen. Här bygger japanska elgiganten sitt nya Sony showroom, där de visar upp det senaste inom elektronik – mycket som ännu inte hunnits släppas på marknaden ens i Japan.

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand, vilket utgör en utmärkt möjlighet att utforska världens mest magnifika stad i ens egen takt. Reseledaren finns till hands för att bistå med råd om allt ni önskar veta eller uppdatera er om stadens pågående evenemang. För de som strävar efter det lilla extra under er resa till Japan, finns det enastående möjligheter till shopping i området Ginza där vi avslutar dagens guidning. Alternativt kan ni besöka den elektroniska metropolen Akihabara, en myrstack av neonglittrande elektronik- och spelbutiker. Eller varför inte besöka något av Tokyos enastående muséer eller helt enkelt släppa allt och njuta av en dryck någonstans i en skybar och bara vara.
Inför kvällen skickar vi iväg våra stora resväskor till Kyoto, medan vi själva endast behöver ha handbagaget med oss för de kommande två nätterna.

Dag 5: Kanazawa (H: KANAZAWA)

F: L: M:

På morgonen skickas stora väskor till hotellet i Kyoto. Med oss tar vi handbagage med det vi behöver för tre (3) nätter. Nu åker vi med Japans snabbtågslinje – Shinkansen Kagayaki, till den mystiska samurajstaden Kanazawa på Japans västkust. En gång i tiden var denna småstad en av de viktigaste knytpunkterna längs en av de gamla handelsvägarna och spåren av detta är många. Vi besöker landskapsträdgården Kenroku-en, officiellt en av de tre vackraste trädgårdarna i Japan.

Efter denna förtrollande trädgård, näst på tur idag står något alldeles speciellt – en traditionell japansk teceremoni. Att sitta på tatamigolv och låta sig sjunka in i en magisk värld av Zenbuddistisk filosofi medan en te-mästare förbereder vårt te blir ett minne för livet. Teceremonin är otroligt vacker i sin utstuderade stramhet och har hundraåriga anor. Det var framför allt ett populärt nöje för samurajklassen under Edoperioden. Nu i modern tid är det kanske inte ett “måste” men i alla fall ett väldigt stort “gärna” för en kvinna av god vandel att ha studerat teceremoni under åtminstone ett par år.

Dag 6: Morgonmarknad, Shirakawa-go (H: TAKAYAMA)

F: L: M:

Idag inleder vi dagen med ett besök på Kanazawas välrenommerade morgonmarknad, Omicho – en förtrollande värld av havets läckerheter och färskt uppställda krabbor i de små, slingrande gränderna.

Näst på tur står en dagsutflykt till den sanslöst vackra bergsbyn Shirakawa-go listad på UNESCOs lista över världsarv och upplever en helt sagolik miljö bland hus byggda i “béende händer”-stilen. Ett arkitektoniskt mästerverk enligt den världsberömde tyska arkitekten Bruno Taut som besökte byn under mellankrigsperioden. Någon gång i tiden odlade man silkesmaskar i takens halmlager, idag är husen en viktig del av japansk kultur och historia.

Bergsbyn Shirakawago

Dag 7: (H: HIROSHIMA)

F: L: M:

Staden Hiroshima – världens första stad att bli utsatt för atombomben som inte kan tyckas behöva närmare introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka det utmärkta fredsmuséet, stå rakt under den plats där bomben exploderade, och se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag bevarats.

Atombombsdomen, Hiroshima

Dag 8: Miyajima & Kyoto (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag besöker vi den heliga ön Miyajima, promenerar bland hundratals sikahjortar, går på ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor och njuter av vackra omgivningar. De som vill kan följa med reseledaren till ett närmast 200 år gammalt tehus, där självaste numera avlidne kejsaren Hirohito drack berömda gröna macha – te 1948 och beskåda storslagna vyer över sundet och den gigantiska ”flytande” porten – torii.

Miyajima

Framåt eftermiddag lämnar vi Hiroshima bakom oss och beger oss mot Kyoto.
Kyoto var Japans huvudstad i över 1000 år, fram till 1868. Än idag är staden landets kulturella och spirituella center, och dessutom osedvanligt välbevarad – hela 17 stycken olika tempel, slott och helgedomar är listade på UNESCO:s världsarvslista.
Resten av dagen tillbringar vi i centrala Kyoto där vi besöker bland annat Kyotos berömda matmarknad Nishiki. Vi promenerar längs två långa rustika shoppingarkader som har varit på samma plats sedan 1500- talet. Här kan vi se att shopping i Japan handlar inte bara om att spendera pengar eller om att varorna ska vara av bra kvalité utan även söta och gulliga, ett fenomen som kallas “kawaii” – söt, gullig, ordagrant “älsklig” på japanska. Inklämda mellan olika affärer och butiker hittar vi alltifrån ett kattcafé, ett ugglecafé till en ninjarestaurang.

Dag 9: Kyoto - cykeltur i bambulunden, mosstempel (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag beger vi oss mot Arashiyama och Sagano, Kyotos natursköna västra del, där vi tar en lugn cykeltur genom bambulundar och mellan risfält, förbi uråldriga tempel och poethyddor. Arashiyama är ett välbesökt turistområde men på cykeln dröjer det inte länge förrän vi är snart sagt helt ensamma, med undantag för risbönderna. Vi besöker ett mystiskt och avsides beläget tempel som spelar en central del i nobelprisvinnaren Kawabatas roman “Kyoto, eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden”.

Arashiyamas berömda bambulund

Dag 10: Kinosaki - Näktergalsgolv, ”Krabbskiva” och varma källor (H: KINOSAKI)

F: L: M:

Idag styr vi kosan mot japansk västkust, till ett av absolut mest populära turistmål för japaner, och fram tills nyligen helt okänt för västerlänningar. Japanexperterna är den enda researrangör i Skandinavien som tar er till denna krabbmecka. Vi åker till Kinosaki Onsen för att njuta av denna så viktiga del av japansk kultur.

Har ni varit på Hasseluddens Yasuragi i Stockholm eller hört talas om det, nu är det dags att njuta av dess storebror som många andra japaner. Området runt Kinosaki onsen är känt hos japaner som landets krabbcentrum, och naturligtvis passar vi på att njuta av en riktig lyxig krabbfest till middag.

Dag 11: Japans magiska höstlöv (H: KYOTO)

F: L: M:

Denna dag är tillägnad att njuta av höstens skönhet i all sin prakt. Vi beger oss till en gömd pärla högt upp i landet, en hemlig plats som är populär bland fotoentusiaster för att fånga Japans förtrollande flammande höstlöv.
När vi når denna hemliga plats öppnar sig en värld av färger och skönhet framför våra ögon. De lövklädda träden strålar i en palett av rött, orange och guld, som om de vore öppna eldar i skogen. Det är som att vara omgiven av en målning där varje penselstråk är en lövklätt träd. Men det handlar inte bara om att fånga ögonblicket på bild. Det handlar också om att vara närvarande i nuet, att känna höstens magi i varje andetag och att vara tacksam för den skönhet som omger oss. Vi tar oss tid att bara vara, att sitta under ett träd och lyssna på vindens viskningar genom löven, att känna markens mjuka mossa under våra fötter. Framåt kvällen anländer vi tillbaka till Kyoto.

Dag 12: Kyoto – Fri dag, Wagyumiddag (H: KYOTO)

F: L: M:

Resans sista dag.

Idag använder vi våra nyvunna kunskaper om Japan och tillbringar tid på egen hand. För de som inte har fler souvenirer på sin shoppinglista finns reseledaren tillgänglig för andra tips eller annat ni behöver hjälp med. Listan på vad man kan göra i Kyoto är oändlig: alltifrån textil- och tygfärgning, kimonoprovning till blomarrangemang. Eller varför inte prova på att bli en samuraj under ledning av en äkta svärdsmästare, om än i några timmar?

Vi möts på kvällen och äter en underbar Wagyu avskedsmiddag tillsammans.

Har man inte fått i sig sake än kanske det är läge nu! De av oss som är sugna har möjlighet att fortsätta kvällen med ett besök (på egen bekostnad) på en karaoke-bar.

Dag 13: Hemfärd

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö – hemresa, för de som inte väljer att stanna längre.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.