Flammande höstlöv i Japan
Flammande höstlöv i Japan
TOKYO - KANAZAWA - SHIRAKAWA-GO - TAKAYAMA - KYOTO - HIROSHIMA - KINOSAKI - KYOTO

Avgångar

Datum Pris Längd OBS!
12/1134 900:-12 nätterBoka

Introduktion

En underbar resa genom höstlövens vackra Japan, välbalanserad mellan det moderna och det traditionella. Vi njuter av hisnande trädgårdar och forna tempel. Vi besöker slott och borgar där samurajer och shoguner en gång i tiden levt och styrt. Vi dyker in i geishornas förtrollande värld. Vi vandrar i det återuppståndna Hiroshima och följer spåren efter atombomben. Vi sover på en del traditionella japanska värdshus och hinner också ta det lugnt och njuta av varma källor. Vi lyxar till det med en festlig krabbmåltid och äter det berömda Wagyu köttet eller Kobebiff som man ofta kallar det hemma. En perfekt resa både för den som är i Japan för första gången och den som vill fördjupa sina Japankunskaper.

För detaljerat dagsprogram klicka på respektive dag i schemat nedan!

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Tokyo - Det moderna Japan (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag rivstartar vi med det kosmopolitiska Shinjuku och åker upp till det fantastiska utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange. Tokyo är en högpulserande stad och det är väldigt kul att få se den från ovan, och utsikt härifrån kan vi se alltifrån nya OS 2020 Olympiastadion till Fujiberget som ligger 10 mil bort, om vädret tillåter.

Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk och vacker Shinto helgedom tillägnad Meiji- kejsaren, den kejsare som fått ge namn åt Meijirestaurationen som 1868 blev det blodiga startskottet på Japans omvandling från feodalsystem styrt av shogun till en slags form av västerländsk, parlamentarisk demokrati.

Vi nästlar oss in på smågatorna och äter lunch på en av alla mysiga restauranger i modegalna Harajukus tvärgator. Efter lunch tar vi en promenad genom den ungdomliga stadsdelen förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Om ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere känner ni redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty.

Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller överhuvudtaget någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen.

På kvällen åter vi en utsökt japansk välkomstmiddag och upplever den lokala stämningen på en lokal krog (izakaya på japanska), en benämning som har blivit mer och mer populär även i Sverige.

Utsikt från Tokyos stadshus

Dag 3: Tokyo - Kejserliga trädgårdar i höstfärger (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag börjar vår resa med ett besök till den vackra Happo-en, en gömd trädgårdspärla som är populär för bröllop, samt de Östra trädgårdarna inom kejsarpalatsets murar. Här njuter vi av flammande höstlöv som en del av den berömda japanska trädgårdskonsten i sin vackraste form. Efter lunch är Tokyo station och snofsiga och lyxiga Ginza näst på tur, det varumärkestätaste området i hela världen. Här ligger bland annat japanska elgiganten Sonys huvudkontor inklämd bland lyxvaruhus. Efter en kort promenad befinner vi oss på Tokyo International Forum i Yurakucho, ännu ett arkitektoniskt underverk, som vi tar oss tid att njuta av från insidan.

Dag 4: Tokyo - det traditionella Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

På morgonen beger vi oss till Asakusa, Tokyos gamla nöjeskvarter. När vi stiger av tunnelbana ser vi världens högsta byggnadsverk efter Burj Khalifa – Tokyo Skytree torna upp över omgivningen på andra sidan Sumida- floden. Framför det buddhistiska templet Sensoji sträcker sig det ständigt pågående shoppingstråk Nakamise – perfekt för att hitta både onyttigt krimskrams och traditionella souvenirer. En stenkast därifrån ligger Kappabashi-dori, förmodligen den mest berömda gatan i Japan för högkvalitets köksknivar samt annan köksutrustning så som verklighetstrogna maträtter i plast. Här kan man verkligen spendera lång tid och inte få nog av den gamla Tokyos anda.

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand.

Dag 5: Kanazawa (H: KANAZAWA)

F: L: M:

Vi lämnar Tokyo bakom oss och åker med Japans nyaste snabbtågslinje – Shinkansen Tsubaki, till den mystiska samurajstaden Kanazawa på Japans västkust. En gång i tiden var denna småstad en av de viktigaste knytpunkterna längs en av de gamla handelsvägarna och spåren av detta är många. Innan avfärden skickar vi stora resväskor till Kyoto, med oss tar vi handbagage för två nätter.

Här besöker vi den läckra landskapsträdgården Kenroku-en, officiellt en av de tre vackraste trädgårdarna i Japan. Vägen dit leder oss via Omi-cho marknad, den gamla lokala marknaden vars havsdelikatesser är välkända i hela Japan.

Dag 6: Shirakawa-go, Takayama (H: TAKAYAMA)

F: L: M:

Idag gör vi en dagsutflykt till den sanslöst vackra bergsbyn Shirakawa-go listad på UNESCOs lista över världsarv och upplever en helt sagolik miljö bland hus byggda i “béende händer”-stilen. Under eftermiddagen anländer vi till Takayama. I denna lilla bergsstaden Takayama, känd för sina välbevarade historiska kvarter. Här kan man verkligen känna sig som tillfälligt förflyttad till en annan tidsålder, kanske fram tills att ett par fnissande japanskor kommer och frågar om man vill ta kort tillsammans. Vi tillbringar natten på ett s.k. ryokan – ett traditionellt japanskt värdshus.

Bergsbyn Shirakawago

Dag 7: Kyotos magiska höstlöv (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi lämnar Takayama och beger oss mot Kyoto. Tåget vi färdas på har extra stora fönster, perfekt för den som vill njuta av den fantastiska naturen.

Kyotosiluett

Kyoto var Japans huvudstad i över 1000 år, fram till 1868. Än idag är staden landets kulturella och spirituella center, och dessutom osedvanligt välbevarad – hela 17 stycken olika tempel, slott och helgedomar är listade på UNESCO:s världsarvslista.

Vi börjar vårt Kyotoäventyret med att besöka centrala delar av Kyoto samt Kyotos matmarknad – Nishiki – en uppsjö av smaker och ett enormt populärt tillflyktsmål bland både kockar och lunchhungriga Kyotobor. Vi strosar längs två långa hantverks- och shoppingarkader som har varit på samma plats sedan 1500-talet till stiliga varuhus med enorma matbutiker i källaren. Här kan vi se att shopping i Japan handlar om att varorna ska vara inte bara av bra kvalité utan även söta och gulliga, ett fenomen som kallas kawaisa. Inklämda mellan olika affärer och butiker hittar vi alltifrån ett katt- och ugglacafé till en ninjarestaurang.

Vi fortsätter till Kyotos största geisha-område – Gion. Här går vi på geisha-spaning och lär oss om geishornas förtrollande men stängda värld. Dagen avslutas på det makalösa Kodaiji templet, ett tempel som hyser exceptionellt vackra höstlövsfärger i sin trädgård. Vi besöker det på kvällen, och stämningen är alldeles magiskt, något som helt enkelt måste upplevas.

Dag 8: Kyotos bambulund, mosstempel, den gyllene paviljongen (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag beger vi oss mot Arashiyama och Sagano, Kyotos natursköna västra del, där vi gör en cykeltur genom bambulundar och risfält, förbi uråldriga tempel och poethyddor. Arashiyama är ett välbesökt turistområde men på cykeln dröjer det inte länge förrän vi är snart sagt helt ensamma, med undantag för risbönderna. Vi besöker ett mystiskt och avsides beläget tempel som spelar en central del i nobelprisvinnaren Kawabatas roman “Kyoto, eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden”.

Arashiyamas berömda bambulund

Efter en traditionell lunch på en liten restaurang är det dags för vårt nästa mål, Den gyllene paviljongen, en lika viktig symbol för Kyoto som Eiffeltornet är för Paris. Under Zen-templets guldfasad döljer sig en dramatisk historia, detaljerad beskriven av den kontroversielle författaren Yukio Mishima i den delvis verklighetsbaserade romanen “Den gyllene paviljongens tempel”.

Dag 9: Hiroshima och Miyajima (H: KYOTO)

F: L: M:

Staden Hiroshima – världens första stad att bli utsatt för atombomben som inte kan tyckas behöva närmare introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka det utmärkta fredsmuséet, stå rakt under den plats där bomben exploderade, och se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag bevarats.

Atombombsdomen, Hiroshima

Vi besöker också den heliga ön Miyajima, promenerar bland hundratals sikahjortar, går på ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor och njuter av vackra vyer över den gigantiska ”flytande” porten – torii från ett närmast 200 år gammalt tehus, där självaste numera avlidne kejsaren Hirohito drack berömda gröna macha – te 1948.

Dag 10: Kinosaki - ”Krabbskiva” och varma källor (H: KINOSAKI)

F: L: M:

Idag styr vi kosan mot japansk västkust, till ett av absolut mest populära turistmål för japaner, och nästan helt okänt för västerlänningar. Japanexperterna är den enda researrangör i Skandinavien som tar er till denna krabbmecka. Vi åker till Kinosaki Onsen för att njuta av denna så viktiga del av japansk kultur.

Har ni varit på Hasseluddens Yasuragi i Stockholm eller hört talas om det, nu är det dags att njuta av dess storebror som många andra japaner. Området runt Kinosaki onsen är känt hos japaner som landets krabbcentrum, och naturligtvis passar vi på att njuta av ett riktig lyxig krabbfest.

Dag 11: Kyoto: Över näktergalsgolv (H: KYOTO)

F: L: M:

Tillbaka i Kyoto, bekantar vi oss närmare med Nijoborgen – berömd för sitt kvittrande “näktergalsgolv”, som skulle skydda shogunen från lönnmördare – de nästintill mytiska ninjorna. Vi går tillsammans över golvet och tittar också under golvet (om knäna tillåter) för att förstå den snillrika konstruktionen som har hållit golven knarrande i snart 400 år. På borgens innergård finns en utsökt japansk trädgård och med lite tur “flammar” de vackra höstlöven just denna dag.

Dag 12: Kyoto – Fri dag (H: KYOTO)

F: L: M:

Dagen spenderar vi på egen hand i magiska Kyoto.

Vi möts på kvällen och äter en underbar avskedsmiddag tillsammans bestående av bland annat Wagyu kött mer känt (lite felaktigt) under namnet Kobebiff i Sverige.

Har man inte fått i sig sake än kanske det är läge nu! De av oss som är sugna har möjlighet att fortsätta kvällen med ett besök (på egen bekostnad) på en karaoke-bar.

Dag 13: Hemfärd

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö – hemresa, för de som inte väljer att stanna längre.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.