Inför Japanresan

Inför Japanresan

Så du har bestämt dig för att åka till Japan – stort grattis! Du kommer vara med om ett oförglömligt äventyr i ett underbart land och möta ett otroligt gästvänligt folk – och om du reser med Japanexperterna, dessutom en extremt kunnig och trevlig guide som kommer lotsa dig igenom allt ni tillsammans ser och stöter på. Nedan följer svar på vanliga frågor och allmän information att tänka på inför resan till Japan.

Säkerhet

Japan är ett mycket säkert land. Gatuvåld och liknande existerar nästan inte och utländska turister är en särskilt fredad grupp. I Japan förekommer knappt ens påstridiga försäljare – man blir alltså lämnad i fred både av kriminella och butikspersonal, om man inte vill annat. Om man däremot ser ut att behöva hjälp, till exempelvis står med en uppspärrad karta, brukar det inte dröja länge innan någon hjälpsam japan frågar om du behöver hjälp. Sådant är Japan.

Jordbävningar är vanligt förekommande men orsakar nästan aldrig någon större materiell skada. Det är mer än 10 gånger fler som dör i bilolyckor i Sverige ett medianår, än till följd av jordbävningar i Japan. Radioaktivitet är inget problem i vare sig Hiroshima, Nagasaki eller ens större delen av Fukushima (med undantag för det område där som är helt avspärrat).

Pengar

Valutan i Japan är japansk yen (JPY). Vi rekommenderar att man växlar till sig en viss summa på t.ex. Forex innan man kommer till Japan, så man har så man klarar sig de första dagarna och inte behöver stressa.

Utländska kreditkort fungerar på restaurang och butik i Japan, men inte i de flesta bankomater. Undantagen är den japanska posten och 7-Elevens automater. Framförallt 7-Eleven finns vid nästan varje hörn – även i mindre städer.

I Japan gäller det fortfarande att “cash is king” – även om allt fler restauranger och butiker nu tar kreditkort kan man inte räkna helt kallt med att det ska gå bra om man t.ex. går på en mindre restaurang. Försök att ha kontanter på dig, och om du inte har det, kolla med restaurangen innan du beställer.

Prisläget i Japan överdrivs ofta – hotell och boende är dyrt, men att äta ute och shoppa är mycket billigare än i Sverige. Det går att äta en fullgod middag under motsvarande 30 SEK på ett flertal olika (oftast inhemska) kedjor. Dricks lämnas inte i Japan men vid finare restauranger inkluderas en 10% bordsavgift på kvittot.

Vatten

Kranvattnet i Japan går utmärkt att dricka.

Kommunikation

Japanerna är i regel väldigt dåliga på talad engelska, även om det görs stora ansträngningar för att få upp färdigheterna, speciellt sen det stod klart att sommar-OS kommer hållas i Tokyo 2020. Detta betyder dock inte att japanerna faktiskt inte kan engelska – tvärtemot har de ofta ett väldigt stort ordförråd. Kruxet är att de inte är det minsta vana vid att höra engelska talad annat än med japanskt uttal, och de grammatiska kunskaperna är mycket skrala. Om man talar mycket enkel engelska utan att komplicera uttalet för mycket (och hellre amerikanskt uttal än brittiskt) och med mycket enkel grammatik brukar man kunna nå fram. Japanerna är i regel väldigt trevliga och lyckligtvis finns i alla fall viljan att förstå.

Visum

Svenska medborgare behöver varken visum eller något ESTA-liknande påhitt för att komma in i landet – det räcker gott med passet, så får man ett 90-dagarstillstånd att vistas vid landet. Vid passkontrollen när du anländer till Japan tas dina pekfingeravtryck och ett foto.

Eluttag

Strömmen i Japan är 100 volt, 50 Hz i östra Japan, 60 Hz i västra. Laddare till bärbara datorer och mobiler brukar alltid vara anpassade för att klara allt från 100 till 240 volt, men adapter behövs. I Japan används ojordade platta stift, samma som i USA, dvs. typ A.

Vaccin

Inga andra vaccin än grundskyddet (dvs. polio, stelkramp och difteri) rekommenderas för vistelse i Japan.

Telefoni

Alla moderna mobiltelefoner (med 3G-abonnemang) går att använda i Japan – sen beror det dock på din operatör och vilket typ av abonnemang du har om du kan komma åt telefonnätet – förhör dig med din operatör innan resan.
Telefonautomater är fortfarande relativt vanliga i Japan och vid såna går det att ringa med mynt eller med telefonkort, som man vanligtvis kan köpa bredvid.

Taxfree

Taxfree gäller när man vid ett köptillfälle betalar mer än 10 000 yen (ca 700 SEK) och i vissa butiker redan vid över 5 000 yen, men bara på ställen som specifikt erbjuder det. Man kan räkna med att det finns i alla större varuhus och platser där mycket utländska turister rör sig (t.ex. i Ginza) men fråga annars innan. Vid köptillfället måste man visa sitt pass och i det får man inhäftat en talong som senare ska uppvisas i tullen när man lämnar landet. Momsen ligger för närvarande på 10% i Japan.

Att resa med barn

Japan är ett utmärkt land att resa i med barn. För mer information, se artikeln Att resa med barn i Japan.

Väder

Japan är väldigt varmt på sommaren (framför allt under juli och augusti), och behagligt varmt på våren (mars-maj) och hösten (oktober-november). Dagstemperaturen kan ibland ligga på t.o.m. 25 grader i slutet av mars/hela november, men att tänka på är att det blir oftast betydligt kallare på kvällen. Se vår årstidsguide för mer detaljerad information.

I nödfall

Telefonnummer till japanska SOS: 119
Telefonnummer till japansk polis: 110
Svenska Ambassaden i Tokyo: +81-(0)3-5562 5050

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se