Hiroshima
Hiroshima

Hiroshima är en miljonstad i västra Japan, mest berömd för att ha varit världens första stad att bli utsatt för atombomben den 6 augusti 1945 (tre dagar senare mötte Nagasaki samma öde).

Sen Hiroshima blev nästintill totalt utplånat av världens första atombomb Little Boy så har, märligt nog, såret faktiskt läkts. Förutom ett fåtal byggnader som klarade explosionen och som idag är bevarade finns det inte många spår av vad staden gått igenom. Efter kriget gick det rykten om att det aldrig mer skulle växa gräs eller annan växtlighet i Hiroshima, men i själva verket försvann den radioaktiva strålningen väldigt snabbt – en studie visade att en person som stod under explosionens hypocenter i 24 timmar direkt efter explosionen skulle bara blivit utsatt för en tusendel av den strålning som man blivit utsatt för om man stått på samma plats det ögonblick när bomben exploderat. En vecka senare hade dosen motsvarat bara en miljondel.

Det finns många olika uppskattningar om exakt hur många som dog av atombomben – allt från 90 000 till 160 000. Historikerna är dock överens om att hälften av dessa dog själva dagen bomben släpptes.

Väder

JAN FEB MAR APR MAJ JUN
Dagstemperatur 10 11 14 20 24 27
Nattemperatur 2 2 5 10 15 19
Dagar m. nederbörd 6 7 10 9 9 11
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemperatur 31 33 29 23 17 12
Nattemperatur 24 25 21 14 9 4
Dagar m. nederbörd 10 7 9 6 6 5

* Siffror från Japan Meterological Agency

Sightseeing

Atomdomen

Den berömda atomdomen, Genbaku domu, står än idag och är ett av få kvarvarande vittnen till explosionen. Atomdomen är en betongbyggnad som stod nästan rakt under explosionens hypocenter och därför, paradoxalt nog, klarade sig från att falla ihop som de flesta andra byggnader i Hiroshima gjorde, eftersom den enorma tryckvågen kom rakt ovanifrån istället för snett från sidan. Länge var det debatterat huruvida byggnaden skulle rivas eller få stå kvar, men nu har staden omfamnat den och den är till och med registrerad som ett av UNESCO:s världsarv.

Nära atomdomen finns också det utmärkta fredsparken och fredsmuséet, vilket var stjärnarkitekten Kenzo Tanges genombrottsverk.

Resor som går till Hiroshima

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se