Onsen
Onsen

Onsen är japanska för “varma källor” och är ett enormt populärt tidsfördriv bland japanerna. Eftersom Japan är så vulkaniskt aktivt finns det good om varma källor i hela landet, från Hokkaido i norr till Okinawa i syd. Bland särskilt kända kurorter finns Beppu på Kyushu, Noboribetsu på Hokkaido, MatsuyamaShikoku och Gero på Honshu.

Onsen badar man helt näck, men så gott som alltid könssepererat, med några få undantag när man är långt ute på landsbygden. Man duschar av sig vid sidan av innan man går ner i badet och tar med sig en mindre handduk, ett slags “blygsamhetsskynke” som man använder för att dölja känsligare delen av kroppen. Man ska dock vara noggrann med att handduken inte ska hamna i badkaret, utan låta den vila antingen vikt på hjässan eller vid sidan om.

Varma källor

Om man är tatuerad ska man dölja det väl om man vill gå på onsen – de allra flesta ställen vägrar en inträde, eller så riskerar man att bli utslängd om det uppdagas medan man badar. Detta kommer sig av att tatueringar förknippas med yakuzan, Japans organiserade brottslighet. Det finns badställen som accepterar tatuerade, men dessa har oftast dåligt rykte då det naturligtvis blir så att yakuzan besöker dessa ställen, då de inte accepteras annorstädes. Ett exempel på en sådan onsen är Funaoka Onsen i Kyoto.

Resor där vi badar i onsen

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se