Nijoborgen
Nijoborgen

Nijoborgen (också Nijoslottet) är en borg belägen i centrala Kyoto och ett av Kyotos många världsarv.

Som borg sett är Nijoborgen inte särskilt ståtligt om man jämför med till exempelvis Osakaborgen eller Himejiborgen, då huvudtornet brann ner på mitten av 1700-talet och inte återuppfördes. Det som gör Nijoborgen så speciell är istället det världsberömda “näktergalsgovlet”.

Näktergalsgolvet är en unik och mycket snillrik försvarskonstruktion, konstruerat på så vis att det kvittrar som en näktergal när man går på det, för att försvåra för ninjor och andra lönnmördare att smyga sig in. Golvet, som besökare får gå på nästan helt fritt, kvittrar än idag, snart 400 år sen att det byggdes.

Borgen uppfördes av Tokugawaklanen 1603, absoluta början av Edoperioden och bara två år efter att Tokugawa slutligen hade besegrat sina motsåndare vid det blodiga slaget om Sekigahara. Borgen var ett extraordinärt stort skrytbygge som finansierades med extra skatt som utmättes från det nyligen enade Japans daimyo. Borgen användes dock mycket sällan – Tokugawaklanens regeringsbas var Edo (dagens Tokyo), även om Kyoto officiellt var huvudstad på grund av att kejsaren bodde här.

Resor där vi besöker Nijoborgen

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se