Ramen

Ramen

Ramen är en japansk nudelrätt vanligtvis serverad i fläskbuljong och tillbehör som skinka, hel- eller halvkokt ägg, vårlök, osv. Det som vi i Sverige vanligtvis kallar för snabbnudlar är egentligen en billighetsvariant av just denna nudelrätt, och kallas i Japan för just “instant ramen”.

Historia

Ramen kallades i Japan från början “shina soba” (kinesiska nudlar) när de började säljas i början av 1900-talet och var en slags variation på en kinesisk nudelrätt som kallas för “lamian”.

Det stora genombrottet för rätten kom efter andra världskriget då amerikanarna totalt dumpade priserna för mjöl på den japanska marknaden. Målet var att ersätta riset som japansk basmat med bröd för att skapa en marknad för amerikanska mjölproducenter, och 60-70 år senare kan man konstatera att strategin till stor del lyckades, även om riset aldrig försvann. Japan importerar idag 85% av det vete de konsumerar, och 3/5 kommer från USA.

När den Taiwanesisk-japanske affärsmannen och uppfinnaren Momofuku Ando (grundaren av livsmedelskoncerenen Nissin Foods) 1958 lanserade den första snabbnudeln under namnet “Chicken Ramen” blev det också ett enormt uppsving för ramenkonsumtionen både inom och utom landet. Kinas siste kejsare Puyis sista mål innan hans död 1967 ska ha varit just en skål med “chicken ramen”.

Sightseeing

Förutom otaliga ramenhak där man kan provsmaka maträtten på finns det inte mindre än två större museum tillägnade dessa nudlar: Shin-Yokohama Raumen Museum i Yokohama på gångavstånd från shinkansenstationen och The Momofuku Ando Instant Ramen Museum i Ikeda i nordvästra Osaka.

Bland de japanska städer som är mest kända för sina särskilt goda ramen återfinns Fukuoka, Sapporo och Tokyo.

Publicerad: . (c) Japanexperterna.se