Machiya

En machiyafasad i Kyoto

En machiya, ordagrant “stadshus”, är ett traditionellt köpmanshus i Kyotostil och av ovärderlig betydelse för Kyotos traditionella stadsbild.

Trots att Kyoto klarade sig undan bombningar under andra världskriget försvann dock tyvärr en stor del av stadens traditionella bebyggelse i efterkrigstiden, då det blev modernt att bo i praktiska och lättbyggda betongklumpar. På 90-talet vaknade dock kyotoiterna till på riktigt och det uppstod ganska spontant en gräsrotsrörelse för att bevara och använda allt fler gamla machiya. Dock försvinner det fortfarande så många som 2-300 per år.

I Kyoto finns det beroende på hur man definierar machiya mellan 10 000 och 50 000 kvar – tyvärr inte tillräckligt för att rädda den väldigt brokiga stadsbilden i alla fall centralt, men det är fullpackat med trevliga och stämningsfyllda caféer och restauranger i dessa många gånger hundraåriga byggnader. Det finns också möjlighet att sova över i privata machiya – kontakta Japanexperterna för mer utförlig information.

Resor där vi besöker machiya

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se