Sommar-OS i Tokyo 2020

Stadion som försvann
Officiell logga för Tokyo-OS

2020 års upplaga av de olympiska sommarspelen kommer att hållas i Tokyo mellan 24 juli och 9 augusti – mitt under den japanska högsommaren som vanligtvis innebär väldigt hög luftfuktighet och temperaturer över 30 gradersstrecket under dagarna.

Efter att euforin över att Tokyo vunnit nomineringen lagt sig har en del av optimismen försvunnit. Det planerade nationella stadiumet blev först vingklippt, sen helt övergivet då opinionen mot den höga prislappen blev för stark. Den brittisk-irakiska arkitekten Zaha Hadid som stod bakom designen anklagade öppet prominenta japanska arkitekter för rasism. Så småningom valde en regeringstillsatt kommission en ny, ca 30% billigare förslag av Kengo Kuma.

Efter fiaskot med nationalstadion uppdagades det att den nya påkostade OS-logon var snarlik en logo tillhörande en mindre belgisk teatergrupp. I sig kanske inte så graverande, men när teatergruppen hotade att stämma och japanska internetanvändare lyckades påvisa att samme designer hade “lånat” ganska fritt från diverse källor i sina tidigare kreationer skrotades till slut även denna design.

Tokyo 2020 blir andra gången som Tokyo (och därmed hela Japan) håller sommar-OS – förra gången var 1964, då Sverige tog två guld (båda i kanot). Och historien upprepar sig igen. Det japanska höghastighetståget Shinkansen introducerades första gången för omvärlden 1964, lagom till de första olympiska spelen i Tokyo. Denna gång får vi bevittna introduktionen av en ny sorts höghastighetståg – Maglevtåget under 2020. Tåget använder magnetiska krafter både för att bära upp tåget och som framdrivningsmetod. Tåget kommer att köra mellan Tokyo och Nagoya för att på sikt utökas till Osaka. Maxhastigheten är 603 km/h och den operativa farten förväntas vara 505 km/h.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se