Harajuku

Harajuku

Harajuku är en stadsdel i östra Tokyo som inbegriper legendariska shoppinggator som Takeshita-dori och Omotesando, men också en av Tokyos få gröna oaser, Yoyogiparken och shintohelgedomen Meiji Jingu, tillägnat kejsaren Meiji.

Harajuku är ett underbart livligt område och högt upp på listan av absoluta måsten för alla som besöker Tokyo, inte minst för de yngre och de modeintresserade. På helgerna kryllar området av människor – förvisso blir det räck packat, men det är också då stadsdelen är som trevligast och gör sig bäst lämpad för “people watching”.

Elvisfantaster i Yoyogiparken

Subkulturellt centrum

Harajuku var på slutet av 90-talet och början av 00-talet Tokyos absoluta modecentrum för diverse subkulturer, och har som sådant blivit besjunget av diverse nordamerikanska artister, bl.a. Gwen Stefani och Avril Lavigne. Tonåringar som håller på med vad som kallas för cosplay (“costume play”, att klä ut sig till anime- och seriefigurer) eller “goth lolita” syns till framför allt på helgerna, men dessa fenomen är inte lika stora som de var för ett decennium sedan. De berömda rockabillydansarna/raggarna (förevigade i bl.a. den här musikvideon av den svenska gruppen Peter, Björn and John) samlas fortfarande i Yoyogiparken de flesta söndagar om vädret tillåter, även om medelåldern bland dessa börjat bli oroväckande hög.

2010-talets Harajuku är mer (japanskt) mainstream-hippt än konstigt subkulturellt, även om det flesta av det mesta fortfarande finns representerat på något hörn. Internationella klädkedjor som H&M och Forever 21 öppnade båda sina första japanska butiker just i Harajuku.

Att ta sig hit

Harajukustationen ligger på den lättförståeliga Yamanotelinjen som drivs av JR, en station norrut från Shibuya. Från Tokyostationen tar det ca. 25 min. Stationen Meijijingumae på tunnelbanan ligger också centralt i Harajuku, med utgångar längs Omotesando.

Karta

Resor som går till Harajuku

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se