Takeda slottsruin

Takeda slottsruin

Takeda slottsruin, under sina glansdagar känd som “den liggande tigerns slott”, är ruinerna av ett japanskt medeltidsslott, beläget på 353 meters höjd i det bergiga Hyogo (Kobe) prefektur, en bit öster om Kyoto. Slottsruinen är Japans mest omtalade och jämförs ofta med Macchu Picchu, även om det är i betydligt mindre skala.

Slottet, eller borgen om man så vill, uppfördes troligen 1431 på order av Yamana-klanen för att försvara området från de aggressiva närliggande provinserna.

Efter att att i 7 generationer bebotts av de Yamana-lojala Otagaki-klanen föll slottet 1577 när det attackerades av Hideyoshi Toyotomi som installerade sin egen bror som slottsherre. Slottets sista ägare, Akamatsu Hirohide, kämpade på vinnnarnas sida Tokugawa) när inbördeskrigsperioden tog slut vid slaget vid Sekigahara men anklagages för mordbrand mot en by under kampanjen mot Tottorislottet – ett ytterst grovt brott i ett land med tätbebyggda byar och städer med träbyggnader. Akamatsu beordrades att begå harakiri. Då den fredliga Edoperioden inleddes fyllde borgen inte längre någon funktion och övergavs.

Resor till Takeda

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se