Osakaborgen

Osakaborgen

Osakaborgen är en av Osakas populäraste turistattraktioner, även om den blott är en rekonstruktion av den ursprungliga strukturen.

Konstruktionen av Osakaborgen påbörjades 1583 av krigsherren Toyotomi Hideyoshi i vad som idag är centrala Osaka. Hideyoshi hade lyckats ena hela Japan efter den blodiga Sengoku-perioden och även om hans låga börd förhindrade honom från att ta den prestigefyllda titeln shogun så styrde han landet från borgen fram till sin död 1598.

Toyotomi hade på sin dödsbädd fått både allierade och forna fiender att lova att hans son, då 5-årige Hideyori, skulle installeras som landets regent när han blivit myndig. Tokugawa Ieyasu höll dock inte sitt löfte och brände ner borgen efter en tids belägring 1615, med Hideyori innuti, vilket blev slutet på Toyotomi-klanen.

Borgen återuppfördes av Tokugawas son Hidetada på 1620-talet, men huvudtornet träffades så småningom av blixten och brann återigen ner.

Det var först 1931 som den nuvarande strukturen i stålförstärkt betong uppfördes. Under andra världskriget åsamkades borgen enorma skador under de allierades bomräder, precis som den omringade staden. Mellan 1995 och 1997 utfördes dock ett omfattande reparationsarbete och idag är borgen en självklar symbol för Osaka stad.

Resor som går till Osaka

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se