Nara

Nara

Nara var Japans första huvudstad och namngivare åt Naraperioden som varade från 710 då Nara grundades tills 794 då Kyoto blev ny huvudstad.

Under Naraperioden antogs buddhismen officiellt vid hovet, jämte den inhemska religionen shinto. Enorma tempel byggdes för att ära de “nya gudar” som man ansåg Buddha och bodhisattvorna vara och flera av dessa står kvar än idag – även om de flesta har brunnit med åtminstone en eller två gånger så har de i fler fall än ej byggts upp igen.

Sikahjortar i Naraparken

Det mest berömda templet i Nara är Todaiji, världens största träbyggnad fram till 1990-talet då japanerna byggde ett ännu större baseballstadium. Templet huserar världens största brons-Buddha, stöpt på mitten av 700-talet.

I Nara finns också lite drygt 1200 japanska hjortar som stryker omkring nästan var de vill i staden, men framför allt i den stora Naraparken. Hjortarna anses i bland vara ett heligt djur inom den inhemska japanska religionen shinto, och sägs vara budbärare till de gudar som finns vid helgedomen Kasuga Taisha i västra Nara.

Karta

Resor till Nara

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se