Kejsare Meiji

Kejsare Meiji (1852-1912) var Japans 122:e kejsare enligt det traditionella japanska räknesättet (som också inbegriper en lång rad utan tvekan rent fiktiva figurer) och regent under Boshininbördeskriget och den tumultfyllda Meijirestaurationen.

Kejsare Meiji, 1888

Meiji är ett s.k. postumt namn som betyder “upplyst styre” och det är också namnet på den era då kejsare Meiji var regent, dvs. 1868-1912. När Kejsare Meiji föddes 1852 i en liten byggnad utanför det då ganska slitna kejsarpalatset i Kyoto var hans namn Sachinomiya, men hans personnamn som vuxen var Mutsuhito – I Japan var det fram till och med Meijiperioden kutym att byta namn åtminstone några gånger under ens liv, och än idag tilldelas även vanliga dödliga postuma namn om de väljer en buddhistisk begravning.

Meiji var den nationalistiske men maktlöse kejsare Komeis andra son, ej född till Komeis “seitai”, första fru, utan konkubinen Nakayama Yoshiko, dotter till en av kejsarens ministrar. Detta var absolut inget hinder för Meiji att så småningom bli kejsare – i Japan hade man på den här tiden inte samma förakt för “bastarder” som i väst, huvudsaken var het enkelt vem fadern var.

Kejsare Meiji själv blev så småningom far till den sjuklige kejsare Taisho (eller Yoshihito) och farfar till kejsaren Showa, eller Hirohito som han är mer känd som i väst.

Den mycket välbesökta shinto-helgedomen Meiji Jingu i Harajuku är tillägnad kejsare Meiji och hans fru.

Resor där vi besöker Meijihelgedomen

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se