Kitano Tenmangu

Kitano Tenmangu

Kitano Tenmangu är en shintohelgedom i Kyoto tillägnad lärdomens gud, Tenjin. Guden Tenjin var från början en byråkrat vid namn Sugawara no Michizane som levde i Kyoto på 800-talet, tills han blev exilerad till vad som idag är staden Fukuoka, på norra Kyushu. Efter hans död 903 drabbades Kyoto av översvämningar, sjukdom och bränder, vilket kom att tillskrivas Sugawaras ondsinte och hämndlystne ande. För att tämja honom byggde man en helgedom i hans ära och så småningom blev han också deifierad som lärdomens gud.

Idag strömmar hoppfyllda studerande till helgedomen i februari och mars då intagningsprov till gymnasier och universitet pågår för fullt.

Helgedomen är också berömd för sina många plommonträd – Sugawaras favoritträd, som sägs ha längtat till sina ägare så till den grad att dess frön flög från hans trädgård i Kyoto med hjälp av vindarna hela vägen till Kyushu. Dessa blommar vanligtvis från mitten av februari till slutet av mars.

Tillställningar och festivaler

Den månatliga loppmarknaden Tenjin-san går av stapeln den 25:e varje månad. Den 25:e februari sammanfaller marknaden dessutom med Kitano Tenmangus plommonblomsterfestival då geishor och geishalärlingar serverar te för den som inte är rädd för att stå i kö i åtminstone en halvtimme.

Resor där vi besöker Tenmangu

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se