Fiskmarknaden Tsukiji

Fiskmarknaden Tsukiji

Tsukijis marknad var världens i särklass största fiskmarknad belägen centralt i Tokyo, nästan vägg i vägg med det snoffsiga Ginza. Mer än 2500 ton fisk såldes dagligen här, framförallt till grossister, sushikockar och andra restauranger. Marknaden har funnits på samma plats sen 1923, då den öppnades som en ersättning till fiskmarknaden i Nihonbashi som, likt resten av Tokyo, blev totalförstörd under den stora Kantojordbävningen.

Marknaden stängde den 6 oktober 2018, men området utanför, den s.k. “yttre marknaden” med restauranger (bla.a. sushi, så klart) och traditionella affärer och butiker, finns fortfarande kvar. För den som är ute efter japanska knivar är butiken Masamoto ett självklart besök – en butik vars historia går tillbaks hela vägen till Edoperioden.

Att ta sig hit

Närmsta JR-station är Shimbashi ca 1 km bort, men det är förrädiskt lätt att därifrån förvilla sig helt om man inte kan vägen. Lättare är att åka med Tokyo Metro (tunnelbana) till Tsukiji Station eller med Toei-tunnelbanan till Tsukiji-shijo Station.

Karta

Resor där vi besöker Tsukiji

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se