Sushi

Sushi

Sushi är utan tvekan det japanska kökets mest välkända rätt. Men vad är sushi egentligen? “Rå fisk” är nog det första många kommer att tänka på – men detta är faktiskt om inte helt fel så väldigt missvisande.

Sushi kan nämligen vara lite vad som helst – den enda ingrediens som är ett måste är grötris som smaksatts med mirin (eller socker) och risvinäger. Sen är det helt klart så att vanligaste i modern tid att ha på eller i är rå fisk men det går faktiskt bra med precis vad som helst. Vad sägs om sushi med kobebiff, majs, pannbiff, prinskorv eller köttbullar? Nej, detta är inte en mardröm från en svensk-japansk familjs julbord utan faktiskt en relativt vanlig syn i Japan, i alla fall om man går på kaitenzushi-restaurang, ordagrant “snurra-runt-sushi”, där sushin går på löpande band och klientelen är till relativt stor del barnfamiljer.

Det finns många olika sorters sushi, varav endast tre är vanligt förekommande i Sverige – nigirizushi (kramad sushi), makizushi (sushi och topping inrullat i torkat sjögräs) och gunkanzushi (stridsskepps-sushi, inlindad i torkat sjögräs med toppingen ovanpå). Men i Japan finns det flera andra typer, bland andra oshizushi (pressad sushi), chirashizushi (“utspridd sushi”) och narezushi (traditionell, fermenterad sushi). Huvudsaken är som sagt att riset är smaksatt med mirin och risvinäger – inte det faktiskt ser ut eller just att det vilar en bit rå fisk ovanpå.

Bildgalleri

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se