Sumobrottning

Sumobrottning

Sumobrottning är en välkänd japansk kampsport med anor som tros sträcka mer än 2000 år tillbaka, även om sumo som den utövats idag framförallt tagit sin form under Edoperioden (1600-1868). Än idag innehåller den starkt ritualistiska och shintoistiska drag. Grunden är enkel – två sumobrottare (“rikishi”) möts i en ring som är ca. 5 meter i diameter. Den som först åker utanför eller rör marken med någon annan kroppsdel än fötterna förlorar.

Än idag är sumobrottningen en populär åskådarsport och det hålls sex stycken 15 dagar långa turneringar om året.

Att gå på sumo

Att gå på sumo är ett stort nöje. Vad en biljett kostar varierar något mellan de olika platserna det hålls på men exempelvis på Kokugikan i Tokyo går en “stolplats” (istället för en rismatteplats utan ryggstöd som man vanligtvis är fyra att dela på) mellan 2200 och 8500 yen (ca 150-600 SEK beroende på växelkurs). Det finns endast heldagsbiljetter och schemat börjar vanligtvis kring 08:30 och slutar 18:00 – mycket sumo blir det, med andra ord! Ju längre dagen skrider, desto högre upp i divisionerna kommer man dock, så de flesta biljetthållare brukar trilla in någon gång på eftermiddagen.

Biljetter går exempelvis att boka via biljettmaskin i någon av 17 000 7-Eleven som finns i Japan, eller till ett litet dyrare pris på utländska sidor som BuySumoTickets.com. Om du reser med Japanexperterna kan din reseledare givetvis hjälpa till, eller så kan vi boka åt dig i förväg.

Turneringar

Tidpunkt Plats Ort
Januari Kokugikan Tokyo
Mars Bodymaker Colosseum Osaka
Maj Kokugikan Tokyo
Juli Aichi Prefectural Gymnasium Nagoya
September Kokugikan Tokyo
November Fukuoka Kokusai Center Fukuoka
Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se