Shibuya

Shibuya

Shibuya är en stadsdel i östra Tokyo, ett stenkast (eller i vart fall en enstaka tågstation på Yamanotelinjen bort från Harajuku. Shibuya är, likt sin granne i nord, ett ungdoms- och modemecka i en icke så blygsam storlek och jämförs ofta med Trafalgar Square i London, eller Times Square i New York. Har du någonsin sett Tokyo på svensk TV har du antagligen sett Shibuya – det finns inget utländska dokumentärfilmare älskar så mycket som Shibuyas trafikkorsning, en s.k. “scramble crossing” där all biltrafik stannar samtidigt för att låta fotgängare gå över till vänster, höger och på snedden.

Girl taking photo of Hachiko

Medan Harajuku framförallt är känt för udda modestilar som “cosplay” och “goth lolita” var Shibuya under 90- och tidigt 2000-tal det absoluta centrumet för de kaxiga tjejer som kallade sig för “gyaru“, egentligen från engelskans “gal”, alltså “tjej”. De gick emot de rådande skönhets- och kvinnoideal i Japan där en kvinna ska vara så ljus i hyn som möjligt, helst tyst och gärna befinna sig lite i bakgrunden. Gyaru var högljudda, sminkade sig hårt och gick på solarier. En del gick så långt med solbrännan att de kom att kallas “ganguro” – svartansikten.

Området är också berömt för historien om “den trogna hunden” Hachiko som hängde i krokarna kring stationen på 1920-talet. Den rörande historien om Hachiko som förgäves väntar år ut och år in på sin avlidne husse har filmatiserats av “vår man i Hollywood”, Lasse Hallström, med Richard Gere i huvudrollen som Hachikos mänsklige motpart.

Att ta sig hit

Shibuyastationen ligger på den lättförståeliga Yamanotelinjen som drivs av JR, en station söderut från Harajuku. Från Tokyostationen tar det ca. 25 min. Stationen kan också nås med Keio, Tokyu, och Tokyo Metro.

Karta

Resor som går till Shibuya

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se