Sakurajima

Vulkanen Sakurajima, Kagoshima

Sakurajima är en hyperaktiv vulkanhalvö som ligger tvärsemot staden Kagoshima. Sakurajima, som betyder “körsbärsblomsterön”, var från början just en ö och inte en halvö. Vulkanen tros ha bildats kring 20 000 BC men det var så nyligen som 1914, då det senaste stora utbrottet var, som Sakurajima “anslöt” sig till land, på östra sidan. Vulkanens högsta punkt når 1 117 meter över havsytan.

Sakurajima är en extremt aktiv vulkan – under 2013 hade vulkanen 1097 “explosiva” utbrott, dvs. i snitt ganska precis 3 om dagen. Utbrott med magmaflöde är ovanliga, men asknedfallet i både Kagoshima och så klart på Sakurajima är väldigt högt och det finns ett specifikt sopsystem bara för att samla in all aska.

Trots detta bor det idag nära 5 000 människor på ön. Jorden är bördig och här odlas både världens största japanska jätterättika och världens minsta satsumamandarin.

I februari 2016 blev Sakurajima t.o.m. omskriven i svenska medier, efter ett relativt stort utbrott med lavaflöde. Vulkanens “varningsnivå” höjdes tillfälligt till nivå 4 – “förbered evakuation”, men sänktes snart till 3 (“närma ej vulkanen”). Uppdaterad information om varningsnivåer på Japans många olika vulkaner finner man här (engelska).

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se