7 restips för dig som vill till Japan

1. Överväg att åka under lågsäsong

Japan under körsbärsblommorna på våren är fantastiskt vackert, och kyotoiterna själva menar att den gamla huvudstaden till och med blir än vackrare mot slutet av november, då höstlöven tar färg. Blommor och höstlöv har dock en sak gemensamt, förutom sin skönhet – de kan vara svåra att pricka rätt i kalendern. Att med 100% träffsäkerhet tajma det rätt flera månader i förväg – det låter sig helt enkelt inte göras. Det enda man kan säkert förutsäga är att oavsett hur det står med blommorna så kommer det vara fullkomligen fullsmockat med turister.

Åk lite senare i april eller maj, eller i september-oktober, så får du både varmt och skönt väder och du slipper trängseln. Och Japan är fortfarande Japan, oavsett årstid. Se vår årstidsguide för mer tips om när man ska besöka landet.

2. Sov över på ett traditionellt värdshus

Missa inte att sova över åtminstone en natt på ett traditionellt japanskt värdshus (ett s.k. ryokan) när du är i Japan. På de traditionellaste värdshusen verkar det som om tiden i princip stått stilla sen samurajernas och geishornas epok. Rummen har rismattor till golv och man sover på en japansk madrass – en futon. Man får också det stora nöjet att strapatsera innuti och utanför värdshuset klädd i en lätt bomullskimono (en s.k. [yukata]).

3. Kläm in lite natur

Japan är efter Finland och Sverige ett av världens mest skogsbeklädda länder sett till procent av arealen. Nästan 70% av landet består av skogiga bergstrakter. Trots detta ser förvillande få turister mycket mer än storstadsmyller i Tokyo, tempel och helgedomar i Kyoto, och atomdomen i Hiroshima.

4. Akta dig för tempeltrötthet

Vart man än befinner sig i Japan kan man nästan anta att det ligger åtminstone ett 1000-årigt inom gångavstånd. Men även om varje tempel och helgedom är en ovärderlig kulturskatt betyder det inte att man måste besöka precis alla – många av dem är, om sanningen ska fram, förvillande lika. Lägg inte massa tid på att slentrianbesöka diverse tempel som må ligga i närheten – spara hellre krutet på att besöka de som är verkligt sevärda och annorlunda. Omväxling förnöjer – missa inte fisk- och matmarknader, borgar, muséer och inte heller moderna nöjen som att gå på japansk bar och sjunga karaoke.

5. Unna dig en måltid på en fin restaurang

Ramen och gyoza i all ära – Japan har fler michelinstjärnor än något annat land per capita. Där det finns konkurrens går också priset ner – motsvarande måltid på finrestaurang i Stockholm skulle kosta åtminstone det dubbla.

6. Åk med en researrangör i liten grupp eller hyr privat reseledare

Det är härligt att äventyra och upptäcka ett land på egen hand – men att bli lotsad av någon som förstår sig på kulturen, språket och människorna och har förmåga att på ett intressant sätt förmedla vad det är man ser – är ovärderligt. Det finns svenska researrangörer i alla storlekar, men de allra flesta har grupper i storleksklassen 20-40 personer. Fördelen är naturligtvis att priset blir billigare, men det intima och personliga mötet både med Japan och även med reseledaren går så klart till stor del förlorat. Överväg att resa på egen hand och hyra en privat reseledare, eller än hellre, med en researrangör likt Japanexperterna som arrangerar resor i små grupper.

7. Beställ ett Japan Rail Pass i förväg

Om du väljer att åka på egen hand och tänker besöka mer än ett område – fundera på att köpa ett Japan Rail Pass, ett väldigt förmånligt tågpass som endast säljs just till utländska turister. Se dock till att köpa passet i god tid i förväg – passet kan nämligen inte köpas inom Japan! Förmånligast priser och snabbast leveranser har Japan Experience.

Publicerad: . (c) Japanexperterna.se