Resa med barn i Japan

Resa med barn i Japan

Japan kan mycket väl vara det mest spännande landet man kan resa i som barn, oavsett ålder – samtidigt som det är ett av världens säkraste länder att befinna sig. Som förälder finns det faktiskt inget särskilt man behöver ha koll på innan man kommer hit – Japan är ett land där allting bara fungerar som det ska. Japanerna är dessutom oerhört hjälpsamma och välkomnande speciellt mot barnfamiljer – dock kan engelskakunskaperna vara lite bristfälliga, men det går oftast att kommunicera på något sätt ändå.

Den här artikeln är ingen nödvändig läsning angående saker man måste tänka på innan man bestämmer sig för att komma till Japan utan uttryckligen skriven för att skingra allt tvivel om vad man kanske inbillat sig kan vara problematiskt eller besvärligt.

Saker att se och göra

Japan är ett jättespännande och verkligen annorlunda land, vare sig man är vuxen, 6 år eller tonåring. Förutom alla historiska platser som är verkligt intressanta för alla – tempel, mystiska naturhelgedomar, samurajborgar, trädgårdar – finns det hur mycket som helst att göra för barn, både på japanskt och utländskt tema.

Samurajfajt på Eigamura i Kyoto

För att lista några exempel: Universal Studios Japan i Osaka huserar en officiell och jättepåkostad Wizarding World of Harry Potter, den enda utanför USA. I Kyoto finns Eigamura som både är en inspelningsplats för samurajfilmer och en underbar tempark fylld med samurajer, ninjor och också en manga- och animedel. I Osaka ligger Kids Plaza Osaka som är bland det roligaste man kan besöka om man är under 12. I Tokyo finns en enorm Hello Kitty-nöjespark. I Osaka och Tokyo finns det Pokecenter – stora butiker som bara säljer Pokemonprylar. Anime-, manga– och tv-spelsrelaterade butiker finns snart sagt överallt. Vill man åka berg- och dalbana finns världens längsta utanför Nagoya (bilavstånd från Kyoto) på Nagashima Spa Land, och världens snabbaste utanför Tokyo på Fuji-Q Highland.

Om man kommer på sommaren finns det också vackra badstränder – i Kamakura utanför Tokyo, i Atami på väg mellan Tokyo och Kyoto, vid sjön Biwako utanför Kyoto och framförallt – i det japanska innanhavet – på öar som Naoshima, Teshima och Megijima.

Mat

Karaage - friterad kyckling

Om man inte tidigare rest i Japan tror man kanske att den japanska maten blir svår för kräsna svenska barn – och det stämmer, till viss del. Det traditionella japanska köket som är baserat på subtila smaker och innehåller mycket fisk, bläckfisk, sjögräs och annat från havet brukar i ärlighetens namn inte vara kärlek vid första ögonkastet för svenska barn. Men! Japansk mat är så mycket mer än bara sushi och traditionell kaisekimat. Japansk husmanskost är betydligt barnvänligare och består av saker som friterad kyckling, omelettinlindat ris, grillat yakinikukött, m.m. Det finns också självklart ett jättestort utbud av utländsk mat – förutom kinesiskt och koreanskt finns det italienskt, franskt, och amerikanskt precis överallt. För föräldrar till de allra kräsnaste barnen kan det också vara skönt att veta att det finns nästan 4000 McDonaldsrestauranger i Japan.

Vaccinationer

De enda vaccinationer som rekommenderas för Japanexperternas resor är för polio, stelkramp och difteri – vaccinationer som alla barn i Sverige erbjuds som en del av grundvaccinationen, som rekommenderas för alla utomlandsresor (och även för vistelse i Sverige, om man ska vara petnoga).

Allergier

Det är lag på allergimärkning och den är mycket tillförlitlig. Nötter används inte i en bråkdel av så många produkter som i väst – de flesta chokladprodukter går faktiskt bra att äta! Japanexperterna har lett resor med barn med den värsta formen av t.ex. jordnötsallergi utan några som helst incidenter. Våra reseledare har all erfarenhet och kunskap man kan begära och behöva på detta område och dubbelkollar med varje restaurang (även dit man går på egen hand). Se artikeln Att resa med allergi eller matintolerans i Japan för mer utförlig information.

Säkerhet

Japan rankas ofta som världens säkraste land. Öppen kriminalitet är så gott som icke-existerande. Man ska å andra sidan inte sticka under stolen att Japan drabbas av mer än sin beskärda del av naturkatastrofer – vare sig det är tyfoner eller jordbävningar – men man bör komma ihåg att under ett genomsnittsår är det, i absoluta nummer, betydligt färre som dör av naturkatastrofer i Japan än av trafikolyckor i Sverige. Det finns med andra ord ingen rationell grund för att känna någon större oro. Japan är ett säkert land med väldigt hög byggnadsstandard just för att landet är så pass drabbat som det är.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se