Okonomiyaki

Okonomiyaki

Okonomiyaki är en japansk maträtt som bäst kanske kan liknas vid en tunn fläskpannkaka fylld med kål (och/eller nudlar) som tillreds på en stålhäll och toppas med en sötsur sås, majonnäs och torkad, riven bonito (tonfisk). Fläsket kan också bytas ut mot eller kompletteras med en mängd andra ingredienser såsom bläckfisk, pilgrimsmussla, m.m.

Maträtten anses vara en lokal delikatess i framförallt Osaka och Hiroshima men återfinns i hela landet. I Japan kallas den ibland lite missvisande för “japansk pizza” – det som åsyftas är inte smaken utan att man kan ha lite vad som helst på den.

Trots den lite lätt bisarra listan ingredienser och det mindre aptitretande utseendet går okonomiyakin, i vår erfarenhet, mycket väl hem bland svenskar och är lite utav ett måste-prova-på. Den brittiske stjärnkocken Gordon Ramsays recension av maträtten i matprogrammet The F Word var dock inte särskilt snäll (Youtube-länk; varning för grovt språkbruk) men kanske var problemet delvis att den som tillagade rätten var en brittisk matjournalist istället för en japansk kock.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se