Okinawa
Okinawa

Okinawa är namnet på Japans sydligaste prefektur som består av den södra delen av Ryukyu-arkipelagen, och också namnet på den största ön i ögruppen. Okinawas klimat är subtropiskt och även på vintern är dagshögsta vanligtvis kring 20-strecket. Okinawa och de omkringliggande öarna är populära turistmål och här finns ett flertal resorthotell i alla prisnivåer.

Öarna är lätta att resa runt omkring på egen hand, och lämpar sig väldigt bra t.ex. som en avslappnande avslutning på någon av våra Japanresor. Det går lågprisflyg (LCC) både från Osakas och Tokyos flygplatser och flyget tar inte mer än 2-3 timmar.

Okinawa utsågs till “årets hetaste resmål” 2015 av det skotska företaget Skyscanner, vilket uppmärksammades bland annat i Expressen[1].

Väder

Okinawa klassas som subtropiskt och har varma vårar och höstar, heta somrar och väldigt mildra vintrar.

Okinawas många stränder “öppnar” officiellt i slutet av mars och “stänger” i slutet av oktober – det går självklart bra att bada även utanför denna period om vädret tillåter, men det är “off-season” och det finns inte längre några badvakter på stränderna. Stränderna tenderar vara helt tomma utanför dessa datum.

Från augusti till början av oktober är det tyfonsäsong. Till skillnad från det japanska fastlandet landstiger relativt många tyfoner på Okinawa – i genomsnitt går ungefär tre tyfoner genom residensstaden Naha, varje år. Okinawa får mycket sol även under tyfonsäsongen och hotellen är så klart billigare än under resten av året, men man måste vara förberedd på att om man har otur så kan man tvingas tillbringa en eller två dagar på hotelrummet, och värre – att ens flyg tillbaks till det japanska fastlandet kan bli inställt eller kraftigt försenat.

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemperatur 20 20 22 24 27 30 32 32 30 28 25 21
Nattemperatur 15 15 17 19 22 25 27 27 26 23 20 16
Dagar m. nederbörd 13 12 14 12 13 12 10 14 13 10 10 10

* Siffror från Japan Meterological Agency

Bildgalleri

Karta

Fotnoter

1. Elisabeth Montgomery, 'Mykonos och Japan är årets hetaste resmål', 2015

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se