Odaiba

Odaiba

Odaiba är en artificiell ö i Tokyobukten. Odaiba var en av flera tilltänkta artilleribatterier vars konstruktion påbörjades för att försvara Tokyo från amerikanarna efter att de svarta skeppen tvingat sig i land i Uraga utanför Tokyo 1853, men övergavs året efter då Japan motvilligt gick med på att öppna upp för handel med utlandet, utan att en enda kanonskott avlossades.

På 80-talet, under den japanska finansbubblans högdagar, var utvecklingen av Odaiba till en hypermodern stadsdel den dåvarande Tokyoguvernörens favoritprojekt som kostade skattebetalande Tokyobor flera miljarder yen. När bubblan sprack 1991 avstannade konstruktionen nästan helt och Odaiba blev något av en spökstad. Från senare hälften av 90-talet började dock området bli ett populärt utflyktsmål för familjer och par, framförallt på helgerna, och det har byggts både bostäder, hotell, butiker och turistattraktioner på ön.

Förutom TV-kanalen Fuji TV:s futuristiska byggnad (designad av Kenzo Tange) och andra liknande byggnader finns här en jättestor robotstaty från animen “Gundam”, en frihetsgudinna i miniatyr, badhuset “Oedo Onsen Monogatari”, pariserhjulet Daikanransha (störst i världen innan London Eye byggdes) och ett stort antal varuhus med butiker och restauranger.

Att ta sig hit

Odaiba kan nås antingen med JR:s Rinkailinje eller via Shimbashi eller Shiodome på det förarlösa tåget “Yurikamome“.

Resor som går till Odaiba

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se