Netsuke

Netsuke

Netsuke är små japanska miniatyrskulpturer vanligtvis snidade i trä eller elfenben, populära från början av Edoperioden och framåt. Ursprungligen hade de en mycket praktisk funktion – på japanska traditionella kläder som kimono eller kosoderockar finns inga fickor, så om man ville ha någonting litet med sig använde man små behållare som man hängde i sitt bälte, ihopsnörad med en netsuke som motvikt. Ursprungligen kan man alltså säga att den var en sorts bältesknapp, men så småningom blev de allt mer dekorativa och påkostade. Idag är dem ett populärt samlarobjekt hos konstsamlare. Det finns än idag många netsukehantverkare även om netsuke idag har utvecklats till ett enbart dekorativt föremål.

Netsuke var väldigt populära i Europa och framför allt Frankrike under slutet av 1800-talet då den ukiyoe-inspirerade konströrelsen japonismen var högsta mode. Netsuke har blivit mer känt nyligen i Sverige genom romanen “Haren med bärnstensögon” av Edmund de Waal som gavs ut 2012 på Albert Bonniers förlag, om en fransk-judisk familjs stora netsukesamling.

Galleri

[g 1874 1861 1862 1863 1865]

Sightseeing

Sverige

Östasiatiska museet i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg har båda netsukesamlingar.

Japan

Kyoto Seishu Netsuke Art Museum är ett ypperligt litet museum i Kyoto fokuserat på netsuke. Till dess nackdel är dock att det bara är öppet 4 månader om året – i februari, april, september och november (men då öppet alla dagar, inkl. måndagar).

Tokyos Nationalmuseum i Ueno har en permanent utställning med netsuke från Prins Takamados privata samling.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se