Matsuyama

Matsuyama är en mysig mindre stad med ca en halv miljon invånare på den nordvästra delen av ön Shikoku.

Matsuyama är framför allt känt för att den var platsen för den japanske författaren Natsume Sosekis dystra roman “Botchan” (1906), där romanens huvudperson, en nyutexaminerad lärare från Tokyo, blir placerad på det hopplöst isolerade Shikoku där dialekten är så grov och studenterna så obildade att de knappt förstår vad han säger. Det enda som “Botchan”, som han heter, uppskattar i området är de varma källorna – framförallt “Dogo Onsen”, ett värdshus med varma bad tappade från deras egna källor.

Dogo Onsen i Matsuyama

“Dogo Onsen” existerar än idag och är ett av Japans äldsta onsen och omnämns i historiska källor och poesisamlingar redan på 700-talet. Byggnaden, senast renoverad 1894, var också inspirationskällan till det fantastiska badhuset som besöks av gudar och allsköns varelser i den Oscars-vinnande tecknade filmen Spirited Away av Studio Ghibli.

Centralt beläget i Matsuyama på ett mindre berg finns också Matsuyamaborgen, ett av Japans bäst bevarade borgar, uppfört 1603.

Att ta sig hit

Matsuyama går att ta sig till både med flyg, buss, och båt. Till Matsuyamas flygplats flyger såväl JAL, ANA och lågprisbolagen Jetstar och Peach, från flygplatser bland annat i Osaka och Tokyo. Från Hiroshima tar det ca 2 timmar med färjan.

Karta

Publicerad: . (c) Japanexperterna.se