Kimono

Två kvinnor i kimono i november

Kimono är ett traditionellt japanskt plagg som kan bäras av både män och kvinnor, framförallt i formella sammanhang, till exempel vid bröllop. På sommaren föredras den lättare yukata, som man lite förenklande kan kalla en lätt bomullskimono.

En äkta kimono ska vara skräddarsydd och i siden. Den kostar också därefter – kommer du över en för 30 000 kronor har du gjort ett klipp. Det går naturligtvis att köpa second hand och i andra material än silke, och därmed komma ned ungefär hur lågt som helst i pris, även om västerländska storlekar så klart kan vara lite svårfunna. Även om man hittar en kimono som passar ska man också beakta att klä sig i den på rätt sätt inte är ett helt lätt företag – i Japan finns det yrkesförberedande 2-åriga skolor i “kitsuke” – konsten att klä någon i kimono. Att det är så svårt att bära den korrekt är tyvärr också en av anledningarna till att kimonon gått från vardagsplagg till något man inte ofta bär förutom vid de allra högtidligaste stunder.

Misströsta dock inte – yukata är inte hälften så komplicerade och dessutom mycket billigare – oftast kostar de inte mer än några hundralappar. Yukata säljs inte året runt utan egentligen bara just på sommaren, men om man vet var man ska leta finns det alltid någon butik som har kvar förra årets modeller.

Flicka i yukata
Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se