Karaoke

Karaoke är ett väldigt populärt sätt att underhålla sig på i Japan, vilket kanske inte så konstigt med tanke på att det var här det först uppstod just här. På 1970-talet började de första karaokemaskinerna tillverkas av det japanska företaget Clarion och resten är, som man säger, historia.

Vad så många i Sverige inte vet om är att karaoke i Japan faktiskt inte alls är som det är i västvärlden – det handlar inte om förnedring, man står inte på en stor öppen scen, och vanligtvis sjunger man heller inte framför en stor grupp människor man inte känner. I Japan hyr man och de man vill sjunga tillsammans med in sig i vad som på engelska kallas för en “karaoke box” – ett litet rum, vanligtvis inte med plats för mer än 5-20 personer där man sjunger, äter och dricker.

Det finns också en annan form av karaoke som är populär främst bland män – sunakku, “snack (bar)”, väldigt små barer där man blir underhållen av barens “mama-san”, som de unga eller halv-unga kvinnorna som står i baren kallas, samtidigt som man turas om med andra gäster att sjunga. Eftersom man sjunger sittandes (om man inte är på väldigt gott humor) och barerna vanligtvis är så smala att alla sitter på rad längs baren så slipper man rannsakas av publikens kanske kritiska ögon.

Publicerad: . (c) Japanexperterna.se