Jizo
Jizo

Jizo, eller O-jizo-san (ung. vördade Jizo) är japanska för den buddhistiska bodhisattvan Ksitigarbha, en av de allra viktigaste figurerna inom japansk buddhism. En bodhisattva är kortfattat en individ som kan uppnå buddhaskap, men istället väljer att stanna i samsara (återfödandets kretslopp, på japanska rinne) tills alla själar kan nå nirvana.

Jizo är sedan Edoperioden den i särklass mest dyrkade bodhisattvan i Japan – på många tempel fullkomligt dräller det av statyer och statyetter som avbildar honom i alla möjliga former och storlekar. Traditionellt avbildas Jizo som en munk med rakad skalle, hållandes en munkstav (shakujou) i ena handen och en önskeuppfyllande juvel (nyoi houju) i den andra.

En av de viktigaste anledningarna till Jizos popularitet är att han är barnens beskyddare och anses traditionellt vara något utav en frälsarfigur som hjälper de själar som fastnat i något av de buddhistiska helvetena. Framförallt förknippas han med det helvete där barn som dör innan sina föräldrar hamnar som straff för den sorg de orsakat sina föräldrar. I detta helvete måste de korsa tre djupa floder för att få återfödas och jagas ständigt av onda demoner beväpnade med järnklubbor.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se