Trädgården Hamarikyu

Trädgården Hamarikyu

Hama-rikyu är en vacker japansk trädgård på cirka 25 hektar, centralt belägen i Tokyobukten, ett stenkast från fiskmarknaden i Tsukiji och omgiven av Shiodomes skyskrapor. Trädgården var från 1600-talet plats för en av shogunens (Tokugawa) sommarvillor men togs över av kejsarfamiljen efter Meijirestaurationen. Strax efter andra världskrigets slut skänktes den till Tokyo stad och öppnades för allmänheten.

Hama-rikyu är vacker året runt men framför allt under våren och sommaren. I mars-april blommar plommon- och körsbärsträden, och i april-maj olika sorters azaleor och blåregn. Hamarikyu har både typiska japanska körsbärsträden (“Yoshino“) som blommar i slutet av mars och tidiga april, och “yae-zakura”, ung. “dubbellagrade körsbärsblommor”, som blommar någon vecka senare än yoshino-träden – perfekt om man har otur med prognosen och missar de vanliga körsbärsblommorna.

Att ta sig hit

Hama-rikyu ligger inom gångavstånd från Shimbashi-stationen, dit man kan ta sig med JR:s Yamanotelinjen, Tokyo Metro och Tokyo Toei. Allra närmast är Shiodome-stationen (endast trafikerad av Tokyo Toei).

Det går också att ta sig hit med färja som släpper av en inne i parkens västra del (inträde till parken betalas tillsammans med biljetten) från Asakusa eller Odaiba.

Resor där vi besöker Hamarikyu

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se