Hakodate
Hakodate

Hakodate är en hamnstad på södra Hokkaido med ca 280 000 invånare, och en av de äldsta japanska bosättningarna på ön. Tillsammans med hamnstaden Shimoda var det en av de två första städer som japanerna tvingades öppnades upp för handel med utlandet efter den långa internationella isolationen under Edoperioden. Många västerlänningar bosatte sig här och den södra delen av staden bär fortfarande väldigt tydliga spår av de i slutändan tillfälliga besökarna, med flera av Japans äldsta bevarade kyrkor.

Hakodate var också där absolut sista ridån gick för Edoperioden, då de sista shogunatlojalisterna besegrades vid citadellet Goryokaku 1869.

Väder

JAN FEB MAR APR MAJ JUN
Dagstemperatur 1 2 5 12 17 20
Nattemperatur -6 -6 -3 3 8 12
Dagar m. nederbörd 16 12 13 9 9 7
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagstemperatur 23 26 23 17 10 3
Nattemperatur 17 19 14 7 1 -4
Dagar m. nederbörd 9 9 10 10 14 15

* Siffror från Japan Meterological Agency

Sightseeing

Södra staden är full av äldre västerländska byggnader – f.d. konsulat, kyrkor och bostäder. Även Japans första och enda västerländska fort, Goryokakucitadellet, numer konverterad till en park, är mycket intressant och från Goryokaku Tower som står uppslaget brevid erbjuds en fin utsikt från staden. I maj lockar de blommande körsbären stora folkmassor från hela Japan till parken.

Den absolut bästa utsikten över staden får man dock från Hakodateberget, som man snabbt och enkelt kan komma upp för med linbana. Japanerna själva menar att utsikten härifrån är en av världens tre bästa, med Japanska havet till vänster och Stilla havet till höger, och lilla Hakodate inklämt där emellan.

Karta

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se