Geisha

Geisha

En geisha är en traditionell kvinnlig underhållare som tillhör en stängd, traditionsbunden och exklusiv värld som vanliga, dödliga västerländska turister inte har helt lätt att överhuvudtaget få en inblick i. Geishor och maiko, ordagrant “dansande barn”, geishalärlingar, är lätta att känna igen på sina vitsminkade ansikten, utstuderade frisyrer och vackra kimonos.

En Kyoto-geisha vid namn Kimiha

Vad gör en geisha?

Geishor erbjuder kort sagt underhållning, men för en mycket dyr peng, och i princip endast till stamkunder eller personer introducerade av dessa. Underhållningen består vanligtvis av dans, musik (vanligtvis med shamisen) och kanske viktigast av allt, dryckeslekar och konversation. Viktigt att notera att diverse mer kroppliga tjänster absolut inte finns med på menyn – även historiskt har geishaskrået alltid i stort sett varit separerat från de licensierade kurtisanerna, oiran, som hade laglig rätt att sälja sex. Det hela är dock i alla fall historiskt några lager mer komplicerat än så – fram tills 1959 var det fullt lagligt att auktionera ut en maikos oskuld – det ansågs en viktig övergångsrit från lärling till fullärd geisha.

Geishor idag

Geishor fanns en gång i hela Japan men är nu koncentrerade till ett fåtal städer, varav Kyoto har den mest aktiva och synliga geishakulturen med välbesökta turistmål som geishakvarteret Gion. Även i Kyoto finns det dock idag under 200 geishor och bara ca. 70 lärlingar – innan andra världskriget fanns det över 1000 lärlingar.

Förutom Kyoto finns det även större geisha-områden i Shimbashi i Tokyo, Furumachi i Niigata och Higashichaya i Kanazawa. Det finns också verksamma geishor kvar här och var i mindre skala, bland annat i Yamagata, Sendai och i Kitashinchi i Osaka.

En maiko (ung geisha) häller upp öl åt reseledaren Dennis

Att träffa en geisha

Att bli accepterad som gäst i ett geishahus (officiellt kallat “tehus”) är i princip omöjligt för den oinitierade. Japanexperterna är stolta över att vara den enda skandinaviska resebyrån som kan anordna all slags geishaunderhållning.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se