Det japanska köket

Det japanska köket

När svenskar tänker på Japan är nog sushi en av de allra första saker som infinner sig på den medvetna planhalvan av hjärnan. Tokyo är naturligtvis sushins huvudstad och det finns många roliga varianter på denna rätt, men man ska inte glömma att det japanska köket är så oändligt mycket mer än bara sushi. Japanska nudlar, friterad mat som tempura och kushiage, den schnitzelliknande tonkatsu, den “japanska pizzan” okonomiyaki, ris och kött i donburi, japansk friterad kyckling, japanska kycklingspett, grytor som sukiyaki och shabu shabu, de ursprungligen kinesiska gyoza… listan kan göras nästan hur lång som helst på läckerheter.

Även när det kommer till ursprungligen västerländsk mat är japanerna ena riktiga hejare – vem har väl inte hört talas om den beryktade kobebiffen, teppanyaki och på sistone också yakiniku? När det sen kommer till japanska hamburgare vågar undertecknad påstå att de hör till bland de godaste i världen.

Att äta ute i Japan

Även om det är sisådär med engelsktalandet i hela landet är det en lätt sak att äta ute i Japan, även som utlänning. De allra flesta restaurangerna har nämligen både bilder i sina menyer och plastversioner av sina maträtter i skyltfönstret. På allt fler ställen finns det också nu engelska menyer – ibland heter dock översättaren “Google Translate” vilket tyvärr inte fungerar så jättebra mellan de japanska och engelska språken, men som sagt, en bild säger mer än tusen ord.

Izakayor är en form av restaurang/bar som är väldigt lätt att äta på. Istället för att beställa in ett mål mat per person beställer man många smårätter allt eftersom, så man kan prova sig fram lite försiktigt.

I Japan är det aldrig oartigt att kalla på hovmästaren när man vill beställa. När det kommer till notan ber man om den med ordet “o-kaikei” eller genom att korsa pekfingrarna. Då får man vanligtvis ett kvitto som man tar med sig och betalar på vägen ut. Att dela på notan brukar aldrig vara några problem.

Galleri

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se