Arashiyama

Arashiyama

Arashiyama är ett trevligt område i västra Kyoto, känd framför allt för sin tusenåriga bambulund och den vackra träbron Togetsukyo som går över floden Hozugawa. Världsarvet Tenryuji – himmelsdrakens tempel – ligger också här, tillsammans med många andra än äldre tempel.

Närmast Hozugawa och vid ingången till bambulunden kan Arashiyama vara relativt turistigt med mycket affärer som säljer krimskrams, men om man fortsätter en liten bit vidare genom lunden blir det folktomt och bara ett litet skutt norrut kommer man till ett av Kyotos vackraste vyer, med äldre hus med halmtak och öppna risfält. Här finns också några av Kyotos mest udda och intressanta tempel.

Arashiyama betyder “stormbergen” och för den som vill vandra i berg (helst utanför tyfonsäsongen!) är den 3 timmar långa vägen upp till byn Kiyotaki väldigt vacker framför allt på hösten, då lönnlöven fått vacker färg.

Den berömde japanske haikupoeten Basho skrev flera dikter om Arashiyama, bl.a. en som i tolkning av Rolf Aggestam lyder:

Arashiyamas
bambuskog så tät
vinden slingrar sig igenom

Hozugawafloden, Arashiyama

Karta

Resor som går till Arashiyama

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se