Anime
Anime

I Japan har tecknad film varit populärt sen 50-talet. Från början var de amerikanska influenserna överväldigande, men med tiden har japanska animationsstudior utvecklat ett säreget bildspråk som på senare tid visat sig förvånansvärt internationellt gångbart.

Typisk anime-figur tänkt att tilltala yngre män

Ordet anime har utanför Japans gränser kommit att jämställas med just japansk tecknad film, men i Japan är begreppet bredare än så och även Walt Disneys filmer går under samma begrepp. Egentligen är anime bara en förkortning för ordet animeeshon, dvs. animation, tecknad film.

Sen 90-talet har alltfler japanska tecknade serier för barn tagits till Sverige, bland dessa märks särskilt Sailor Moon, Pokemon, Dragonball Z och Digimon. I Japan är en stor del av produktionen inte alls avsedd för barn. Mediet har en enorm spännvidd, och rymmer allt från existentialistiska “bildningsromaner” till den mest bisarra pornografi.

Den bäst renommerade och välkända animationsstudion är utan tvekan Studio Ghibli, som bland annat tagit emot en Oscar 2002 för filmen Spirited Away, som också visats på SVT. Flera av deras filmer har också gått upp på svenska biografer, bland andra Kikis expressbud.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se