Att resa med allergi eller matintolerans i Japan

Att resa utomlands för den som har en allergi eller matintolerans kan vara en riktig pärs, speciellt i länder där man ofta inte kan göra sig förstådd på engelska. De små lappar med översatt allergiinformation man kan hitta på internet kan verka smidiga men tyvärr är dessa oftast gjorda av välmenadnde amatörer och ibland är översättningen otillräcklig eller direkt felaktig, vilket kan få olyckliga konsekvenser.

I Japan är matallergier ungefär lika vanligt förekommande som i väst, även om frekvensen av de olika allergierna, och därmed medvetandet kring dessa, varierar stort. Skalfisksallergi är vanligare än i väst, medan jordnötsallergi å andra sidan är väldigt ovanligt. Glutosintolerans är nästan totalt okänt, medan andelen laktosintoleranta har uppskattats vara mellan 80 och 95 procent av befolkningen.

Att resa till Japan med allergi eller allvarlig matintolerans på egen hand är naturligtvis förknippat med vissa risker. Om man har någon med sig som talar och läser japanska, till exempel en av Japanexperternas reseledare, går det dock i de allra flesta fall utmärkt att resa i Japan.

Allergimärkning

Om en japansk livsmedelsprodukt kan innehålla spår av följande ingredienser måste det, enligt lag, skrivas ut på förpackningen:

Ägg, mjölk, vete, jordnötter, räkor, bovete, krabbkött

Spår av följande ingredienser rekommenderas att inkluderas i allergimärkningen, men är i dagsläget (2014) ännu inte tvångsbelagt:

Laxrom, kiwifrukt, valnötter, sojabönor, banan, japansk jams, cashewnötter, persika, sesam, makrill, hundlax, tioarmad bläckfisk, kyckling, äpple, goliatmusseron, havsöron, apelsin, nötkött, gelatin, fläsk

Samtliga större japanska livsmedelstillverkare följer dessa rekommendationer och skriver noggrant och tydligt ut hur många av de 27 ovan listade allergenerna som deras produkter kan innehålla spår av.

Denna produkt innehåller vete.

Veteallergi/glutenintolerans

I Japan är veteallergi ungefär lika vanligt som i Sverige, medan glutenintolerans är nästan totalt okänt. För både veteallergiker och glutenintoleranta kan det ibland vara svårt att hitta restauranger som kan garantera att maten inte kontaminerats med mjöl. Större kedjor och framförallt familjerestauranger brukar dock i de allra flesta fall ha bra koll. Medan spår av vete måste märkas ut på alla livsmedelsprodukter gäller dock inte det samma för andra källor av gluten som råg eller korn.

Om allt annat fallerar är sushi eller sashimi alltid bra alternativ. Japansk sojasås ska inte ställa till några problem vare sig för glutenintoleranta eller veteallergiker – trots att vetemjöl vanligtvis tillsätts under tillverkningsprocessen så finns det inga spår av vare sig gluten eller andra veteproteiner i färdig sojasås, enligt undersökningar utförda av både det svenska livsmedelsverket (på japanska och kinesiska sojasåser som säljs i Sverige) och det japanska hälsoministeriet.

Jordnötsallergi

Jordnötsallergi är betydligt mer sällsynt i Japan än i västvärlden – kanske är en av anledningarna till detta att jordnötter i sig överhuvudtaget inte äts särskilt ofta. Till skillnad från i Sverige är det inte heller en vanlig tillsats i choklad eller chokladglass, så mycket godis som kan vara förbjudet i Sverige går bra här. Japanexperternas reseledare har erfarenhet av att leda resor med personer med luftburen jordnötsallergi utan komplikationer, men inga garantier kan ges och speciellt för de med väldigt svår allergi får man se till att man har en försäkring som täcker allt och tänka på att man åker på egen risk.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se