Whiskyresa i Japan
Whiskyresa i Japan
TOKYO - CHICHIBU - YAMAZAKURA - HAKODATE - SAPPORO - YOICHI - KYOTO

Avgångar

Datum Pris Längd OBS!

Introduktion

Gillar du japansk whisky? Är du en passionerad whiskysamlare eller kanske en nybliven entusiast som vill lära dig mer? Följ då med på vår whiskyresa till Japan och upplev allt du drömt om! Vi träffar experter inom whiskybranschen och provsmakar japansk whisky i toppklass! De allra bästa whiskydestillerierna och Tokyos mysiga barer varvas med kulturella höjdpunkter och exceptionellt god mat så som Kobebiff! Exklusiva provningar med bland annat japanska whiskygurun Hideo Yamaoka! Dessutom allt detta i en liten grupp om max 12 personer under guidning av vår svenske whiskyexpert Hans Ekström samt en av våra japanexperter. En whiskyresa i Japan utan motstycke, passa på och boka redan nu!

OBS! FÖR DETALJERAT PROGRAM TRYCK PÅ RESPEKTIVE DAG I SCHEMAT NEDAN! ÅLDERSGRÄNS: 20 ÅR

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjlig för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

På eftermiddagen möter Japanexperternas reseledare tillsammans med vår Ciceron och whiskyexpert Hans Ekström gruppen i hotellets bar och bjuder på ett glas whisky eller annan drink.

Dag 2: Tokyo: Det moderna och det traditionella Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Vi påbörjar resan med det gamla genuina Tokyos traditioner. På morgonen beger vi oss till Asakusa, Tokyos gamla nöjeskvarter och en av Tokyos äldsta delar. När vi stiger av tunnelbanan ser vi världens högsta byggnadsverk efter Burj Khalifa – Tokyo Skytree – torna upp sig över omgivningen på andra sidan Sumida- floden. Framför det buddhistiska templet Sensoji sträcker sig det ständigt bubblande shoppingstråket Nakamise – perfekt för att hitta såväl krimskrams som traditionella souvenirer. En stenkast därifrån ligger Kappabashi-dori, förmodligen den mest berömda gatan i Japan när det gäller högkvalitets köksknivar samt annan köksutrustning så som verklighetstrogna maträtter i plast. Här kan man verkligen spendera lång tid och inte få nog av det gamla Tokyos anda.

Sensoji-templet, Asakusa, Tokyo

Vi nästlar oss in i Asakusas trånga gator och äter lunch (till självkostnad) innan vi åker vidare till Shibuya. Shibuya är en av de häftigaste stadsdelarna i Tokyo, och om ni har sett Lasse Hallströms film med Richard Gere känner ni redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför Shibuyas station på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty. Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller överhuvudtaget någon dokumentär om Japan känner ni kanske också igen Tokyos “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen. Vi går över korsningen och tittar på den från ovan, precis som i ovan nämnda Hollywood filmer! På kvällen äter vi en trevlig välkomstmiddag tillsammans.

Dag 3: Tokyo: Bonsai och whiskyaffärer (H: TOKYO)

F: L: M:

Vi fortsätter i japanska trädgårdsspår genom att besöka en av Japans främste Bonsai experter och delta i hans lektion! Bonsai är en del av så kallad levande konst, en teknik där man odlar vanliga träd i små krukor som är en konst i sig. Genom beskärning och formgivning skapar man ett konstverk så att dessa träd i miniatyr ser ut som vanliga träd. Vi kastar oss in i denna fascinerade värld av trädminiatyrer och provar på lite bastekniker. Efter vår lektion besöker vi även det enastående Bonsai museet som hyser vissa trädexemplar som har den aktningsvärda åldern av 500 till 1000 år!

På eftermiddagen går vi till några kända whiskyaffärer och fyndar i deras finfina whiskyutbud. Detta utbud varierar med tanke på att den japanska whiskyn har blivit alltmer populär i världen och vi passar på och kollar vad som finns på menyn just idag.
På kvällen går vi till en av de kända whiskybarerna i centrala Tokyo (alla står för sin drink).

Dag 4: Tokyo: Suntory Hakushu destilleri och whiskyprovning med Hideo Yamaoka (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag är dagen reserverad för vårt första whisky destilleri besök på resan och vi slår på stort – vi åker till Suntorys Hakushu destilleri som ligger långt inne i mellersta Japans skogar. Destilleriet är det enda i sitt slag i världens just för att det ligger inne i skogen. Vi gör en rundtur på destilleriet och självklart provar vi Hakushu Single Malt whisky och olika komponenter som den görs av.

Efter lunch (till egen kostnad) beger vi oss tillbaka till Tokyo och i det kosmopolitiska Shinjuku åker vi upp till det fantastiska utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange.
Kvällen är reserverad för ännu en av höjdpunkterna på vår resa: den främste japanske whiskyexperten Hideo Yamaoka ställer upp för Hans Ekström och Japanexperterna och håller en whiskyprovning för oss! Ett sådant tillfälle tar vi i akt och insuper Hideo-sans enastående expertis medan vi provar hans egna buteljeringar ur hans whisky kollektion.

Dag 5: Chichibu whiskydestilleri – World’s best whisky 2017 och besök på en whiskybar enligt rekommendation från Chichibus grundare Ichiro Akuto (H: CHICHIBU)

F: L: M:

Ännu en höjdarnas dag!

Vi fortsätter storslaget och idag besöker vi Chichibu destilleri, en pärla med en fascinerad historia. Hjärtat och själen av Chichibus whiskydestilleri är grundaren Ichiro Akuto, vår ciceron Hans Ekströms vän och han har personligen välkomnat oss trots att man inte tar några bokningar tidigare än sex månader innan besöket!

Idag är Chichibu whisky en av de bästa whisky-varumärkena i världen och vinnare av ”World’s best whisky 2017” på World Whiskies Awards i kategorin “ Single Cask Single Malt”. Vi avnjuter en exceptionell sällsynt och exklusiv tur på anläggningen som är öppen endast för genuina whiskykännare (eller dem som vill bli en). Är du en av dem?
På kvällen besöker vi även en (eller flera) whiskybar(er) enligt Ichiros och hans varumärkes ambassadörs Yumi Yoshikawas inrådan (alla betalar sin egen dryck).

Dag 6: Yamazakura whisky och japansk varm källa (H: YAMAZAKURA)

F: L: M:

Med kombination av lokala tåg och höghastighetståget Shinkansen bär det iväg på morgonen norrut, denna gång är det en liten och gammal genuin whisky destilleri som producerar whisky under namnet Yamazakura.

På kvällen njuter vi av vårt ryokan (japanskt värdshus) och en traditionell japansk middag. Har ni varit på Hasseluddens Yasuragi eller hört talas om det, nu är det dags att njuta av dess storebror som japanerna har gjort i hundratals år.

Dag 7: Hakodate: whisky med en vy (H: HAKODATE)

F: L: M:

Med Shinkansen fortsätter vi vår resa till Hakodate, sista stoppet på Hokkaidos Shinkansen bana som beräknas vara färdigbyggd 2030. Hakodate är en väldigt trevlig stad på den nordligaste ön Hokkaido, som trots sin geografiska position (ligger på samma breddgrad som Rom) har ett närmast svenskt klimat. Vi fortsätter till Onuma kvasi-nationalpark, ett friluftsområde med exceptionellt vacker natur på Komagatake bergets sluttningar. Vulkanberget Komagatake är känt som Hokkaidos Fujiberg. Här bjuder Japanexperterna på en smakprov av vår favoritwhisky!

Utsikt över Hakodate från Hakodate-san

Vi promenerar längs Onuma parkens sjöar och små öar sammankopplade med mini-broar och njuter av en fantastisk natur. Den som fortfarande är törstig finns det möjlighet att slinka in på ett litet trevligt lokalt mikro-bryggeri och prova deras berömda ”craftbeer”.

Dag 8: Sapporo: Morgonmarknad, samurajsvärdssmide (H: SAPPORO)

F: L: M:

På morgonen utforskar vi gryningsmarknaden i Hakodate med sin uppsjö av färska havsdelikatesser samt närproducerade frukt- och grönsaker. På väg till Hokkaidos huvudstad Sapporo stannar vi till hos en av de sista levande legendarerna i Japan, en samurajsvärdssmed. Vi deltar i en samurajsvärds-verkstad och lär oss mer om denna uråldriga kunskap. Vi passar på och besöker en så kallad ”michi-no-eki” eller vägstation på svenska, där lokala jordbrukare ställer ut sina produkter och säljer direkt till konsumenterna på rastplatser längs riksvägar. På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i Sapporo. Självklart passar vi på och besöker några kända whiskybarer på kvällen i Hokkaidos huvudstad.

Dag 9: Nikka whisky destilleri, sakebryggeri, whiskybar (H: SAPPORO)

F: L: M:

På morgonen tar vi lokaltåget till staden Yoichi och Nikka whisky destilleriets rundtur som avslutas med en whiskyprovning. Resan fortsätter till staden Otaru, känd som norra Japans Venedig för sina romantiska kanaler.

Vi följer samma spår och besöker ett 120-årigt saké bryggeri. Självklart passar vi på och smakar på denna berömda japanska drink. I Otaru ligger en bar med ett otroligt utbud av Nikka whisky, och vårt besök dit är en självklarhet (alla betalar sin egen dryck).

Dag 10: Kyoto: De vackra mystiska portarna (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag tar vi inrikesflyget mot Kyoto och västra Japan, hem för det allra första whiskydestilleriet i landet – Yamazaki whiskydestilleri! Kyoto var Japans andra “permanenta” huvudstad efter Nara – och var så i över 1000 år, ända fram till 1868. Även om den faktiska makten bara legat här tidvis så har Kyoto alltid varit landets religiösa, historiska och kulturella center. Staden andas fortfarande “det gamla Japan” på ett sätt som helt enkelt inte går att jämföra med andra städer. I Kyoto är det till exempel än idag vanligt att se folk bära kimono, medan västerländsk dress är mer legio i övriga Japan. Kyoto blev aldrig bombat under 2:a världskriget och det finns en hemlig anledning till det. Men staden har inte saknat krig, helt tvärtom. Som gammalt säte för kejsaren har Kyoto varit en scen för otaliga samurajstrider och grandiosa armé-tåg, vi passar på och ser bland annat några märken efter samurajslagen i de centrala delarna av denna fascinerade stad.

Vi börjar dagen i centrala Kyoto med ett besök på Kyotos matmarknad – Nishikimarknaden – en uppsjö av smaker och ett enormt populärt tillflyktsmål bland både kockar och lunchhungriga.

Vi fortsätter längs arkaderna från 1500 talet och tittar på ett stort utbud av hantverk. Så småningom lämnar vi centrala Kyoto och beger oss med lokaltåg mot Fushimi Inari Taisha, världsberömd för sina tusentals röda portar som förekommer i nästan varje film som Hollywood gör om Japan – En geishas memoarer, Lost in Translation mm. Vi går en bit igenom hundratals röda shintoistiska portar – torii, så som flera berömda buddistiska munkar i Japans historia har gjort före oss och upplever dess magiska stämning.

Tusentals röda portar tillägnade risförrådsguden Inari, Fushimi Inari Taisha, Kyoto

Dag 11: Kyoto: Över näktergalsgolv, samurajlivet och whisky bar (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag är det dags för något speciellt – vi träffar en svärdskonstmästare, klär oss i kimono, mediterar enligt Zen-buddistiska principer och får känna hur det är att vara en samuraj, om än bara under ett par timmar. Innan vi gör allt detta börjar vi dagen med Nijoborgen – berömd för sitt kvittrande “näktergalsgolv”, som skulle skydda shogunen från lönnmördare – de nästintill mytiska ninjorna. Vi går tillsammans över golvet och tittar också under golvet (om knäna tillåter) för att förstå den snillrika konstruktionen som har hållit golven knarrande i snart 400 år. På borgens innergård finns en utsökt japansk trädgård och vi passar på och njuter av den precis som stora samurajer och feodalherrar gjorde sedan 1600-talet.

På kvällen går vi till en av de välkända whiskybarerna i centrala Kyoto, ett måste för alla whiskyälskare (alla betalar sin egen dryck).

Dag 12: Kyoto: Yamazaki whiskydestilleri och Kobebiff (H: KYOTO)

F: L: M:

Höjdarnas dag: på morgonen beger vi oss mot Kyotos utkanter och Suntory Yamazaki whiskydestilleri som inte behöver någon vidare introduktion. Yamazakis Single Malt i olika upplagor har gång på gång vunnit både tävlingar och expertrecensioner som världens bästa whisky oavsett om det gäller en utmaning med en jury eller en blindprovning. Efter en rundguidning på destilleriet blir det dags för whiskyprovning!

Resten av dagen tillbringar vi på egen hand!

På kvällen samlas vi igen och äter en utsökt middag i Michelinklass med huvudrätten “Wagyu” (japanskt oxkött), mer känt som Kobebiff i Sverige.

Dag 13: Hemfärd

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö – hemresa, för de som inte väljer att stanna längre.
Vårt hotell har bra förbindelse till spektakulära Kansai International Airport och härifrån kan vi antingen fortsätta vår resa vidare genom Japan, japanska berömda sol-och badsemesterorter som Okinawa, Amami Oshima, Stillahavsparadisön Guam eller resa till någon annan destination i världen.

Det finns möjlighet att lämna bagaget på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.