Varma källor i norra Japan
Varma källor i norra Japan
TOKYO - SAKUNAMI - MORIOKA - HAKODATE - TOYAKO - SAPPORO - NARITA

Avgångar

Datum Pris Längd Kommentar

Introduktion

Följ med på en resa till det genuina norra Japan, till varma källor och tusenåriga tempel. Innan lugnet på landsbygden börjar vi dock i megastaden Tokyo och tittar på den stora sumotävlingen! Väl utanför Tokyo badar vi i en 400 år gammal sagolik varmkälla, åker tåg genom världens längsta underhavstunnel – Seikantunneln och bevittnar Japans återhämtning efter förödande tsunami som svepte in över området 2011. Och mycket annat. En annorlunda resa till Japan.

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar närmast den internationella flygplatsen i Tokyo. Om man inte planerar att resa vidare på egen hand rekommenderar vi en vanlig tur- och returbiljett till Tokyo. Mer info om flygbiljetter

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Utsikt från Tokyos stadshus

På kvällen äter vi en utsökt japansk välkomstmiddag och upplever den lokala stämningen
på en lokal krog – izakaya på japanska, en benämning som har blivit mer och mer populär även i
Sverige.

Dag 2: Tokyo och sumobrottning (H: TOKYO)

F: L: M:

Vår resa till Japan börjar i storstadernas storstad, Tokyo. Här samsas omkring 35 miljoner människor på en yta som motsvarar ungefär två Storstockholm.
I det kosmopolitiska Shinjuku åker vi upp till det fantastiska utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter genom tiderna, Kenzo Tange. Inspiration hämtade han från två till synes oförenliga världar, en gotisk katedral som skulle stå för tradition och ett datachip som en symbol för framtiden. Byggnaden har varit en populär inspelningsplats för en del filmer inklusive Hollywood blockbuster Bladerunner.

Vi fortsätter till stadsdelen Ryogoku där vi besöker det utmärkta Edo-Tokyo museum. Det är få platser i Japan där man kan på ett sådan överskådligt sätt uppleva Tokyos utveckling från en liten fiskeby med namnet Edo och sina 8000 invånare under sena 1500 talet till denna hypermoderna världsstaden.

Stadsdelen Ryogoku är också känt för att vara plats där de allra flesta ”sumostall” finns. Nu är det dag att uppleva en av resans höjdpunkter – en sumoturnering på högsta nivå. Vi tittar på dessa brottarbjässar som har näst intill gudomlig status i Japan och vars historia sträcker sig i över 2000 år.

Sumo-match under vårturnén, Osaka

Dag 3: Det traditionella Tokyo, festival och köksknivar (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag beger vi oss mot Asakusa, Tokyos gamla nöjeskvarter. Framför vårt mål – det buddhistiska templet Sensoji sträcker sig det ständigt pågående shoppingstråk Nakamise – perfekt för att hitta både onyttigt krimskrams och traditionella souvenirer. En stenkast därifrån ligger Kappabashi-dori, förmodligen den mest berömda gatan i Japan för köksknivar av högsta kvalité samt annan köksutrustning så som verklighetstrogna maträtter i plast. Här kan man verkligen spendera lång tid och inte få nog av det gamla Tokyos anda.

Under eftermiddagen upplever vi ännu en av Tokyos höjdpunkter: vi går på Sanja-matsuri, Tokyos årliga stora festival. Festivalen pågår i tre dagar är tillägnad de tre grundarna av det äldsta templet i Tokyo – Sensoji och här kan vi se hur den stora folkmassan bär hundratals portabla helgedomar på sina axlar till ljudet av traditionell musik och dans. Vi firar med japaner på stadens gator och torg och det finns möjlighet att prova på spännande maträtter, drycker och snacks.

Dag 4: Sakunami onsen och Matsushima (H: SAKUNAMI ONSEN)

F: L: M:

På morgonen säger vi adjö till Tokyo och nu är det norrut som gäller. Bagaget skickar vi separat från Tokyo till Morioka, dit vi åker imorgon och vi tar bara med vad vi behöver för en natt.

Vi åker höghastighetståg till staden Sendai som drabbades hårt under tsunamin 2011. Här fortsätter vi i naturens spår och tillbringar dagen ute i Matsushimaskärgården, en av Japans tre vackraste vyer. Haiku poesins fader Basho blev så slagen av skönheten att när han skulle dikta om platsen knappt kunde få ur sig något annat än ortnamnet:

“Matsushima ya / aa Matsushima ya / Matsushima ya”
(Åh, Matsushima / Åh, Matsushima åh-åh / Åh, Matsushima)

En av Matsushimas öar

En del av öarna blev skadade när den förödande tsunamin svepte in över området 2011 men i stort klarade sig området väl.

På eftermiddagen beger vi oss mot vår första varma källaSakunami, i ett bergigt område utanför staden Sendai. Här låter vi storstadsstressen rinna av oss i flera olika avslappnande bad och blir bjudna på en fantastisk middag med traditionell japansk mat på kvällen.

Dag 5: Sagolik varm källa och traditionellt hantverk (H: MORIOKA)

F: L: M:

På morgonen tar vi återigen Shinkansen, denna gång till Akita och badar i den 400 år gamla varma källan som är nästan orörd sen 1600-talet, enligt många den bästa varma källan i hela Japan.

OBS! Utomhusbaden är uppdelade i ett för endast damer och ett gemensamt för herrar och damer! I den gemensamma delen är det OK att skyla sig med handduk i badet.

På eftermiddagen åker vi till staden Morioka, Iwate i Tohoku regionen och besöker en hantverksby där vi lär oss mer om japanska traditionella hantverkstekniker så som tekannegjutning, japanska berömda sembei-kexens tillverkningsprocess mm. Iwate är ett av de natur- och kulturrikaste områdena i hela Japan. Enligt lokalborna och vissa forskare går historien om Iwate så långt tillbaka som till äventyraren Marco Polo som tros ha skrivit om den som det legendariska guldlandet Zipangu. På kvällen checkar vi in på vårt otroligt sköna lyxvärdshus, kallade ryokan på japanska, med egen tillhörande varm källa där vi ska bo i två nätter.

Dag 6: I tsunamins spår – Japan återhämtar sig (H: MORIOKA)

F: L: M:

Japan har genom sin historia visat en enastående förmåga att resa sig ur ruinerna och bygga upp ett bättre och modernare land. Idag besöker vi en liten kuststad som drabbades hårt under den stora jordbävningen och efterföljande tsunamin 2011. Resan dit är väldigt pittoresk och går genom japansk landsbygd, en upplevelse i sig. Vi börjar med att åka upp till stadens stora Kannon-staty varifrån en magnifik utsikt sträcker sig över staden och Stilla havet.

Vi fortsätter vidare till hamnområdet som sveptes över av en 14 meter hög tsunami som fullständigt ödelade stadens fiskindustri. Stora båtar kastades upp på land och 1145 personer miste sina liv. Idag är staden en symbol för den japanska orubbliga viljan att inte ge upp utan kämpa vidare. Hamnen har blivit en pulserande stadsdel där fiskarna åter är i arbete och flera kommunala och statliga projekt äger rum i samhället med syfte att locka nytt folk till att bosätta sig i staden. Vi strosar runt och tar del av lokalbornas berättelser om naturkatastrofen och det fantastiska återuppbyggandet av samhället.

Dag 7: Hakodate (H: HAKODATE)

F: L: M:

Med Shinkansen till Hakodate, sista stoppet för Shinkansen i norra Japan och vårt första stopp på Japans nordligaste ö – Hokkaido. Här började historien om det moderna Japan på riktigt, det var här den sista Shogunens styrkor besegrades 1869 av kejsarens lojalister som ville reformera Japan till ett modernt land enligt västerländsk modell. Idag besöker vi Goryokaku, Japans första fort i västerländsk stil, och också platsen där den sista striden om vem som skulle skapa det moderna Japan tog plats – då den shogunlojala Ezorepubliken förpassaddes till historien. Idag är citadellet en vacker park med en rekonstruerat magistratbyggnad. Vi stiger också upp i Goryokaku Tower för en fin utsikt över staden och en utställning om Ezorepubliken och slaget om Hakodate.

På kvällen åker vi med gondolen upp till utsiktspunkten över Hakodate och beskådar en vacker nattvy över staden och bukten.

Dag 8: Morgonmarknad, japansk indigofärgning (H: TOYAKO)

F: L: M:

På morgonen utforskar vi morgonmarknaden i Hakodate med sin uppsjö av färska havsdelikatesser samt närproducerade frukt- och grönsaker. På väg till Hokkaidos huvudstad Sapporo stannar vi till vid ett litet hantverkscenter specialiserat på japansk indigofärgning. Under ledning av en mästare skapar vi var sin sjal, en perfekt souvenir från Japan. Vi passar på och besöker en så kallad ”michi-no-eki” eller vägstation på svenska, ett fenomen där lokala jordbrukare ställer ut sina produkter och säljer direkt till konsumenterna på rastplatser längs riksvägar. Framåt kvällen checkar vi in på vårt hotell med varm källa och fantastisk utsikt över Toyasjön, en äkta skattkista för en livsnjutare.

Dag 9: Sapporo city (H: SAPPORO)

F: L: M:

Idag bekantar vi oss med denna fascinerande stad, som så sent som 1857 hade endast 7 invånare! Idag är Sapporo en modern miljonstad uppbyggd efter västerländska städers planlösning och känd som norra Japans gastronomiska mecka. Vi åker upp i TV-tornet och får ett perspektiv över staden innan vi kastar oss ut i smeten.

Dag 10: Sake och japansk whisky (H: SAPPORO)

F: L: M:

På morgonen tar vi lokaltåget till staden Yoichi och Nikka whisky destilleri. Vi gör en whisky-rundtur genom komplexet som avslutas med en whiskyprovning. Resan fortsätter till staden Otaru, känd som norra Japans Venedig för sina romantiska kanaler. Vi följer samma spår och besöker ett 120-årigt sakébryggeri. Självklart passar vi på och smakar på denna berömda japanska drink.

På kvällen äter vi en gemytlig avskedsmiddag på en lokal krog i äkta Sapporo-anda.

Dag 11: Fri dag (H: NARITA)

F: L: M:

Idag använder vi våra nyvunna kunskaper om Japan och spenderar resten av dagen på egen hand. För de som inte har fler souvenirer på sin shoppinglista finns reseledaren tillgänglig för andra tips eller annat ni behöver hjälp med.

Under dagen säger vi adjö till Hokkaido och norra Japan. Vi flyger till Narita flygplats utanför Tokyo och lämnar bagaget på vårt hotell med direkt förbindelse till flygplatsen. De som har lust och ork kan ta sig till Tokyo och spendera kvällen där eller varför inte besöka den närliggande staden Narita med hotellets shuttle buss.

Dag 12: Hemfärd

F: L: M:

Vi tar farväl för denna gång. Hemresa, för de som inte väljer att stanna längre.
Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bl.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.