Upplev traditionernas Japan – Kyoto med omnejd
Upplev traditionernas Japan – Kyoto med omnejd
KYOTO - KINOSAKI - NARA - OKAYAMA - HIMEJI - KYOTO

Avgångar

Datum Pris Längd OBS!

Introduktion

Om man bara har en begränsad tid att tillbringa i ett land känt för rogivande meditation och harmoni, varför skynda runt? Traditionernas huvudstad, Kyoto, är den perfekta platsen att komma närmre Japans själ, och vill man riktig storstadsaction ligger Osaka en halvtimme bort. På den här resan upplever vi höjdpunkterna av det traditionella Japan.

För detaljerat dagsschema vänligen klicka på respektive dag i programmet nedan.

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar närmast den internationella flygplatsen i Osaka. Om man inte planerar att resa vidare på egen hand rekommenderar vi en vanlig tur- och returbiljett till Osaka. Mer info om flygbiljetter

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Kyoto (H: KYOTO)

F: L: M:
Flygplan ovan Kansai International

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Kyoto. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt mot en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

På kvällen har vi en gemensam traditionell japansk middag.

Dag 2: Kyoto: Silverpaviljongen, Filosofernas Allé, teceremoni (H: KYOTO)

F: L: M:

Kyoto var Japans andra “permanenta” huvudstad efter Nara – och var så i över 1000 år, ända fram till 1868. Även om den faktiska makten bara legat här tidvis så har Kyoto alltid varit landets religiösa, historiska och kulturella center. Staden andas än idag “gamla Japan” på ett sätt som helt enkelt inte går att jämföra med andra städer. I Kyoto är det till exempel än idag vanligt att se folk bära kimono, medan västerländsk dress är mer legio i övriga Japan.

Vi börjar vårt Kyoto äventyr med att besöka det UNESCO-listade templet Silverpaviljongen i östra delen av Kyoto. På väg tillbaka till de centrala delarna av staden promenerar vi längs Filosofernas Allé, ett mysigt promenadstråk vid kanalen som kantas av trevliga caféer, körsbärsträd, och små shintohelgedomar. Det är här man fortfarande kan känna det gamla Japans andetag. På vägen tar vi tillfället i akt att besöka det lilla magiska Honen-in templet.

Efter detta följer en av resans höjdpunkter – en teceremoni i ett gammalt Kyoto hus – machiya. Teceremonin är otroligt vacker i sin utstuderade stramhet och har hundraåriga anor. Det var framför allt ett populärt nöje för samurajklassen under Edoperioden. Nu i modern tid är det kanske inte ett “måste” men i alla fall ett väldigt stort “gärna” för en kvinna av god vandel att ha studerat teceremoni under åtminstone ett par år.

Dag 3: Keramik, östra Kyoto och geishor (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi börjar dagen med “öronhögen” – ett monument uppfört av krigsherren Toyotomi Hideyoshi mot slutet av 1500-talet som har en ganska makaber historia. Vi fortsätter till Toyokuni-helgedomen, där tidigare nämnda krigsherres själ sägs vila. Toyotomi sägs ha varit besatt av keramik och hans två misslyckade Korea-invasioner kallas ibland lite humoristiskt för “keramikkrigen”, för nästan det enda konkreta som japanerna vann genom krigen var en handfull koreanska keramiker, på den tiden överlägsna sina japanska diton. Många av de kidnappade koreanernas ättlingar är än idag verksamma inom samma tradition.

Vi fortsätter i keramikens spår och besöker en machiya, ett traditionellt Kyoto-hus där Kanjiro Kawai, en gång Japans främste keramiker bodde. Kanjiro var en nära vän till ett kanske bekant namn, Vilhelm Kåge, känd svensk konstnär och keramiker.

Ett stenkast bort ligger Det rena vattnets tempel – en finalist till “Världens sju nya underverk”, med en säregen 13 meter hög träbalkong konstruerad utan vare sig lim eller spik. Träbalkongen var bisarrt nog en populär plats att hoppa från under Edo-perioden – för att få tur! Överlevde man fallet ansågs man välsignad av barmhärtighetens gudinna, som tillbeds vid templet.

Maiko (geisha-lärling) som går längs Hanamikoji i Gion-området

Vi fortsätter nerför de vackra hantverkargatorna Ninenzaka och Sannenzaka för att så småningom anlända till centrala Kyoto. Här gör vi en stämningsfull vandring i det anrika geisha-kvarteret Gion.

Dag 4: Över näktergalsgolv, den gyllene paviljongen (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi börjar dagen med ett potpurri av det traditionella KyotoNijoborgen – berömd för sitt knarrande “näktergalsgolv”, som skulle skydda shogunen från ninjor – de berömda lönmördarna. Vi går tillsammans över golvet och tittar också underifrån (om knäna tillåter) för att förstå den snillrika konstruktionen som har hållit inkräktarna borta i snart 400 år. Innergården rymmer dessutom en fantastisk landskapsträdgård.

Nästa stop blir ett litet textilcentrum specialiserat på traditionella vävtekniker som tyvärr är på väg att försvinna. Här får var och en av oss chansen att färgdesigna sin egen unika sidensjal (till självkostnads pris).

Vår resa fortsätter vidare till den gyllene paviljongen, en lika viktig symbol för Kyoto som Eiffeltornet är för Paris. Under Zen-templets guldfasad döljer sig en dramatisk historia, skildrad i detalj av den kontroversielle författaren Yukio Mishima i den delvis verklighetsbaserade romanen “Den gyllene paviljongens tempel”.

Den gyllene paviljongen

Dag 5: De mystiska Shintorävarna och sake (H: KYOTO)

F: L: M:

På morgonen åker vi till Shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha, världsberömd för sina tusentals röda portar som förekommer i snart sagt varje film som Hollywood gör om Japan – En geishas memoarer, Lost in Translation mm. Enligt japansk forntida mytologi vaktas denna helgedom av de mystiska Shintorävarna, budbärarna mellan gudarna och människor.

Tusentals röda portar tillägnade risförrådsguden Inari, Fushimi Inari Taisha, Kyoto

Nästa stopp blir Japans berömda Fushimi sakedistrikt. Vi besöker ett gammalt traditionellt sakebryggeri och lär oss om dess framställningsprocess, historia mm. Självklart passar vi på och provsmakar denna omtalade drink om humöret infaller på.

Dag 6: Bambulund, mosstempel (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag tillbringar vi dagen i Arashiyama och Sagano, Kyotos natursköna västra del, där vi gör en cykeltur genom bambulundar och risfält, förbi uråldriga tempel och poethyddor. Arashiyma är ett välbesökt turistområde men på cykeln dröjer det inte länge förrän vi är snart sagt helt ensamma, med undantag för risbönderna.

Efter en traditionell lunch på en liten liten restaurang besöker vi ett mystiskt och avsides beläget tempel som spelar en central del i nobelprisvinnaren Kawabatas roman “Kyoto, eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden”. Vi fortsätter till ett vackert tempel fyllt med mystiska och mossbeklädda statyetter.

Dag 7: Varma källor - japanskt traditionellt spa (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag är det dags för ytterligare en höjdpunkt av den japanska kulturen – heta källor! Vi styr kosan mot japansk västkust, till ett av absolut mest populära turistmål för japaner, och nästan helt okänt för västerlänningar. Vi tillbringar dagen i Kinosaki Onsen, en riktigt mysig stad som hyser hela 7 heta källor, vackert belägna på promenadavstånd ifrån varandra.

Har ni varit på Hasseluddens Yasuragi i Stockholm eller hört talas om det, nu är det dags att njuta av dess storebror som många andra japaner.

Sent på eftermiddagen återvänder vi till Kyoto.

Dag 8: Nara (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag beger vi oss återigen utanför Kyotos gränser, till staden Nara. Nara, som grundades på tidigt 700-tal av en kejsarina, brukar räknas som Japans första permanenta huvudstad, fram tills Kyoto tog över äran. Nara är en underbar stad att promenera i med mycket grönska och fler uråldriga tempel och helgedomar än vad man skulle ha tid för om man så hade en månad i staden.

Vi vandrar lugnt bland hundratals sikahjortar (som går runt i det fria) till det fantastiska Todaiji, det stora templet i öst, som härstammar från mitten av 700-talet. Templet var världens största träbyggnad ända fram tills 1999 då japanerna uppförde ett ännu enormare basebollstadium i Yokohama. Inuti templet finner vi världens största brons-Buddha. Denna 13 meter höga staty stöptes på 700-talet och var ett stå kostsamt projekt att det nästan ruinerade den unga japanska staten.

Vi hinner även med ett besök på Shintohelgedomen Kasuga Taisha, en pärla från mitten av 700-talet, bland finaste i sitt slag, innan vi återvänder till Kyoto.

Dag 9: Japansk trädgårdskonst och Himeji slott (H: KYOTO)

F: L: M:

Med höghastighetståg Shinkansen till Okayama. Här strövar vi runt i landskapsträdgården Korakuen och får lära oss mycket om den japanska trädgårdsarkitekturen. Korakuen är officiellt (ja, faktiskt) en av Japans tre vackraste trädgårdar. Har man inte otur med vädret kan man se bröllopspar strosa omkring i utomordentligt tjusiga traditionella bröllopskimonos för att ta foton att skicka med inbjudningarna.

På väg tillbaka till Kyoto stannar vi i Himeji, där vi besöker den unika borgen, världsberömd från 80-tals storfilm ‘Shogun’. Efter hela 5 år av rekonstruktioner har man äntligen öppnat portarna för allmänheten.

Framåt kvällen återvänder vi till Kyoto.

Dag 10: Fri dag (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag använder vi våra nyvunna kunskaper om Japan och tillbringar tid på egen hand. För de som inte har fler souvenirer på sin shopping lista finns reseledaren tillgänglig för andra tips eller annat ni behöver hjälp med. Listan på vad man kan göra i Kyoto är oändlig: alltifrån textil- och tygfärgning, kimonoprovning till blomarrangemang. Eller varför inte prova på att bli en samuraj under ledning av en äkta svärdsmästare i några timmar?

På kvällen har vi en gemytlig avskedsmiddag på en traditionell restaurang och kanske går på karaoke (till självkostnadspris) om humöret faller på.

Dag 11: Hemresa

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö – hemresa, för de som inte väljer att stanna längre. Vårt hotell i Kyoto ligger nära till förbindelsen med den spektakulära Kansai Internationella flygplatsen.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.