Japans gömda pärlor - Japanexperterna
Japans gömda pärlor
Japans gömda pärlor
TOKYO - SENDAI - MORIOKA - HAKODATE - TOYAKO - SAPPORO - KAGOSHIMA - HIROSHIMA - OKAYAMA - KYOTO - OSAKA

?
Notera att våra priser inte inkluderar flygbiljett - den köper du till själv på valfri rutt och med valfritt flygbolag. På så sätt blir våra resor både billigare och mer flexibla. Alla våra avgångar är garanterade så fort fyra personer bokat. Se flyginfo.

Avgångar

Datum Pris Längd Kommentar
5/339 800:-19 nätterFullbokadBoka

Introduktion

Följ med och upplev allt du drömt om, och det du inte ens kunnat föreställa dig om Japan! Delta i firandet av tidig körsbärsblom med japaner. Se neonljusen i världens största och häftigaste stad – Tokyo. Bada i varma källor gömda högt upp i norra Japans berg. Titta på sumobrottning efter att du deltagit i en teceremoni. Cykla på en aktiv vulkan i södra Japan. Prova på samurajliv i några timmar och gå sedan över tusenåriga tempelplankor. Bo på lyxvärdshus – ryokan och ät exceptionellt god sushi och wagyubiff. Följ med på en resa utan motstycke!

För en detaljerad beskrivning av dagsprogram tryck på respektive dagar i schemat nedan!

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.r

Dag 2: Tokyo: Det moderna Japan (H: TOKYO)

F: L: M:

Vi påbörjar resan i det kosmopolitiska Shinjuku och åker upp till det fantastiska utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange. Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk och vacker shinto-helgedom tillägnad Meiji- kejsaren, den kejsare som fått ge namn åt Meijirestaurationen som 1868 blev det blodiga startskottet på Japans omvandling från feodalsystem styrt av shogun till en slags form av västerländsk, parlamentarisk demokrati.

Vi nästlar oss in på smågatorna och äter lunch på en av alla mysiga restauranger i det modegalna Harajukus tvärgator. Efter lunch tar vi en promenad genom den ungdomliga stadsdelen förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Om ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere känner ni redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty.
Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller överhuvudtaget någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen.

Utsikt från Tokyos stadshus

På kvällen äter vi en utsökt japansk välkomstmiddag och upplever den lokala stämningenpå en lokal krog – izakaya på japanska, en benämning som har blivit mer och mer populär även i Sverige.

Dag 3: Tokyo: Det traditionella Tokyo, fiskmarknad och köksknivar (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag är dagen reserverad för gamla genuina Tokyos traditioner. På morgonen beger vi oss till omtalade Tokyos nya fiskmarknad i Toyosu, som i oktober 2018 ersatt gamla fiskmarknaden Tsukiji, en ikon som är på väg in i historien. På marknaden sägs det att tiotusentals sushikockar går runt här varje dag i jakt på den färskaste och finaste fisken. Vi besöker även den gamla fiskmarknaden för privata personer och strosar bland hundratals matstånd. Här finns några av de bästa sushi restaurangerna i världen, och Japanexperterna rekommenderar att vi ska passa på och testa den berömda japanska rätten just här.

Sensoji-templet, Asakusa, Tokyo

På eftermiddagen beger vi oss till Asakusa, Tokyos gamla nöjeskvarter och en av äldsta delar av Tokyo. När vi stiger av tunnelbana ser vi världens högsta byggnadsverk efter Burj Khalifa – Tokyo Skytree – torna upp över omgivningen, på andra sidan Sumida- floden. Framför det buddhistiska templet Sensoji sträcker sig ständigt pågående shoppingstråk Nakamise – perfekt för att hitta både onyttigt krimskrams och traditionella souvenirer. En stenkast därifrån ligger Kappabashi-dori, förmodligen den mest berömda gatan i Japan för högkvalitets köksknivar samt annan köksutrustning så som verklighetstrogna maträtter i plast. Här kan man verkligen spendera lång tid och inte få nog av den forna Tokyos anda.

Dag 4: Tokyo: Kejserliga trädgårdar (H: TOKYO)

F: L: M:

Under förmiddagen besöker vi den vackra Happo-en, en gömd trädgårdspärla som är populär för japanska traditionella bröllop. Happo-en har en liten men fantastisk Bonsai samling där vi kan hitta över 500 år gamla träd. Näst på turen är Östra trädgårdarna inom kejsarpalatsets murar och här njuter vi av den berömda japanska trädgårdskonsten i dess vackraste form.

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand. Reseledaren finns tillgänglig för tips eller annat ni vill veta.

Dag 5: Sendai: Bonsai och inspirerande vyer (H: SENDAI)

F: L: M:

Med höghastighetståg till Omiya, bagaget skickar vi separat och med oss tar vi bara det vi behöver för en natt. Vi gör ett besök i den utmärkta Bonsai-byn med sitt enastående museum och närliggande bonsai-plantskolor. Bonsai som trädgårdskonst har tagit världen med storm och har blivit en allt vanligare syn även hemma i Sverige.

Vi fortsätter vidare till staden Sendai som drabbades hårt under tsunamin 2011 och fortsätter i naturens spår: vi tar en båttur i staden Matsushimas skärgård och njuter av en av de tre finaste vyerna (ja, officiellt) i Japan.

Matsushima

Dag 6: Akita: Sagolik varm källa och hantverk (H: MORIOKA)

F: L: M:

På morgonen tar vi återigen Shinkansen, denna gång till Akita och badar i den 400 år gamla varma källan som är nästan orörd sen 1600-talet, enligt många den bästa onsen
– varma källan i hela Japan.

OBS! Utomhusbaden är uppdelade i ett för endast damer och ett gemensamt för herrar och damer! I den gemensamma delen är det OK att skyla sig med handduk i badet.

På eftermiddagen åker vi till staden Morioka, Iwate i Tohoku regionen och besöker en hantverksby där vi lär oss mer om japanska traditionella hantverkstekniker så som tekannegjutning, japanska berömda sembei-kexens tillverkningsprocess mm. Iwate är ett av de natur- och kulturrikaste områdena i hela Japan. Enligt lokalborna och vissa forskare går historien om Iwate så långt tillbaka som till äventyraren Marco Polo som tros ha skrivit om den som det legendariska guldlandet Zipangu. På kvällen checkar vi in på vårt otroligt sköna lyxvärdshus, kallade ryokan på japanska, med egen tillhörande varm källa där vi ska bo i två nätter.

Dag 7: Tohoku: I tsunamins spår – Japan återhämtar sig (H: MORIOKA)

F: L: M:

Japan har genom sin historia visat en enastående förmåga att resa sig ur ruinerna och bygga upp ett bättre och modernare land. Idag besöker vi en liten kuststad som drabbades hårt under den stora jordbävningen och efterföljande tsunamin 2011. Resan dit är väldigt pittoresk och går genom japansk landsbygd, en upplevelse i sig. Vi börjar med att åka upp till stadens stora Kannon-staty varifrån en magnifik utsikt sträcker sig över staden och Stilla havet.

Vi fortsätter vidare till hamnområdet som sveptes över av en 14 meter hög tsunami som fullständigt ödelade stadens fiskindustri. Stora båtar kastades upp på land och 1145 personer miste sina liv. Idag är staden en symbol för den japanska orubbliga viljan att inte ge upp utan kämpa vidare. Hamnen har blivit en pulserande stadsdel där fiskarna åter är i arbete och flera kommunala och statliga projekt äger rum i samhället med syfte att locka nytt folk till att bosätta sig i staden. Vi strosar runt och tar del av lokalbornas berättelser om naturkatastrofen och det fantastiska återuppbyggandet av samhället.

Dag 8: Hakodate (H: HAKODATE)

F: L: M:

Med Shinkansen till Hakodate, sista stoppet för Shinkansen i norra Japan och vårt första stopp på Japans nordligaste ö – Hokkaido. Här började historien om det moderna Japan på riktigt, det var här den sista Shogunens styrkor besegrades 1869 av kejsarens lojalister som ville reformera Japan till ett modernt land enligt västerländsk modell. Idag besöker vi Goryokaku, Japans första fort i västerländsk stil, och också platsen där den sista striden om vem som skulle skapa det moderna Japan tog plats – då den shogunlojala Ezorepubliken förpassaddes till historien. Idag är citadellet en vacker park med en rekonstruerat magistratbyggnad. Vi stiger också upp i Goryokaku Tower för en fin utsikt över staden och en utställning om Ezorepubliken och slaget om Hakodate.

På kvällen åker vi med gondolen upp till utsiktspunkten över Hakodate och beskådar en vacker nattvy över staden och bukten.

Utsikt över Hakodate från Hakodate-san

Dag 9: Hakodate: Samurajsvärdssmide (H: TOYAKO)

F: L: M:

På morgonen utforskar vi morgonmarknaden i Hakodate med sin uppsjö av färska havsdelikatesser samt närproducerade frukt- och grönsaker. På väg till Hokkaidos huvudstad Sapporo stannar vi till vid en smedverkstad. Här träffar vi en legend, en av sista äkta samurajsvärd smeder och medverkar i tillverkning av ett samurajsvärd – en av resans highligt! Vi passar på och besöker en så kallad ”michi-no-eki” eller vägstation på svenska, ett fenomen där lokala jordbrukare ställer ut sina produkter och säljer direkt till konsumenterna på rastplatser längs riksvägar, något som har fått mycket uppmärksamhet i Väst på grund av sin väldigt positiva påverkan på landsbygden.

Framåt kvällen checkar vi in på vårt hotell med varm källa där en gemytlig traditionell middag väntar på oss, en äkta skattkista för en livsnjutare.

Dag 10: Sapporo city (H: SAPPORO)

F: L: M:

Idag bekantar vi oss med denna fascinerande stad, som så sent som 1857 hade endast 7 invånare! Idag är Sapporo en modern miljonstad uppbyggd efter västerländska städers planlösning och norra Japans gastronomiska mecka. Vi åker upp i TV-tornet och får ett perspektiv över staden innan vi ger oss ut och utforskar stadens matutbud.

Dag 11: Yoichi: Sake och japansk whisky (H: SAPPORO)

F: L: M:

På morgonen tar vi lokaltåget till staden Yoichi och Nikka whisky destilleri. Vi gör en whisky-rundtur genom komplexet som avslutas med en whiskyprovning. Resan fortsätter till staden Otaru, känd som norra Japans Venedig för sina romantiska kanaler. Vi följer samma spår och besöker ett 120-årigt sakébryggeri. Självklart passar vi på och smakar på denna berömda japanska drink.

Dag 12: Kagoshima: Den siste samurajen (H: KAGOSHIMA)

F: L: M:

Idag lämnar vi Hokkaido och flyger tvärs över Japan till Fukuoka på den sydligaste ön Kyushu. Här byter vi till höghastighetståget Shinkansen söderut. Vårt mål är staden Kagoshima, den sydligaste staden på det japanska ”fastlandet”, ofta kallad för ”Japans Neapel” eftersom den ligger bredvid vulkanen Sakurajima. Kagoshima är också det moderna Japans vagga, och här bekantar vi oss med figurerna som banade väg för det moderna Japan vi känner till idag: Saigo Takamori och Okubo Toshimichi. Dessa två samurajer möjliggjorde Meijirestaurationen och satt stopp för det nästan 800-åriga samurajsamhället. Filmen ”Den sista samurajen” med Tom Cruise handlar i mångt och mycket om dessa två personer. Bland det moderna Japans “riksfäder” intar dessa två ett av de främsta rummen. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell.

Dag 13: Kagoshima: Cykeltur på vulkanön (H: KAGOSHIMA)

F: L: M:

Idag tar vi färjan över till vulkanön Sakurajima och cyklar till den första observationsstationen. Här beskådar vi den mäktiga vulkanen på nära håll! Vi njuter sedan av ett fotbad i en av öns varma källor innan vi åker tillbaka till staden.

Vulkanen Sakurajima, Kagoshima

Dag 14: Kagoshima: Samurajer och kamikaze (H: KAGOSHIMA)

F: L: M:

Med lokal transport beger vi oss mot Chiran, ca 1,5 timme bort från Kagoshima för att besöka ett välbevarat samurajkvarter från Edo-perioden. Vi besöker också det utmärkta Kamikazemuseet och lär oss mer om dessa unga människor som flög upp i himlen från samma plats där museet står idag för att några timmar senare störta in i amerikanska krigsskepp.

Dag 15: Hiroshima och Miyajima: Fredsmuseet och flytande helgedom (H: HIROSHIMA)

F: L: M:

Staden Hiroshima – världens första stad att bli utsatt för atombomben som inte kan tyckas behöva närmare introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka Fredsmuséet, stå rakt under den plats där bomben exploderade, och se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag har bevarats.

Atombombsdomen, Hiroshima

På eftermiddagen beger vi oss mot den heliga ön Miyajima, promenerar bland hundratals sikahjortar, går på det ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor och njuter av vackra vyer över den gigantiska ”flytande” porten – torii. De som har ork och lust får följa med upp i berget till ett närmast 200 år gammalt tehus, där självaste numera avlidne kejsaren Hirohito drack det berömda gröna macha – téet 1948.

Dag 16: Okayama: Japansk landskapsträdgård, teceremoni (H: OKAYAMA)

F: L: M:

Idag besöker vi staden Okayama. Här strövar vi runt i landskapsträdgården Korakuen och får lära oss mycket om den japanska trädgårdsarkitekturen. Korakuen är officiellt (ja, faktiskt) en av Japans tre vackraste trädgårdar. Har man inte otur med vädret kan man se bröllopspar strosa omkring i utomordentligt tjusiga traditionella bröllopskimonos för att ta foton att skicka med inbjudningarna.

Efter detta följer en av resans höjdpunkter – en teceremoni i ett gammalt tehus som i flera generationer har ägts av en samurajklan. Teceremonin är otroligt vacker i sin utstuderade stramhet och har hundraåriga anor. Det var framför allt ett populärt nöje för samurajklassen under Edoperioden. Nu i modern tid är det kanske inte ett “måste” men i alla fall ett väldigt stort “gärna” för en kvinna av god vandel att ha studerat teceremoni under åtminstone ett par år.

Dag 17: Kyoto: Samurajliv och gammaldags textilteknik (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag är det dags för något alldeles speciellt – vi träffar en svärdskonstsmästare, klär oss i kimono, mediterar enligt Zen-buddistiska principer, lär oss hantera ett äkta samurajsvärd – katana och får känna hur det är att vara en samuraj, om än bara under ett par timmar.

Nästa stop blir ett litet textilcentrum specialiserat på traditionella vävtekniker som tyvärr är på väg att försvinna. Här får var och en av oss chansen att färgdesigna sin egen unika sidensjal.

Dag 18: Kyoto: Silverpaviljongen, Filosofernas Allé (H: KYOTO)

F: L: M:

Dagen börjar vi med att besöka det UNESCO-listade templet Silverpaviljongen i östra delen av Kyoto. På väg tillbaka till de centrala delarna av staden promenerar vi längs Filosofernas Allé, ett mysigt promenadstråk vid kanalen som kantas av trevliga caféer, körsbärsträd, och små shintohelgedomar. Det är här man fortfarande kan känna det gamla Japans andetag. På vägen tar vi tillfället i akt att besöka det lilla magiska Honen-in templet.

Eftermiddag tillbringar vi på egen hand, reseledaren finns tillgänglig för alla tips eller annat ni behöver.

Dag 19: Osaka: Sumo och Kobebiff (H: OSAKA)

F: L: M:

Vår resa till Japan avslutas i Osaka, Japans gastronomiska mecka och landets näst största stad. Vi strosar runt i centrala delar av staden Dotombori och Shinsaibashi. På eftermiddagen upplever vi en av de absoluta höjdpunkterna inom japansk kultur: sumobrottning. På Osakas berömda sumoarena tittar vi på en av de sex turneringar som äger rum i Japan varje år. Vi förundras över dessa bjässars smidighet när de utövar sin över 2000 år gamla brottningskonst för oss.

Sumo-match under vårturnén, Osaka

På kvällen äter vi en utsökt middag med huvudrätten “Wagyu” (japanskt oxkött), mer känt (lite missvisande) som Kobebiff i Sverige.

Rå kobebiff

Dag 20: Hemfärd

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö – hemresa, för de som inte väljer att stanna längre.

Vårt hotell har bra förbindelse till spektakulära Kansai International Airport och härifrån kan vi antingen fortsätta vår resa vidare genom Japan, japanska berömda sol- ochbadsemestersort Okinawa, Amami Oshima, Stillahavsparadisön Guam eller resa till någon annan destination i världen.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.