Inför Olympiska spelen – det bästa av Japan
Inför Olympiska spelen – det bästa av Japan
TOKYO - KANAZAWA - OSAKA - KOBE - HIROSHIMA - KYOTO

Avgångar

Datum Pris Längd OBS!
13/736 900:-10 nätterBoka

Introduktion

Ska du resa till Japan och titta på OS? Varför inte hoppa på vår härliga resa som tar dig genom Japans magiska höjdpunkter för att avsluta i Tokyo, dagen innan OS börjar! Vi besöker motpolerna Tokyo och Kyoto – den ena världens största megastad och futuristernas favoritplats där vi bor högt upp bland molnen, den andra den traditionella kulturen och hantverkets mecka. Vi besöker Hiroshima, en stad som rest sig ur askorna. Vi besöker tempel, helgedomar, atomdomer, medeltida borgar, och njuter av hisnande vyer över Miyajima. Transportmedlet blir världens snabbaste men också säkraste höghastighetståg som vi åker i full fart, men vi hinner också ta det lugnt och njuta av varma källor för att komma tillbaka till Tokyo dagen innan OS kommer i gång!

p.s Japanexperterna är inte på något sätt kopplat till IOK, SOK eller någon annan av de officiella organisatörerna av Olympiska spelen! För alla förfrågningar kring OS – biljetter, paketarrangemang mm vänligen kontakta officiella SOKs återförsäljare och partner Co Sport (www.cosport.com).

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar närmast den internationella flygplatsen i Tokyo. Om man inte planerar att resa vidare på egen hand rekommenderar vi en vanlig tur- och returbiljett till Tokyo. Mer info om flygbiljetter

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Tokyo - den pulserande megastaden (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag rivstartar vi med den kosmopolitiska stadsdelen Shinjuku och åker upp till det fantastiska utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange.

Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk och vacker shinto-helgedom tillägnad Meiji-kejsaren, den kejsare som fått ge namn åt Meijirestaurationen som 1868 blev det blodiga startskottet på Japans omvandling från feodalsystem styrt av shogun till en slags form av västerländsk, parlamentarisk demokrati.

Vi nästlar oss in på smågatorna och äter lunch (till egen kostnad) på en av alla mysiga restauranger i modegalna [ a Harajuku Harajukus] tvärgator. Efter lunch tar vi en promenad genom den ungdomliga stadsdelen förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Om ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere känner ni redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty.

Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen. Vi avslutar dagen med en inblick i det japanska köket genom en trevlig välkomstmiddag.

Utsikt från Tokyos stadshus

Dag 3: Tokyo - hyperfuturistiska ön Odaiba (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag beger vi oss till ön Odaiba där vi upplever bland annat Toyotas enorma showroom och det fantastiska VR museet TeamLab Borderless.

Detta digitala museum har tagit världen med storm, och om humöret faller på testar vi även det senaste inom bilteknik – här kan alla provköra framtidens konceptbilarnas bromssystem med VR glasögon på, inget körkort krävs! Odaiba i sig är en upplevelse – den futuristiska konstgjorda ön som andas framtid och förmodligen den familjevänligaste stadsdelen i Tokyo. Förutom det som står i vårt program, här hittar vi även den gigantiska roboten Gundam, Miraikan med humanoida robottar eller varför inte – en Hawaiiburgare med utsikt över Tokyobukten.

TeamLab Borderless

Dag 4: Kanazawa (H: KANAZAWA - JAPANSK LANDSKAPSTRäDGåRD)

F: L: M:

På morgonen skickas stora väskor till hotellet i Osaka. Med oss tar vi handbagage med det vi behöver för två (2) nätter. Nu åker vi med Japans nyaste snabbtågslinje – Shinkansen Kagayaki, till den mystiska samurajstaden Kanazawa på Japans västkust. En gång i tiden var denna småstad en av de viktigaste knytpunkterna längs en av de gamla handelsvägarna och spåren av detta är många. Vi besöker den läckra landskapsträdgården Kenroku-en, officiellt en av de tre vackraste trädgårdarna i hela Japan. Vägen dit leder oss via Omi-cho marknad, den gamla lokala marknaden vars havsdelikatesser är välkända i hela Japan.

Dag 5: Osaka - Osakaborgen (H: OSAKA)

F: L: M:

Vid lunchtid anländer vi till Osaka. Efter att vi har lämnat handbagaget på hotellet kastar vi oss ut i smeten och besöker Osakas berömda borg, ett fantastiskt bygge varmt omskrivet i James Caldwells bok “Shogun”. Boken filmatiserades på 80-talet med Richard Chamberlain i huvudrollen och en del av scenerna spelades in här. Förutom för sin magnifika borg är staden Osaka känd som Japans gastronomiska huvudstad, den näst största staden i Japan och den plats som har gett allra flest komiker genom tiderna. Med andra ord, japans godaste och gladaste stad!

Dag 6: Varma källor, Kobe (H: HIROSHIMA)

F: L: M:

En dag för njutning av det finaste Japan har att erbjuda – varma källor eller onsen på japanska. Men innan vi hänger oss helt åt njutningen gör vi ett stopp i Kobe, staden som ju inte bara är känd för den utsökta kobebiffen, men också för den jordbävning som ödelade staden i januari 1995.

Vad som kanske inte är lika känt utanför Japan är att Kobe också var en av de första städerna i Japan som öppnades upp för utlänningar under slutet av Edoperioden (andra halvan av 1800-talet). Vi undersöker både Kobes moderna och äldre historia under dagen – vi gör ett besök på jordbävningsmuséet och tar en promenad genom de gamla utlänningskvarteren. Framåt kvällen checkar vi in på vår gömda pärla – ett härligt gammaldags värdshus med varma källor i där vi äter en traditionell japansk middag bestående av lokala delikatesser.

Har ni varit på Hasseluddens Yasuragi i Stockholm eller hört talas om det, nu är det dags att njuta av dess storebror.

Dag 7: Hiroshima - fredsmuseet, Miyajima (H: HIROSHIMA)

F: L: M:

Med Shinkansen bär det iväg för en utflykt till Hiroshima, en stad som inte kan tyckas behöva närmre introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka det utmärkta fredsmuséet, stå rakt under den plats där atombomben exploderade, och se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag har bevarats.
En stark upplevelse som inte lämnar någon oberörd, för många av våra gäster en absolut highlight på resan.

Atombombsdomen, Hiroshima

På eftermiddag lämnar vi Hiroshima och gör en tidsresa igen, den här gången tillbaka till japanska 500-talet. Vi besöker den heliga ön Miyajima, promenerar bland hundratals sikahjortar, går på ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor och njuter av vackra vyer över den gigantiska ”flytande” porten – torii från ett närmast 200 år gammalt tehus, där självaste numera avlidna kejsaren Hirohito drack berömda gröna macha – te 1948. På kvällen checkar vi in på vårt centralt belägna hotell i Hiroshima.

Miyajima

Dag 8: Kyoto - den gamla kejsarstaden, Fushimi Inari (H: KYOTO)

F: L: M:

Kyoto var Japans andra “permanenta” huvudstad efter Nara – och var så i över 1000 år, ända fram till 1868. Även om den faktiska makten bara legat här tidvis så har Kyoto alltid varit landets religiösa, historiska och kulturella center. Staden andas än idag “gamla Japan” på ett sätt som helt enkelt inte går att jämföra med andra städer. I Kyoto är det till exempel än idag vanligt att se folk bära kimono, medan västerländsk dress är mer legio i övriga Japan.

Vi åker vi till Shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha, världsberömd för sina tusentals röda portar som förekommer i snart sagt varje film som Hollywood gör om Japan – En geishas memoarer, Lost in Translation mm. Enligt japansk forntida mytologi vaktas denna helgedom av de mystiska Shintorävarna, budbärarna mellan gudarna och människor.

Tusentals röda portar tillägnade risförrådsguden Inari, Fushimi Inari Taisha, Kyoto

Dag 9: Kyoto - över näktergalsgolv, den gyllene paviljongen (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi börjar med Nijoborgen – berömd för sitt kvittrande “näktergalsgolv”, som skulle skydda shogunen från lönnmördare – de nästintill mytiska ninjorna. Vi går tillsammans över golvet och tittar också under golvet (om knäna tillåter) för att förstå den snillrika konstruktionen som har hållit golven knarrande i snart 400 år. På borgens innergård finns en utsökt japansk trädgård och självklart passar vi på och tar en promenad genom den som så många shogun och kejsare gjorde före oss.

Vårt nästa mål, Den gyllene paviljongen, är en lika viktig symbol för Kyoto som Eiffeltornet är för Paris. Under Zen-templets guldfasad döljer sig en dramatisk historia, detaljerad av den kontroversielle författaren Yukio Mishima i den delvis verklighetsbaserade romanen “Den gyllene paviljongens tempel”.

Dag 10: Tokyo - fri dag (H: TOKYO)

F: L: M:

Med höghastighetståget tillbaka mot Tokyo, vi ankommer vid lunchtid. Resten av dagen tillbringar vi på egen hand. För de som inte har fler souvenirer på sin shoppinglista finns reseledaren tillgänglig för tips eller annat ni behöver hjälp med. Listan på vad man kan göra i Tokyo är oändlig: alltifrån textil- och tygfärgning, kimonoprovning, teceremoni till blomarrangemang. Eller varför inte utforska området kring Olympiska stadion och andra närliggande platser där OS kommer att äga rum?

På kvällen äter vi en gemytlig avskedsmiddag!

Dag 11: OS börjar!

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö. Hemresa, för de som inte väljer att stanna längre och titta på Olympiska spelen. Vårt hotell har bra förbindelse till spektakulära Kansai International Airport och härifrån kan vi antingen fortsätta vår resa vidare genom Japan – japanska berömda bad- och semesterorter så som Okinawa, Amami Oshima, Stillahavsparadisön Guam eller resa till någon annan destination i världen.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.