Familjeresa: Höstlovsresa i norra Japan
Familjeresa: Höstlovsresa i norra Japan
TOKYO - SENDAI - MATSHUSHIMA - AKITA - MORIOKA - HAKODATE - NOBORIBETSU - SAPPORO - OTARU

Avgångar

Datum Pris Längd OBS!

Introduktion

En fantastisk resa genom norra Japans härliga landskap, med några av Japans bästa varma källor. En aktiv familjesemester i lugnt tempo, möten med lokalbefolkning och hantverkstraditioner. Megastaden Tokyo som motpol till de genuina norra delarna av landet, det moderna och det traditionella. En annorlunda familjeresa, ett minne för livet.

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Sapporo. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Sumoträning, från Edo till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Vår Japanresa börjar i världens största stad, Tokyo. Här samsas omkring 36 miljoner människor på en yta som är lite större än Skåne.

Idag börjar vi med något alldeles speciellt – vi tittar på ett morgonträningspass eller asageiko på japanska, för Sumobrottare. Stadsdelen Ryogoku är också känd för att vara platsen där de allra flesta ”sumostall” finns. Vi tittar på dessa brottarbjässar som har näst intill gudomlig status i Japan och vars historia sträcker sig över 2000 år tillbaka.

Sumo-match under vårturnén, Osaka

Resan fortsätter genom stadsdelen Ryogoku där vi besöker det utmärkta Edo-Tokyo museet. Det är få platser i Japan där man på ett sådant överskådligt sätt kan uppleva Tokyos utveckling från en liten fiskeby med namnet Edo och sina 8 000 invånare under sena 1500-talet till dagens hypermoderna världsstad.

På kvällen är det dags för en kulinarisk upplevelse – vi äter en fantastiskt välkomstmiddag!

Dag 3: Det traditionella Tokyo, Virtuel Reality (H: TOKYO)

F: L: M:

På morgonen beger vi oss mot Asakusa, Tokyos gamla nöjeskvarter. Vi börjar framför det buddhistiska templet Sensoji där det sträcker sig det ständigt pågående shoppingstråket Nakamise – perfekt för att hitta både onyttigt krimskrams och traditionella souvenirer. Ett stenkast därifrån ligger Kappabashi-dori, förmodligen den mest berömda gatan i Japan för högkvalitets köksknivar samt annan köksutrustning så som verklighetstrogna maträtter i plast. Om humöret faller på kan vi även besöka ett “kissaten” – den gamla caféformen som fanns i Japan innan stora kedjor tog över och en del av den genuina japanska cafékulturen som är på väg att försvinna. Här kan man verkligen spendera många timmar utan att få nog av det gamla Tokyos anda.

Sensoji-templet, Asakusa, Tokyo

Näst på tur står Odaiba och TeamLab Borderless, en enastående digitalupplevelse! Odaiba i sig är en upplevelse – den futuristiska konstgjorda ön andas framtid och är förmodligen den familjevänligaste stadsdelen i Tokyo. Förutom det som står i vårt program, kan de som vill stanna kvar på egen hand och även besöka den gigantiska roboten Gundam, Miraikan-museumet med humanoida robotar eller om man blir hungrig varför inte en Hawaiiburgare med utsikt över Tokyobukten.

TeamLab Borderless

Dag 4: Matsushima och Sendai (H: SENDAI)

F: L: M:

Med höghastighetståg till Sendai. Staden Sendai är en miljonstad och huvudort i norra Japans region Tohoku. Sendai drabbades hårt under tsunamin 2011 men är helt återställd idag. Här fortsätter vi i naturens spår: vi tar en båttur i staden Matsushimas skärgård och njuter av en av de tre finaste vyerna i Japan.

Matsushima

Dag 5: Sagolik varm källa högt uppe i berget (H: TOHOKU)

F: L: M:

På morgonen tar vi återigen Shinkansen, denna gång till Akita och badar i en 400 år gammal varm källa som är nästan orörd sen 1600-talet, enligt många den bästa varma källan i hela Japan.
OBS! Utomhusbaden är uppdelade i ett för endast damer och ett gemensamt för herrar och damer! I den gemensamma delen är det OK att skyla sig med handduk i badet.

Här bor vi på ett traditionellt japanskt värdshus, så kallat ryokan där vi sover på en tatami (rishalm) matta på golvet, en genuin japansk kulturupplevelse.

Dag 6: Morioka, fri dag med varma källor (H: MORIOKA)

F: L: M:

Idag åker vi till staden Morioka, i Iwate prefekturen och checkar vi in på vårt otroligt sköna lyxvärdshus med egen tillhörande varm källa där vi ska bo i två nätter, Från värdshuset upplever vi även magnifika vyer över norra Japans Fujiberget – Iwate-san.

Vi klär oss i traditionella japanska kläder – yukata och njuter av en skön dag på detta japanska spa. På kvällen äter vi en fantastisk traditionell middag tillsammans med lokala delikatesser. En dag för alla sinnens njutning.

Dag 7: Friluftsliv och hantverk (H: MORIOKA)

F: L: M:

Dagen ägnar vi åt en fantastisk lantgård, den allra första lantgården i Japan. Gården är belägen på Iwatebergets sluttningar och vi tar en traktortur genom skogsområdet, lär oss om japansk flora, gör vår egen grädde och äter en utsökt lunch gjord av gårdens egna produkter.

Näst på tur står en traditionell hantverksby där vi lär oss mer om japanska traditionella hantverkstekniker så som tekannegjutning, de japanska berömda sembei-kexens tillverkningsprocess mm. Iwate är ett av de natur- och kulturrikaste områdena i hela Japan. Enligt lokalborna och vissa forskare går historien om Iwate så långt tillbaka som till äventyraren Marco Polo som tros ha skrivit om den som det legendariska guldlandet Zipangu.

Dag 8: Flammande höstlöv (H: HAKODATE)

F: L: M:

Med höghastighetståg bär det av mot japans nordligaste ö – Hokkaido. Vi gör ett stopp i Hakodate, en trevlig stad och inkörsport till Hokkaido. Här besöker vi en japansk landskapsträdgård, nästintill okänd för turister, och njuter av exceptionellt vackra ”flammande höstlöv”! På väg till Hakodate åker vi med höghastighetståget Shinkansen igenom Seikantunneln, den näst längsta järnvägstunneln i världen med sina 53,85 km och på vissa ställen är det minst 100 m under havsbotten.

Dag 9: Noboribetsu: de varma källornas stad, japansk indigofärgning (H: NOBORIBETSU)

F: L: M:

Vårt nästa mål blir Noboribetsu, en stad känd för sina härliga varma källor. Vi stannar till vid ett litet hantverkscenter specialiserat på japansk indigofärgning. Under ledning av en mästare skapar vi var sitt tygplagg, en perfekt souvenir från Japan. Efter denna upplevelse passar vi på och besöker en så kallad ”michi-no-eki” eller vägstation på svenska, ett fenomen där lokala jordbrukare ställer ut sina produkter och säljer direkt till konsumenterna på rastplatser längs riksvägar. Framåt kvällen checkar vi in på vårt hotell med varm källa i.

Aizome

Dag 10: Ainu folkby, Sapporo (H: SAPPORO)

F: L: M:

Under förmidagen besöker vi den nyöppnade Ainu-byn med tillhörande museum och lär oss mer om deras historia och kultur. Ainu folket är Japans motsvarighet till svenska Samer, urinvånarna som bodde i Japan innan dagens japaner långsamt flyttade uppåt mot norr. Trots stora geografiska avstånd så är Ainu faktiskt besläktade med skandinaviska samer.

Ainu dans

Under eftermiddagen anländer vi till Sapporo, huvudstad på Hokkaido. Vi bekantar oss med denna fascinerande stad, som så sent som 1857 hade endast 7 invånare! Idag är Sapporo en modern miljonstad uppbyggd efter västerländska städers planlösning och känd som norra Japans gastronomiska mecka. Idag står ett besök till Moerenuma Park på programmet, en park konstruerad av den amerikansk-japanske skulptören Isamu Noguchi. Parken anses vara ett arkitektoniskt mästerverk som förenar naturen och den urbana stadsmiljön. Parken byggdes där en gammal återvinningsstation låg någon gång i tiden. Idag används det bl.a. som ett exempel på hur man kan omvandla förorenade ytor till rena samt värna om miljön på ett hållbart sätt.

Dag 11: Otaru (H: SAPPORO)

F: L: M:

På morgonen tar vi lokaltåget till staden Otaru, känd som norra Japans Venedig för sina romantiska kanaler. Här hittar man också den första av restaurangkedjans ”Naruto” – japansk variant på den amerikanska KFC – kedjan.

Otarukanal

På kvällen äter vi en gemytlig avskedsmiddag på en lokal restaurang i äkta Sapporo-anda.

Dag 12: Hemfärd

F: L: M:

Vi tar farväl för denna gång. Hemresa, för de som inte väljer att stanna längre.
Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bl.a. Finnair (flyger direkt från Sapporo), Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.