Det bästa av Japan – modernt och traditionellt
Det bästa av Japan – modernt och traditionellt

Avgångar

Datum Pris Längd Kommentar
3/927 890:-11 nätterBoka

Introduktion

En rundresa genom det moderna och det traditionella Japan med tonvikt på kultur och natur utan att missa det spännande futuristiska. Vi besöker slott och borgar där samurajer och shoguner en gång i tiden levt och styrt. Vi dyker in i geishornas förtrollande värld. Vi vandrar i det nyuppståndna Hiroshima och följer spåren efter atombomben. Vi sover på ett traditionellt japanskt värdshus uppe i bergen. Vi njuter av en av de tre vackraste trädgårdarna i Japan, och upplever en japansk traditionell teceremoni tillsammans med några äkta mästare. Vi avslutar resan i det futuristiska Tokyo bland artificiella öar och hög-teknologi. En resa för allas smaker!

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Kyoto och slutar i Tokyo. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Kyoto (H: KYOTO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Kyoto. Se flyginfo.

Dag 2: Kyoto: över näktergalsgolv, den gyllene paviljongen (H: KYOTO)

F: L: M:

Kyoto var Japans andra “permanenta” huvudstad efter Nara – och var så i över 1000 år, ända fram till 1868. Även om den faktiska makten bara legat här tidvis så har Kyoto alltid varit landets religiösa, historiska och kulturella center. Staden andas än idag “gamla Japan” på ett sätt som helt enkelt inte går att jämföra med andra städer. I Kyoto är det till exempel än idag vanligt att se folk bära kimono, medan västerländsk dress är mer legio i övriga Japan.

Vi börjar dagen med ett potpurri av det traditionella KyotoNijoborgen – berömd för sitt knarrande “näktergalsgolv”, som skulle skydda shogunen från ninjor – de berömda lönmördarna. Vi går tillsammans över golvet och tittar också underifrån (om knäna tillåter) för att förstå den snillrika konstruktionen som har hållit inkräktarna borta i snart 400 år. Innergården rymmer dessutom en fantastisk landskapsträdgård. Vår resa fortsätter vidare till den gyllene paviljongen, är en lika viktig symbol för Kyoto som Eiffeltornet är för Paris. Under Zen-templets guldfasad döljer sig en dramatisk historia, skildrad i detalj av den kontroversielle författaren Yukio Mishima i den delvis verklighetsbaserade romanen “Den gyllene paviljongens tempel”.

Den gyllene paviljongen

På kvällen åter vi en utsökt traditionell japansk välkomstmiddag.

Dag 3: Kyoto: västra Kyoto (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag beger vi oss ut på cykel bland risfälten i Arashiyama, Kyotos natursköna västra del där vi gör en cykeltur genom bambulundar och risfält, förbi uråldriga tempel och poethyddor. Arashiyama är ett välbesökt turistområde men på cykeln dröjer det inte länge förrän vi är snart sagt helt ensamma, med undantag för risbönderna.

Arashiyamas berömda bambulund

Vi besöker ett mystiskt och avsides beläget tempel som spelar en central del i nobelprisvinnaren Kawabatas roman “Kyoto, eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden”. Vi äter lunch på ett litet traditionellt restaurang (till egen kostnad) innan vi fortsätter vidare.

Nästa uppehåll är Kyotos matmarknad – Nishikimarknaden – en uppsjö av smaker och ett enormt populärt tillflyktsmål bland både kockar och lunchhungriga Kyotobor. Efter en trevlig promenad genom mysiga centrala delar av Kyoto avslutar vi dagen i geishastaden Gion, och vi kommer fram precis lagom tid till att geishorna börjar bege sig ut för kvällens arbete. Dessa mystiska damer har blivit en symbol för Japan sedan 1700-talet och vi passar på och lär oss mer om deras slutna värld.

Dag 4: Kyoto: östra Kyoto, de mystiska Shintorävarna (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi börjar dagen med shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha, världsberömd för sina tusentals röda portar som förekommer i snart sagt varje film som Hollywood gör om Japan – En geishas memoarer, Lost in Translation mm. Enligt japansk forntida mytologi vaktas denna helgedom av de mystiska Shintorävarna, budbärarna mellan gudarna och människor.

Tusentals röda portar tillägnade risförrådsguden Inari, Fushimi Inari Taisha, Kyoto

Näst på tur står “öronhögen” – ett monument uppfört av krigsherren Toyotomi Hideyoshi mot slutet av 1500-talet som har en ganska makaber historia. Vi fortsätter till Toyokuni-helgedomen, där tidigare nämnda krigsherres själ sägs vila. Toyotomi sägs ha varit besatt av keramik och hans två misslyckade Korea-invasioner kallas ibland lite humoristiskt för “keramikkrigen”, för nästan det enda konkreta som japanerna vann genom krigen var en handfull koreanska keramiker, på den tiden överlägsna sina japanska diton. Många av de kidnappade koreanernas ättlingar är än idag verksamma inom samma tradition.

Vi fortsätter i keramikens spår och besöker en machiya, ett traditionellt Kyoto-hus där Kanjiro Kawai, en gång Japans främste keramiker bodde. Kanjiro var en nära vän till ett kanske bekant namn, Vilhelm Kåge, känd svensk konstnär och keramiker.

Inte långt därifrån ligger berömda medeltidens hantverkargator Sannenzaka och Ninenzaka som präglas av diverse små butiker idag. Efter en mysig promenad längs östra Kyotos små gränder avslutar vi dagens program i centrala delar av staden.

Dag 5: Himeji och Hiroshima (H: HIROSHIMA)

F: L: M:

De som vill har en möjlighet att skicka stort bagage till hotellet i Tokyo, med oss tar vi en packning som ska räcka för tre nätter.
Med Shinkansen bär det iväg till Hiroshima och Himeji. Vi börjar i Himeji, där vi besöker den unika borgen, världsberömd från 80-tals storfilm ‘Shogun’. Efter 5 år av rekonstruktioner har man äntligen öppnat portarna för allmänheten.

Atombombsdomen, Hiroshima

Efter denna resa i tiden fortsätter vi vidare till Hiroshima, en stad som inte kan tyckas behöva närmre introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka det utmärkta fredsmuséet, stå rakt under den plats där bomben exploderade, och se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag bevarats. Vi tar med oss endast handbagaget, framåt kvällen checkar vi in på vårt centralt belägna hotell.

Dag 6: Miyajima, en av vackraste trädgårdar i Japan och teceremoni (H: OKAYAMA)

F: L: M:

På morgonen lämnar vi Hiroshima och gör en tidsresa igen, den här gången tillbaka till japanska 500-talet. Vi besöker den heliga ön Miyajima, promenerar bland hundratals sicka-hjortar, går på ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor och njuter av majestätiska vyer över den gigantiska ”flytande” porten torii – en av de mest fotade objekter i Japan.

Innan det hinner blir allt för sent tar vi Shinkansen mot Okayama. I Okayama, besöker vi stadens unika borg och landskapsträdgården Korakuen, officiellt (ja, faktiskt) en av Japans tre vackraste trädgårdar. Har man inte otur med vädret kan man se bröllopspar strosa omkring i utomordentligt tjusiga traditionella bröllopskimono för att ta foton att skicka med inbjudningarna.

Efter detta följer en av resans höjdpunkter – en teceremoni i ett gammalt tehus som i flera generationer har ägts av en samurajklan. Teceremonin är otroligt vacker i sin utstuderade stramhet och har hundraåriga anor. Det var framför allt ett populärt nöje för samurajklassen under Edoperioden. Nu i modern tid är det kanske inte ett “måste” men i alla fall ett väldigt stort “gärna” för en kvinna av god vandel att ha studerat teceremoni under åtminstone ett par år.

Dag 7: Hakone nationalpark, Fujiberget (H: FUJIBERGET)

F: L: M:

Med höghastighetståget Shinkansen beger vi oss mot Fujiberget och Hakone nationalpark. På väg till vårt japanska gästgiveri – ryokan högt upp i berget upplever vi urläckra natur- och pittoreska miljöer. I Hakone njuter vi av en fantastisk utsikt över Fujiberget (om inte vädret är väldigt dåligt), åker linbana ovanför vulkan- och svavelmarks landskap, seglar på Ashisjön, besöker en gammal militärpostering från 1600-talet samt promenerar på den sista autentiska biten av gamla Tokaido vägen som kopplade samman Kyoto och Tokyo under hela Japans historia.

På kvällen äter vi en utsökt traditionellt japansk middag på vårt värdshus-ryokan och badar i varmkällan-onsen.

Dag 8: Det traditionella Tokyo, japanskt hantverk (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag styr vi kosan mot Tokyo. Vi anländer till vårt hotell vid lunchtid där vårt bagage väntar.

Vårt Tokyoäventyr börjar med att vi beger oss mot Asakusa, Tokyos gamla nöjeskvarter. Framför det buddhistiska templet Sensoji sträcker sig det ständigt pågående shoppingstråk Nakamise – perfekt för att hitta både onyttigt krimskrams och traditionella souvenirer. En stenkast därifrån ligger Kappabashi-dori, förmodligen den mest berömda gatan i Japan för högkvalitets köksknivar samt annan köksutrustning så som verklighetstrogna maträtter i plast. Här kan man verkligen spendera lång tid och inte få nog av den gamla Tokyos anda.

Dag 9: Tokyo - den moderna megastaden (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag besöker vi kosmopolitiska Shinjuku och åker upp till det fantastiska utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange. Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk Shinto helgedom tillägnad kejsaren Meiji, den kejsaren som fått ge namn åt Meijirestaurationen som 1868 blev det blodiga startskottet på Japans omvandling från feodalsystem styrt av shogun till en slags form av västerländsk, parlamentarisk demokrati.
Vi fortsätter genom ungdomsmeckor Harajuku och Shibuya som blev varmt omtalade i Sverige av bland annat sångaren och ungdomsidolen Yohio!

Tokyo by night

Vi nästlar oss in på smågatorna och äter lunch på en av alla mysiga restauranger i modegalna Harajukus tvärgator (till egen kostnad). Efter lunch tar vi en promenad genom den ungdomliga stadsdelen förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Om ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere känner ni redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty.

Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller överhuvudtaget någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen.

Dag 10: Fiskmarknad, sushi och den futuristiska ön Odaiba (H: TOKYO)

F: L: M:

På morgonen beger vi oss till omtalade Tokyos fiskmarknad Tsukiji, en ikon som är på väg in i historien. På marknaden sägs det att tiotusentals sushikockar går runt här varje dag i jakt på den färskaste och finaste fisken. Vi besöker den gamla fiskmarknaden för privata personer och strosar bland hundratals matstånd.
Marknaden spelade nyligen en viktig roll i den prisbelönta och kritikerrosade dokumentärfilmen “Jiro drömmer om sushi”. Här finns några av de bästa sushi restaurangerna i världen, och Japanexperterna rekommenderar att vi ska passa på och testa den berömda japanska rätten just här. Vi äter lunch (till egen kostnad) på någon av marknadens berömda sushihak.

Hemlagad sushi

På eftermiddagen beger vi oss till Odaiba – den futuristiska konstgjorda ön som andas framtid med bland annat Toyotas enorma showroom och det hyperfuturistiska museet Miraikan. Dit tar vi det förarlösa tåget Monorail, och här får vi uppleva framtiden på nära håll – alltifrån allra nyaste vätedrivna bilar och robotar till den senaste forskningen om mänskligheten och universum.

Dag 11: Ginza och arkitektur (H: TOKYO)

F: L: M:

På morgonen åker vi till det snofsiga och lyxiga Ginza, det varumärkestätaste området i hela världen.
Efter en kort promenad befinner vi oss på Tokyo International Forum, ännu ett arkitektoniskt underverk, som vi tar oss tid att njuta av från insidan.

Eftermiddagen spenderar vi på egen hand, reseledare finns tillgänglig för alla tips på sevärdheter och shoppingmöjligheter, idéer på aktiviteter eller annat ni vill göra i världens största metropol.

På kvällen äter vi en utsökt japansk avskedsmiddag och upplever den lokala stämningen på en lokal krog – izakaya på japanska, något som har blivit mer och mer populärt även i Sverige.

Dag 12: Hemresa

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö – hemresa, för de som inte väljer att stanna längre.

Vårt hotell har bra förbindelse till båda av Tokyos internationella flygplatser – Narita och Haneda. Härifrån kan vi antingen fortsätta vår resa vidare genom Japan, japanska berömda sol- ochbadsemestersort Okinawa, Amami Oshima, Stillahavsparadisön Guam eller resa till någon annan destination i världen.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.