Resa vidare på egen hand

Eftersom våra resor till Japan säljs utan flygbiljetten inbakad går det alldeles utmärkt att resa vidare på egen hand efter resans slut – var sig man vill stanna ett par extra dagar i Japan eller ta sig vidare till ett eller flera andra länder.

Stanna kvar på sista övernattningsorten

Om ni stannar kvar på resans sista övernattningsort (vanligtvis Kyoto eller Tokyo) kan Japanexperterna, i mån av tillgänglighet, boka in fler nätter på samma hotell. Om ni vill resa vidare på japanska fastlandet kan vår Japanopedia kanske ge inspiration. japan-guide.com (på engelska) är en annan fantastisk och helt gratis resurs.

Flyga vidare

Beroende på vilket flygbolag man flyger med kan man antingen köpa en s.k. “multi-city” eller “open jaw”-biljett som går exempelvis från Stockholm till Osaka, från Tokyo till Taiwan, sen från Taiwan till Stockholm. Ibland blir dessa dock mycket dyrare när man lägger in ett tredje land – många gånger är det billigare att istället boka en helt separat tur-och-retur biljett, förslagsvis från resans sista övernattningsort. Lågprisflyg har på senare år slagit stort även i Japan och det finns flera lågprisbolag som flyger från både Osaka och Tokyo.

Ett annat alternativ, om man är ordentligt ressugen och kanske vill fortsätta österut efter Japan och ta sig hem via t.ex. USA, är “jordenruntresor” (Round the World – RTW) som erbjuds i olika former av flygbolagsallianserna STA Alliance, OneWorld och SkyTeam. Dessa kan köpas direkt från de olika medlemsbolagen och är ofta väldigt prisvärda, framförallt för den som vill flyga i business-klass.

Medan Japanexperterna inte bokar flyg hjälper vi gladeligen till att hitta både biljetter och hotell.

Hawaii


Efter en kulturell och uttömmande resa med Japanexperterna – förtjänar du inte att slappna av lite på stranden som belöning för allt du lärt dig och upplevt? Med en flygtid på 6h30m från Tokyo vore det en överdrift att säga att Hawaii ligger “nära” Japan, men… visst är allt relativt? Från Sverige ligger flygtiden nämligen på 24-28 timmar, enkel väg!

Det går knappt att överdriva hur härligt Hawaii är – det är en verklig drömdestination för den som vill ta det lugnt och slappna av på stranden. Luftfuktigheten är precis lagom året runt, till skillnad från många asiatiska destinationer där sommaren kan vara helt olidlig. Det finns mycket att utforska och varje ö har sin egen personlighet och unika samling av bedårande paradisstränder.

Med en jordenrunt-biljett i handen kan man flyga hem via det amerikanska fastlandet, vilket tar någon timme kortare än att flyga tillbaks via Japan.

Det går flera flyg dagligen till Honolulu från alla Japans större flygplatser, och också (beroende på säsong) mellan Tokyo och Kailua, som ligger på ön Big Island (Hawaii-ön).

Guam och Saipan

Guam och Saipan (båda i ögruppen Marianerna) är två mindre kända, billigare och närmre alternativ till Hawaii, bara 3h30m från Tokyo/Osaka. Guam och Saipan är självstyrande amerikanska territorium enligt samma princip som Puerto Rico. Förutom det kortare avståndet är öarna betydligt mindre exploaterade än Hawaii-öarna och har en lantligare charm. Hollywood- och Silicon Valley-kändisarnas enorma villor och rancher som rasar fram över Hawaii skyltar med sin frånvaro och ursprungskulturen är mindre amerikaniserad, även om väldigt få fortfarande talar ursprungsspråket chamorro, i alla fall på Guam, som är mer utvecklat än Saipan. Stränderna står sig gott i tävlan med Hawaiis, även om de är betydligt färre. Nackdelen är att vädret är inte alltid lika paradisiskt – det är varmare än på Hawaii och luftfuktigheten är betydligt högre. Regnet faller också oftare, även om det ofta är sporadiskt utanför regnsäsongen i juli-oktober.

Flera olika bolag (inkl. LCC-bolag) trafikerar sträckorna mellan alla Japans större flygplatser och Guam. I dagsläget (2018) är det bara Delta som har direktflyg till Saipan, från Tokyo.

Okinawa

Okinawa är huvudön i Ryukyu-arkipelagen, Japans sydligaste ögrupp. Okinawa har ett subtropiskt klimat och är känd för sina vackra stränder och dramatiska historia. Även i januari är dagshögsta inte lägre än 20 grader (i genomsnitt) – men Japanerna begränsar trots detta badsäsongen till sommaren, så stränderna gapar öde förutom mellan juni och september.

Okinawa är kulturellt intressant då ön var ett eget kungarike skilt från Japan i både kultur och språk (även om deras språk var besläktat med det japanska) fram tills det annexerades 1879. För den som bara är intresserad av värme och stränder finns det dock bättre alternativ, t.ex. de närliggande öarna Aka-jima och Zamami, som man kan ta sig till med färja från Okinawa. Det gäller också att åka under rätt säsong – i februari och mars kan temperaturen komma upp i 30 grader men den kan också ligga under 20, och man kan inte räkna med att vattnet är varmt och skönt än.

Till Okinawa går det att flyga med både JAL och ANA, och dessutom flera lågprisbolag, bla.a. Skymark, Peach och Jetstar. Flygtiden är ca 2h20m från Osaka (KIX), och ca 2h50m från Tokyo (NRT).

Ishigakijima

Ishigakijima är en vacker ö väldigt nära Taiwan och är nära Japans mest västliga punkt. Tillsammans med några andra små grannöar som man lätt kan nå med färja har Ishigakijima seglat upp som en stor konkurrent till Okinawa på senare år. Ön är betydligt mindre exploaterad än Okinawa och går utmärkt till att utforska i hyrbil.

Till Ishigakijima kan man från Osaka (KIX) flyga med ANA eller lågprisbolaget Peach. Från Tokyo (HND) har bara ANA direktflyg. Flygtiden är ca 2h50m från Osaka, och ca 3h35m från Tokyo.

Miyakojima


Miyakojima är ännu en subtropisk ö, belägen mittemellan Taiwan och Okinawa.

Alla flyg till Miyakojima från fastlandet går via mellanlandning på Okinawa eller Ishigakijima. Det går också direktflyg från Sydkoreas huvudstad Seoul.

Taiwan

Varför inte passa på och besöka ett land till? Till skillnad från det kinesiska fastlandet behöver svenska medborgare inte ansöka om visum för att besöka Taiwan. Taipei är en dynamisk storstad men man kan också hyra cykel och njuta av det mer lantliga livet på den södra delen av ön.

Från Osaka (KIX) är flygtiden ca 3h15m, från Tokyo (NRT) ca 4h5m.

Sydkorea

Sydkorea är också bara ett kort skutt från Japan. De två största städerna är huvudstaden Seoul i nord och hamnstaden Pusan i syd.

Från Osaka är flygtiden ca 2 timmar till Seoul, från Tokyo ca 2h45m. Det går också att ta höghastighetsfärjan från Fukuoka till Pusan, vilket tar ca 3 timmar.

Notera att om man vill till den på en del sätt mer spännande grannen, Nordkorea, så går det ej att göra direkt från varken Japan eller Sydkorea, utan måste ske via tåg eller flyg från Kina.