Origami

Origami

Origami är en japansk papperskonst som går ut på att göra vackra figurer i papper, men bara genom att vika pappret, aldrig klippa det – “origami” betyder ordagrant “vikt papper” och klipper man till det blir det istället kusinen “kirigami”. Man ska dock inte missförstå origami som om det vore en högt respekterad konstform likt ukiyo-e eller teceremoni – i Japan är det betraktat som barnpyssel. Den mest typiska och välkända origamiformen är den enkla tranan – avbildad ovan.

Chiyogami - fint origamipapper

Vikta pappersfigurer kan spåras tillbaks till åtminstone 1600-talet men det var först i modern tid, efter att Japan öppnats upp för omvärlden, som grunderna för den moderna origami las – och ursprunget var faktiskt europeiskt. Förskolans fader Friedrich Froebels “kindergarten” importerades till Japan och med det följde också det tyska papperspysslandet, som ansågs vara lämpligt för barn i unga åldrar.

Origamipapper finns i de flesta japanska varuhallar och ibland också i vanliga livsmedelsaffärer. Den finaste sortens papper heter “chiyogami” och är ett fint, lite tjockare japanskt papper med tryck av traditionella japanska mönster.

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se