Varma källor i norra Japan
Varma källor i norra Japan
TOKYO - SAKUNAMI - SENDAI - OSOREZAN - HAKODATE - HIROSAKI

?
Notera att våra priser inte inkluderar flygbiljett - den köper du till själv på valfri rutt och med valfritt flygbolag. På så sätt blir våra resor både billigare och mer flexibla. Alla våra avgångar är garanterade så fort fyra personer bokat. Se flyginfo.

Avgångar

Datum Pris Längd Kommentar

Introduktion

Följ med till det genuina norra Japan till varma källor och tusenåriga tempel. Innan lugnet på landsbygden börjar vi dock i megastaden Tokyo och åker bland annat upp upp i världens nästa högsta byggnad Tokyo Skytree. Väl utanför Tokyo sover vi en natt på skräckbergets tempel, åker tåg genom världens längsta underhavstunnel och blir underhållna av en tvättäkta geisha – bland mycket annat.

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar närmast den internationella flygplatsen i Tokyo. Om man inte planerar att resa vidare på egen hand rekommenderar vi en vanlig tur- och returbiljett till Tokyo. Mer info om flygbiljetter

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Tokyo Skytree, Asakusa, Shibuya (H: TOKYO)

F: L: M:
 Tokyo Skytree

Välkomna till storstadernas storstad, Tokyo. Här samsas omkring 35 miljoner människor på en yta som motsvarar ungefär två Storstockholm. Vi beger oss till stans norra del där världens näst högsta struktur, Tokyo Skytree stolt stiger 634 meter upp mot hilmen. Vi tar oss upp till observatoriet i Japans snabbaste hiss (maxhastighet: 600m i minuten) där vi får en utsikt över megastaden från ett observatorium där man på en klar dag fatiskt kan se hela vägen till Fujiberget. Vi fortsätter till Asakusa, stadens gamla nöjeskvarter där Tokyos första buddhistiska tempel, Sensoji en gång byggdes.

Efter lunch hoppar vi västerut mot Shibuya och Harajuku, och får en god inblick i hur japanskt ungt mode och modern arkitektur ser ut.

Dag 3: Tokyo, Sakunami (H: SAKUNAMI)

F: L: M:

Vi börjar dagen på den världsberömda fiskmarknaden Tsukiji, där tusentals sushikockar passerar varje morgon. Efter det den vackra landskapsträdgården Hamarikyu och vidare till Ginza – Tokyos snofsigaste och dyraste område där bland annat pärlföretaget Mikimoto har sitt huvudkontor.

Badhus med varm källa i Sakunami

På eftermiddagen säger vi adjö till Tokyo – hit kommer vi återvända mot slutet av resan, men nu är det norrut som gäller. Bagaget skickar vi separat från Tokyo till Sendai dit vi åker imorgon och vi tar bara med vad vi behöver för en natt.

Vi beger vi oss mot vår första varma källaSakunami, i ett bergigt område utanför staden Sendai. Här låter vi storstadsstressen rinna av oss i flera olika avslappnande bad och blir bjudna på en fantastisk middag med traditionell japansk mat på kvällen. För de som är intresserade går det också att hinna med en rundtur på Nikkas närliggande whiskydistilleri, där en del av Japans bästa whisky görs.

Dag 4: Yamadera, Sendai (H: SENDAI)

F: L: M:
Utsikt från Yamadera

Vi startar dagen i lugnt tempo och beger oss så småningom mot det vackra och mystiska bergstemplet Yamadera, enligt legenden grundat på 800-talet av munken Ennin. Vi går i lagom takt uppför berget vilket tar ungefär en timme.

När vi lyckats ta oss ner igen fortsätter vi mot storstaden Sendai där vi ska tillbringa två nätter. Sendai är den största staden i Tohoku-området men med bara lite mer än en miljon står den sig slätt mot Tokyo.

På eftermiddagen bjuds vi på sunderhållning av en tvättäkta geisha som berättar om sitt liv och jobb.

Dag 5: Sendai, Matsushima (H: SENDAI)

F: L: M:

Idag tillbringar vi dagen ute i Matsushimaskärgården, en av Japans tre vackraste vyer.
“Haikuns fader” Basho blev så slagen av skönheten att när han skulle dikta om platsen knappt kunde få ur sig något annat än ortnamnet:

“Matsushima ya / aa Matsushima ya / Matsushima ya”
(Åh, Matsushima / Åh, Matsushima åh-åh / Åh, Matsushima)

En av Matsushimas öar

En del av öarna blev skadade när tsunamin svepte in över området 2011, men i stort klarade sig området väl. Vi vandrar i närområdet och tar också en färjetur genom skärgården.

Dag 6: Osorezan (H: OSOREZAN)

F: L: M:

Idag går resan norrut till det mystiska Osorezan – ordagrant “skräckberget”, en plats som representerar det helvete som ofödda och unga barn hamnar i efter döden, enligt konfucianistisk-buddhistisk tradtion. Området är vulkaniskt aktivt och när vinden ligger på känner man svaveldoften stiga från den döda sjön Usori.

En Jizostatyett tittar ut över den döda Usorisjön

Vi sover över i moderna rum i japansk stil på en anlänggning innanför tempelområdet och badar i de rustika bad som finns inne på själva tempelområdet. Vi äter en vegetarisk middag i buddhistisk tradition. Utegångsförbud efter klockan 10 på kvällen.

Dag 7: Osorezan, Hakodate (H: HAKODATE)

F: L: M:

Tidigt på morgonen går gonggongen – dags att vakna och delta i en morgonritual (o-tsutome) på templet – vi sitter tillsammans med munkarna och hör dem rytmiskt läsa sina sutror och bränna pinnar med våra namn på – mycket karmapoäng blir det!

Utsikt över Hakodate från Hakodate-san

Efter frukost beger vi oss snart mot den japanska huvudöns Honshus nordligaste punkt, Cape Oma. Härifrån tar vi färjan över till Hokkaido, och staden Hakodate, dit vi kommer fram på eftermiddagen. När vi kommit oss tillrätta på hotellet går vi på promenad i de gamla västerländska kvarteren och tar linbanan uppför Hakodateberget, där vi möts av en Japans bästa utsikter, om vädret så vill.

Dag 8: Dagsutflykt till Noboribetsu (H: HAKODATE)

F: L: M:

Idag blir det mera bad – men i helt annan stil än de rustika, små och mysiga baden på skräckberget. I Noboribetsu har vi ett av Japans tveklöst bästa badhus i Daiichi Takimotokan, med ett enormt antal bad, både inomhus och utomhus, konstgjorda vattenfall, m.m. – och möjligheten att dricka öl medan man sitter i utomhusbadet!

Dag 9: Citadell och spårvagnskaraoke (H: HAKODATE)

F: L: M:

Idag besöker vi Goryokaku, Japans första fort i västerländsk stil, och också där den sista striden om vem som skulle skapa det moderna Japan tog plats 1869 – då den shogunlojala Ezorepubliken förpassaddes till historien. Idag är citadellet en vacker park med en rekonstruerat magistratbyggnad. Vi stiger också upp i Goryokaku Tower för en fin utsikt över staden och en utställning om Ezorepubliken och slaget om Hakodate.

På kvällen gör vi en unikt japansk upplevelse – vi hyr ett spårvagnståg för oss själva, utrustat med karaokemaskin. Japan är karaoke inte ett påhitt för att skämma ut folk utan någonting man njuter av tillsammans med sina vänner. Så oroa er inte, ingen tvingas sjunga.

Dag 10: Hirosaki (H: HIROSAKI)

F: L: M:
Hirosakiborgen omgiven av blommande körsbär

Idag beger vi oss tillbaks till “fastlandet” Honshu. Vägen hit skedde vi färja, men på vägen tillbaka åker vi expresståg genom ett riktigt ingenjörsmästerverk – Seikantunneln, världens längsta och djupaste tunnel. Efter ett avbrott för lunch i Aomori är vi strax i Hirosaki, en vacker borgstad och en gång områdets maktsäte. Vi tittar på den ståtliga borgen och parken runtomkring. På kvällen finns det möjlighet att gå på middag (på egen bekostnad) med tsugarujamisen-framträdande – en lokal och rockig shamisentradition.

Dag 11: Hirosaki (H: HIROSAKI)

F: L: M:

Hirosaki är en gammal borgstad, och i sådana fanns det självklart en gång i tiden samurajer. I Hirosaki finns flera sådana kvar i välbevarat format, som vi besöker idag. Vi fortsätter till Neputamuseét där man kan få prova på hur det känns att delta i en japansk sommarfestival.

På eftermiddagen besöker vi den vackra och dramatiska landskapsträdgården Fujita Memorial Gardens, en av norra Japans största. Trädgården anlades av Kenichi Fujita under Taishoperioden, en flitig entreprenör som grundade den japanska handelskammaren. Efteråt bär det vidare till “zenbyn” – ett område till bredden fyllt med zenbuddhistiska tempel.

Dag 12: Tillbaks till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

På under 4 timmar med lokaltåg och Shinkansen är vi tillbaks i storstaden Tokyo, där man antingen kan ta och hinna med en sista bit shopping eller följa med reseledaren till Tokyos Nationalmuseum i Ueno. På kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag.

Dag 13: Hemfärd

F: L: M:

Vi tar farväl för denna gång. Transport till flygplatsen (till självkostnadspris) arrangeras av reseledaren för de som inte ska vidare på egen hand.