Familjeresa: Sommarlov i Japan
Familjeresa: Sommarlov i Japan
OSAKA - NAOSHIMA - TESHIMA - HIMEJI - KYOTO - NARA
?
Notera att våra priser inte inkluderar flygbiljett - den köper du till själv på valfri rutt och med valfritt flygbolag. På så sätt blir våra resor både billigare och mer flexibla. Alla våra avgångar är garanterade så fort två personer bokat. Se flyginfo.

Avgångar

Datum Pris Längd Kommentar

Introduktion

Vill du resa långt bort med hela familjen men är ute efter något mer autentiskt än köttbullar och Bamseklubben i Thailand? Följ med på en magisk resa genom västra Japan till en värld av samurajer och manga. Vi lägger en hel vecka i den japanska kulturstaden Kyoto men hinner också bada i det japanska innanhavet och nörda ner oss i storstaden Osaka. Det här är en resa med upplevelser både för stora och små som lämpar sig utmärkt för de som vill resa med sina barn eller barnbarn. Resan är anpassad för att vara intressant för barn, tonåringar och så klart, de vuxna som faktiskt måste betala för hela kalaset.

Läs mer om att resa med barn i Japan.

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar närmast den internationella flygplatsen i Osaka. Om man inte planerar att resa vidare på egen hand rekommenderar vi en vanlig tur- och returbiljett till Osaka. Mer info om flygbiljetter

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Osaka (H: OSAKA)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Osaka. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet.

För de som kommer tidigt kan reseledaren vid intresse anordna en utflykt till nöjesparken Universal Studios Japan (där bla.a. “The Wizarding World of Harry Potter” finns, den enda Harry Potter-nöjesparken utanför USA), till självkostnadspris.

Dag 2: Osaka (H: OSAKA)

F: L: M:

I Japan är kristendomen en mycket liten religion – bara en procent av befolkningen brukar räknas som kristen. I Japan är man inte som i Sverige ledig på “Jesus födelsedag”, julen – däremot är man ledig dagen innan julafton, för det är kejsarens födelsedag! Vi påbörjar vår resa i religionens spår och besöker både ett stort buddhistiskt tempel och en mindre shintoistisk helgedom. Vi fyller tillsammans i en ema – en träbricka för önskningar, som vi hänger upp på helgedomen och som förhoppningsvis ger oss tur för resten av resan.

Vi fortsätter till Abeno Disaster Prevention Center – här får vi faktiskt uppleva en jordbävning, under kontrollerade och så klart helt säkra former. Vi lär oss också om jordbävningar och andra naturkatastrofer och hur de påverkar Japan och japanerna.

Skyskrapan Abeno Harukas

Vi äter lunch (till egen kostnad) på någon av de 44 restauranger som finns i Japans högsta skyskrapa Abeno Harukas, ett stenkast bort. Här finns allt från sushi till hamburgare.

Kids Plaza Osaka

Efter den mer eller mindre spännande lunchen viger vi eftermiddagen åt ett riktigt drömställe för små barn – Kids Plaza Osaka, fem våningar prova på-museum kombinerat med lekplats. Här kan man gratis prova på att spela in sitt egna nyhetsprogram, lära sig om vetenskap, japanska samhället, traditionella leksaker eller prova olika folkdräkter från hela världen, bland annat koreansk kimono. Eller bara leka!

För familjer med äldre barn (tonåringar) går det bra att istället ta sig till Nihonbashi, Osakas “nördområde” där man kan hitta allt manga-, anime-, teknik- och tv-spelsrelaterat man kan tänka sig (Japanexperterna står för taxi fram och tillbaka men reseledaren stannar på Kids Plaza).

På kvällen beger sig de som inte är för trötta ut tillsammans för att äta välkomstmiddag (till egen kostnad).

För de som inte vill ta med sig allt bagage på tåget nästföljande dag går det utmärkt att skicka det direkt till hotellet i Kyoto, så tar man bara med sig vad man behöver för tre nätter.

Dag 3: Naoshima (H: NAOSHIMA)

F: L: M:

Vi sätter oss på snabbtåget Shinkansen och åker i en hastighet upp mot 310 km i timmen mot den lilla ön Naoshima i det japanska innanhavet. Här bor vi i 3 nätter på ett mysigt ryokan eller pensionat i traditionell japansk stil med rismattor istället för parkett eller heltäckningsmatta och futonmadrasser istället för sängar.

Naoshima

Naoshima är en otroligt spännande ö som trots de stora satsningar som gjorts för att utveckla den fortfarande är något av en dold pärla. Här finns det traditionella Japan kvar, med små fiskebyar med uråldriga helgedomar tillägnade de lokala gudarna – men, mitt i den gamla idyllen finns också jättehäftig modern konst och arkitektur av japanska och utländska konstnärer och arkitekter insprängd. Utöver allt det kulturella finns också en badstrand!

Här möter vi upp med en grupp högstadiestudenter som berättar om byn och sin skola på engelska och tillsammans utforskar vi några av de gamla övergivna byhusen som har omvandlats till moderna konstinstallationer.

Dag 4: Chichumuseet, fri eftermiddag (H: NAOSHIMA)

F: L: M:

Traditionella konstmuséer är kanske ingen favorit för barn. Chichumuséet är dock inte traditionellt någonstans och är lika mycket en uppvisning i banbrytande arkitektur av den japanska arkitekturens enfant terrible Tadao Ando som det är en utställning av konst. Muséets namn betyder “mitt i jorden” och det är så muséet är byggt – delvis under jorden, med bara vissa delar som sticker upp.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Ta det lugnt och slappa på stranden, vandra i någon av byarna eller hyr cyklar och utforska öns innanmäte. När vi alla är samlade på vårt boende passar reseledaren på att lära ut lite origami och vi viker både tranor och samurajhjälmar.

Dag 5: Grannön Teshima (H: NAOSHIMA)

F: L: M:

På Naoshimas grannö Teshima finner vi Teshima Art Museum, Japans mest fascinerande moderna konstverk, formgivit av den unga japanska arkitektduon SANAA. Vi besöker också det mystiska Teshima Yokoo House. Fika eller lunch kan man ta på ett förvirrande men härligt café.

Teshima Art Museum

Även på Teshima finns en jättefin sandstrand att bara njuta på.

Dag 6: Mot Kyoto (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi lämnar vårt öparadis för att stifta bekantskap med några aggressiva herrar – samurajerna. På vägen mot Kyoto, där vi kommer tillbringa resten av resan, hoppar vi av snabbtåget för ett besök på Japans största samurajborg, Himejiborgen (bagaget skickar vi separat). Denna enorma försvarsstruktur har stått i nuvarande form sen 1500-talet, men en otroligt påkostad renovering som hållit borgen stängd i över 5 år har slutförts nu precis till våren – som tajmat för vår ankomst.

Himejiborgen

På eftermiddagen anländer vi till vårt hotell i Kyoto. Här har alla rum kokvrå, vilket kan komma väl till pass om man tillfälligt tröttnar på att äta ute. Frukost ingår av denna anledningen inte men en enkel “continental breakfast” serveras på hotellet för ca 40 kronor*, och i övrigt finns det både en japansk restaurang (30 kronor* för japansk frukost) och ett McDonalds på en halv minuts gångavstånd från hotellet.

Vi bor centralt och urbant, men inom en kilometers radie har vi förutom åtminstone 50 tempel och helgedomar och också en vacker japansk trädgård och en flod.

Dag 7: Dagsutflykt till Nara (H: KYOTO)

F: L: M:

På den sanslöst vackra helgedomen Fushimi Inari Taisha finns flera tusen röda s.k. toriiportar – platsen är välkänd från bland annat filmen Lost in Translation. Om man ska dela endast ett foto av sig själv från resan med sina vänner på Facebook är det här man ska ta det.

Vi fortsätter söderut mot Nara – Japans första “permanenta” huvudstad. Här fullkomligt kryllar det av världsarv men vi nöjer oss med att besöka templet Todaiji och den vackra Naraparken där hundratals heliga sikahjortarna.

Todaiji-templet i Nara, världens näst största träbyggnad

På Todaiji finner vi världens största bronsbuddha -15 meter hög och nästan 1300 år gammal! Byggnationen av templet och buddhan var ett enormt projekt som halvt ruinerade den unga japanska staten då den uppfördes på mitten av 700-talet.

Dag 8: Ledig dag (H: KYOTO)

F: L: M:

Efter ett fullpackat schema får både vuxna och barn ledigt idag. Vill man ta det lite lugnt finns det väldigt mycket att se och göra inom gångavstånd – förutom shopping så finns också en av Kyotos vackraste japanska trädgårdar i närheten. Det finns hur mycket som helst att se och göra i Kyoto.

För de mangaintresserade är Kyoto International Manga Museum bara två stationer bort på tunnelbanan.

Vill man bada låter det sig gärna göras i Biwakosjön, Japans största sjö, som man ta sig till på trekvart från hotellet – här kan man också hyra grill.

Det välbevarade gamla Kyoto – Higashiyama och “de – är underbara att gå i, framför allt på kvällen.

Kyoto har ett jättetrevligt akvarium nära centralstationen (som i sig är ett intressant utflyktsmål).

För intresserade och i mån av tillgänglighet så kan Japanexperterna/reseledaren även boka in en kvällslektion i att laga t.ex. äkta kobebiff hemma hos en japansk familj, till självkostnadspris.

Dag 9: Bland ninjor och samurajer (H: KYOTO)

F: L: M:

Helt klara med samurajerna och ninjorna är vi inte bara för att vi besökt en typ av borg. Idag besöker vi också Nijoborgen som är med på UNESCO:s världsarvslista. Till skillnad från Himejiborgen är Nijoborgen inte känd för sitt enorma huvudtorn – det brann ner redan på 1700-talet. Det som gör den här borgen helt unik är “näktergalsgolvet” – ett golv som är konstruerat så att det knarrar – eller kvittrar – som en näktergal när man går på det. Detta än förstås en snillrik försvarskonstruktion som skulle hålla lönnmördarna, det vill säga ninjorna, borta.

Resten av dagen ägnar vi åt Eigamura – en kombination av en inspelningsplats för samurajfilmer och en nöjespark . Förutom en ninja- och en samurajshow finns det alla möjliga attraktioner för barn i alla åldrar (inkl. tonåringar), och också ett litet animemuseum. Det går också att klä ut sig till samuraj, ninja eller geisha, till extra kostnad.

Dag 10: Naturrika västra Kyoto (H: KYOTO)

F: L: M:

På morgonen tar vi oss med lokaltrafiken mot templet Otagi Nenbutsuji, ett buddhistiskt tempel som har funnits på den här platsen sedan 800-talet. Här känns det som om man stigit rakt in i Studio Ghiblis förtrollade värld. Det som utmärker platsen är de underbara statyerna föreställandes Buddhas lärjungar, skulpterade av glada amatörer på 80-talet under ledning av templets huvudmunk. Statyerna har hunnits täckas av mossa och ser ut som om de skulle vara flera hundra år, minst, om det inte vore för vissa detaljer: en staty håller upp handen och gör V-tecknet, andra håller i fotbollar, tennisracket, väckarklockor eller har på sig boxningshandskar.

Från templet ger vi oss ut på en strapats i bergen – en av de utan tvekan vackraste promenader man kan göra i Kyoto med omnejd. Vi går en promenad på ca 3 km längs en flod och genom en liten by och stannar på vägen för en picniclunch och ett dopp.

Vi vandrar längs Hozupasset

Vår lilla flod ansluter sig till en större flod – och på den åker vi en 16 km lång forsränning – spännande, men aldrig farligt.

Om barnen inte är alltför trötta kan man därefter bege sig upp för ett 150 meter högt berg med halvvilda snöapor som man får försiktigt mata inifrån en burlik stuga.

Dag 11: Frivillig dagsutflykt till Hirakata Park (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag åker de som vill med reseledaren på en dagsutflykt till nöjesfältet Hirakata Park, till självkostnadspris. Medan Eigamura är mer en upplevelsepark är Hirakata Park ett typiskt nöjesfält med berg- och dalbanor, karuseller osv. I övrigt ledigt.

Dag 12: Godis och buddhor (H: KYOTO)

F: L: M:
Templet Sanjusangendo

Nu när resan börjar närma sig sitt slut tar vi ett lugnt halvdagsschema. Vi börjar med ett besök på en godisfabrik där vi får en ordentlig lektion i hur man gör traditionellt japanskt godis. Vi fortsätter efteråt till templet Sanjusangendo, byggd 1266 och världens längsta byggnad i trä. Här hittar vi 1001 statyer i olika storlekar av bodhisattvan Kannon – eller Dalai Lama som denna “levande Buddha” anses vara en reinkarnation av inom tibetansk buddhism.

Efter en fri eftermiddag har vi på kvällen en gemensam avskedsmiddag.

Dag 13: Hemfärd

F: L: M:

Då har det blivit dags att ta farväl. Hemresa, för de som inte väljer att stanna längre. Reseledaren finns i lobbyn på hotellet hela förmiddagen. För den som är intresserad av vad det finns för olika alternativ att resa vidare på egen hand, se våra tips här.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.